Juncker: niciun alt stat din zona euro nu este intr-o situatie similara Greciei

Vineri, 26 Martie 2010, ora 17:55
1114 citiri
Juncker: niciun alt stat din zona euro nu este intr-o situatie similara Greciei

Presedintele forumului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a incercat vineri sa minimalizeze riscurile de contagiune ale crizei bugetare din Grecia asupra altor state ale zonei euro, sustinand ca niciun alt stat nu se afla intr-o situatie similara, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Nu exista vreo tara care sa fie intr-o situatie comparabila cu cea a Greciei", a afirmat Juncker, care este si premierul Luxemburgului, dupa reuniunea liderilor UE de la Bruxelles.

In urma reuniunii, liderii europeni au ajuns la un acord privind un mecanism de imprumuturi care ar putea fi activat in caz exceptional pentru a sustine financiar Grecia.

Unii experti avertizeaza, insa, ca dupa Grecia, in atentia pietelor ar putea intra alte economii considerate slabe din zona euro. Prima vizata este Portugalia, care tocmai a fost retrogradata de agentia de rating Fitch, dar se fac speculatii si in legatura cu Irlanda, Spania, Italia sau chiar Belgia.

"Nu cred ca Portugalia se afla intr-o situatie comparabila celei a Greciei", a punctat Juncker, ale carui declaratii au fost intarite, tot vineri, de premierul portughez Jose Socrates.

Acesta a afirmat ca "nu exista vreun motiv" de a compara Portugalia cu Grecia.

Jose Socrates a incercat, de altfel, sa minimalizeze decizia Fitch, indicand ca, dupa retrogradare, calificativul Portugaliei este pe aceeasi treapta cu ratingurile Italiei sau Irlandei si ca nimic din raportul Fitch nu arata vreo asemanare intre Grecia si Portugalia.

"In afara de Grecia mai sunt cateva state cu deficite (bugetare) de peste 10% (din PIB), intre care Marea Britanie, care nu e in zona euro, Spania si Irlanda. N-am luat decizia (privind mecanismul de ajutor) pentru vreuna din aceste tari", ci "pentru zona euro, impotriva speculatiilor", a sustinut premierul portughez.

Joi seara, presedintele UE, belgianul Herman Van Rompuy, a declarat si el ca situatiile in care se afla Grecia si Portugalia nu sunt deloc comparabile.

#juncker, #zona, #euro, #grecia , #Grecia