S&P semneaza moartea Fondului European de Stabilitate Financiara

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 08:46
2519 citiri
S&P semneaza moartea Fondului European de Stabilitate Financiara

Decizia agentiei de evaluare Standard & Poor care a pus 15 tari din zona euro sub supraveghere, in vederea retrogradarii, ameninta stabilitatea unor programe meninte sa salveze zona euro si mai ales Fondul European de Stabilitate Financiara.

Fondul European de Stabilitate Financiara reprezinta nucleul masurilor de salvare a monedei unice europene, scrie Business Insider, care mentioneaza ca acum fondul este practic mort.

Agentia de evaluare a amenintat ca va reduce inclusiv ratingul Frantei, cu doua trepte, si sansele ca S&P sa revina asupra deciziei sunt minime. La randul lor, Moodys si Fitch au anuntat ca vor retrograda statul francez, daca si S&P va face acest lucru.

Desi analistii sunt sceptici ca S&P sau oricare alta agentie de evaluare ar putea reduce ratingul Germaniei, faptul ca statul german a fost pus sub supraveghere ramane tulburator. Mai ales ca ameninta existenta Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Toate cele 17 tari din zona euro contribuie financiar la FESF cu 440 miliarde de euro, dar ratingul sau suveran depinde in egala masura de ratingul Frantei si Germaniei. In acest moment, tarile care au rating AAA contribuie cu 58% la fonduri, iar numai Franta aloca 20,3% din bani.

Daca Franta si-ar pierde ratingul, atunci si FESF ar fi retrogradat. Lipsa unui triplu A ar putea face mai riscante tranzactiile cu statul francez si ar reduce semnificativ impactul pe care l-ar avea, cu un calificativ suveran.

In plus atractivitatea obligatiunilor franceze, din punct de vedere investitional ar fi pusa in pericol de o retrogradare.

Moartea Fondului ar insemna si ca liderii europeni nu mai au credibilitate si ca sunt incapabili sa opreasca efectele crizei pe termen scurt. Acestia nu se mai pot baza pe un mecanism pe care analistii l-au pus mult timp la indoiala.

Pe lista tarilor aflate sub supravegherea S&P se afla, printre altele, Spania, Italia, Germania si Franta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrogradare ratinguri, #retrogradare rating banci zona euro, #retrogradari, #retrogradari Germania , #Fonduri monetare