Franta, retrogradata pentru prima data in istorie. Vezi reactii

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00
2640 citiri
Franta, retrogradata pentru prima data in istorie. Vezi reactii

Franta si-a pierdut ratingul maxim "AAA", fiind cotata de Standard&Poor's la "AA+", cu o treapta mai jos. Austria, Italia, Spania si Portugalia au fost si ele depunctate de agentia de rating.

"Este o reducere de doar un nivel, acelasi nivel pe care il au si SUA. Nu e o catastrofa", a declarat ministrul de finante francez, Francois Baroin, citat de Bloomberg.

Ora 17,35: Daniel Daianu: exista riscul de contagiune in Romania

- Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.

- Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele.

- Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate, a declarat Daniel Daianu.

- Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea pierderilor in conditiile in care multe grupuri bancare nu sunt preocupate de creditarea de pe pietele unde opereaza.

Ora 14.30: Cancelarul german sustine ca decizia S&P nu a fost o surpriza

- Retrogradarea mai multor tari din zona euro nu reprezint o surpriza, a declarat, sambata, cancelarul german, Angela Merkel. Aceasta a subliniat ca Europa trebuie sa continuiei crearea unei stabilitati financiare.

- Cancelarul german Angela Merkel spune ca retrogradarea Frantei, alaturi de mai multe tari din blocul comunitar dovedeste faptul ca Europa are nevoie de planuri care sa vizeze stabilitatea financiara, arata Wall Street Journal.

Ora 10.59: Un comisar european se arata socat de decizia S&P

- Comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, s-a declarat sambata "uimit" de momentul ales de agentia de notatie Standard & Poor's pentru a retrograda ratingul mai multor state din zona euro, in contextul in care aceasta este pe cale sa isi intareasca regulile bugetare.

- "Intr-o perioada in care toate guvernele si toate institutiile europene sunt mobilizate" pentru a intari controlul conturilor publice si guvernanta Uniunii Europene, "raman uimit de momentul ales de agentia Standard and Poor's si, pe fond, de evaluarea sa care nu tine cont de progresele actuale", a afirmat comisarul Barnier, intr-o declaratie transmisa AFP.

Ora 9.23: Franta si Germania reactioneaza diferit

- Cancelarul german, Angela Merkel, prezent la eveniment, a refuzat sa comenteze asupra unor evenimente care nu s-au desfasurat inca. Situatia poate fi discutata in detaliu intr-o conferinta de presa care va fi organizata sambata, a spus Merkel.

- In Franta, ministrul de Finante, Francois Baroin, a declarat la postul de televiziune France 2 ca retrogradarea tarii nu reprezinta o catastrofa.

Ora 8.07: Jean Claude Juncker promite ca FESF isi va pastra ratingul

- "Tarile care ofera garantii pentru FESF isi afirma hotararea de a explora optiunile in vederea mentinerii calificativului AAA al FESF", anunta Jean-Claude Junker, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro intr-un comunicat.

- Calificativul acestui mecanism depinde de cele ale statelor din zona euro care il garanteaza, mai ales ale celor care se bucura de cel mai bun rating ("AAA").

- In cazul in care ratingurile tarilor sunt scazute, cel al FESF este amenintat de facto. Or acest instrument are nevoie de calificativul sau pentru a se imprumuta la dobanzi mici de pe piata, cu scopul de a putea imprumuta, dupa aceea, statele din zona euro care se afla in dificultate.

Austria, retrograta

Austria s-a pierdut si ea ratingul cu o treapta, pana la "AA+", iar Italia, Spania, Cipru si Portugalia au pierdut doua trepte, potrivit unor surse citate de Financial Times.

S&P va reduce, astfel, ratingul Italiei, cea de-a treia mare economie a zonei euro, de la "A" la "BB+", iar ratingul Spaniei va fi scazut de la "AA-" la "A", informeaza The Wall Street Journal.

Printre tarile retrogradate cu o treapta se mai numara si Malta, Slovacia si Slovenia, scrie The Guardian.

AFP scrie ca Germania isi va pastra ratingul S&P "AAA", ca si Olanda sau Luxemburg. Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda isi pastreaza si ele calificativul primit pana acum de S&P.

FESF si UE, amenintate cu retrogradarea

Agentia de rating S&P a pus sub supraveghere, in luna decembrie, 15 dintre cele 17 state din zona euro. Grecia a fost exclusa din avertisment, pentru ca se afla deja in categoria "Junk" de la "CC".

Imediat dupa transimterea avertismentului, S&P anunta ca analizeaza o eventuala retrogradare a calificativului "AAA" pentru Fondul European de Stabilitate Financiara, dar si ratingul Uniunii Europene. O eventuala retrogradare de rating pentru UE ar insemna prima de acest tip din 1976 pana acum.

Astfel, chiar daca Germania, cea mai mare economie a Europei, isi pastreaza ratingul de top, faptul ca Franta si Austria au fost retrogradate ameninta puterea fondului de salvare al Europei, care are in acest moment 440 de miliarde de euro de cheltuit.

Insusi Fondul European de Stabilitate Financiara, care asigura partial fondurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia prin vanzarile de obligatiuni, isi datoreaza ratingul de top natiunilor care detin deja ratingul "AAA".

Retrogradarea Frantei si refuzul guvernelor de a asigura o sporire a creditarii ar reduce capacitatea de creditare a fondului pana la aproximativ 293 de miliarde de euro, declara, in luna decembrie, Directorul de Ratinguri Suverane S&P, Trevor Cullinan.

Euro a scazut in fata dolarului, pana la 1.2665 dolari/euro

"Am avut cateva saptamani mai calme, in care sentimentul s-a imbunatatit, insa situatia a ramas vulnerabila in tot acest timp", a declarat Nick Kounis, reprezentant ABN AMro Bank, din Amsterdam.

Sarkozy si-a convocat ministri, inainte de aflarea deciziei

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a convocat, vineri, pe premierul Francois Fillon si pe ministrii economiei Francois Baroin si al bugetului Valerie Pecresse pentru o reuniune privind posibila retrogradare a ratingului de top "AAA".

Consilierul special al presedintelui francez Nicolas Sarkozy a recunoscut vineri ca pierderea de "triplu A" de catre Franta ar fi "o veste proasta" in cazul in care va fi "confirmata", adaugand ca nimeni nu a putut anticipa consecintele sale.

Fitch nu intentioneaza sa reduca ratingul Frantei

Franta a primit o perspectiva negativa si de la Fitch, ceea ce inseamna insa ca ratingul de tara ar putea fi retrogradat abia in urmatorii doi ani.

"Pe baza tendintelor economice si fiscale din Franta, nu ne-am astepta sa retrogradam Franta anul acesta, doar daca intervine o degradare concreta in zona euro", a declarat un oficial Fitch, in urma cu doar cateva zile.

Din perspectiva Fitch, Germania si alte tari de top nu sunt in pericol, cat timp situatia din zona euro nu se deterioreaza semnificativ.

#rating franta, #scadere rating S P, #S P rating UE, #tari UE retrogradate , #UE