Cursa retrogradarilor abia incepe. Vezi ce tari urmeaza pe lista "neagra"

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 16:30
1391 citiri
Cursa retrogradarilor abia incepe. Vezi ce tari urmeaza pe lista "neagra"

Seria de retrogradari din zona euro din ultimele luni ar putea fi doar inceputul. SUA si chiar Germania s-ar putea confrunta cu retrogradari in urmatorii trei ani, conform unei analize pe termen lung realizata de Citigroup.

Uniunea Europeana a primit o lovitura vinerea trecuta, cand Standard & Poor's (S&P) a luat ratingul triplu A al Frantei si Austriei, plasand zona sub supraveghere negativa, scrie CNBC.

SUA se afla in topul tarilor care risca o reducere a ratingului, din cauza datoriei sale si a problemelor cu deficitul bugetar, care nu vor fi rezolvate in conditiile luptei politice actuale de la Washington, potrivit Citigroup.

In ceea ce priveste Europa, Citigroup considera ca Grecia si Spania risca retrogradarea, dar chiar si Germania, cea mai sigura economie europeana, s-ar putea confrunta cu o retrogradare pe fondul accentuarii crizei datoriilor in zona.

"Ne asteptam si la alte serii de retrogradari in zona euro pe fondul crizei datoriilor, si nu ne asteptam la nicio urcare a ratingului", au afirmat analistii de la Citigroup.

Pe termen scurt, in urmatoarele sase luni, agentiile de rating ar putea sa emita din nou avertizari la adresa Greciei, despre care agentia Fitch a spus deja ca va intra in incapacitate de plata, potrivit analizei Citigroup.

In plus, analistii de la Citi sunt de parere ca Moody's va reduce ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei si Greciei in urmatoarele sase luni. Nici Franta sau Austria nu vor scapa, acestea fiind avand perspective negative, in timp ce Grecia va intra pur si simplu in incapacitate de plata.

Pe termen lung, Japonia, Belgia, Finlanda sau Olanda ar putea fi si ele retrogradate, potrivit Citigroup.

Chiar si Germania si Marea Britanie, tari putin marcate de criza pana in prezent vor intra sub supraveghere negativa, in urmatorii doi trei ani.

In aceste conditii, singurele zone sigure din punct de vedere economic vor fi Elvetia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Canada si cateva economii europene mai mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentii rating, #retrogradari zona euro, #retrogradari Standard and Poors, #retrogradare rating sua, #rating germania , #Stiri International