Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch retrogradeaza Spania cu trei trepte pana la BBB cu perspectiva negativa

Fitch retrogradeaza Spania cu trei trepte pana la BBB cu perspectiva negativa


Agentia de evaluare financiara Fitch Rating a retrogradat joi cu trei trepte calificativele pentru obligatiunile emise de guvernul spaniol, pana la 'BBB' de la 'A', si totodata a avertizat ca ar putea urma o noua retrogradare in conditiile in care perspectiva asociata este una negativa.

Noul rating este la doar doua trepte deasupra nivelului 'junk' (BB plus), nerecomandat pentru investitii.

Fitch a precizat ca retrogradarea Spaniei reflecta costul ridicat al restructurarii si recapitalizarii sectorului bancar, datoria guvernamentala mare, care ar urma sa ajunga la 95% din PIB in anul 2015, gradul mare de indatorare externa al Spaniei si probabilitatea ca actuala recesiune sa se prelungeasca pana in anul 2013.

'Flexibilitatea financiara mult redusa a guvernului spaniol ii limiteaza capacitatea de interveni decisiv in restructurarea sectorului bancar si a crescut probabilitatea unui sprijin financiar extern', a anuntat Fitch intr-un comunicat.

Noul rating atribuit Spaniei de Fitch este cel mai mic calificativ acordat de una din cele trei mari agentii de rating. Standard & Poor's atribuie Spaniei un rating 'BBB plus' iar Moody's atribuie un rating 'A3'.

Separat, Standard & Poor's a estimat joi ca bancile spaniole vor suferi in 2012 si 2013 pierderi cuprinse intre 80 si 112 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate, ceea ce creste probabilitatea unui sprijin din partea guvernului spaniol sau a Uniunii Europene.

La randul sau, ziarul spaniol ABC a publicat mai devreme joi un articol conform caruia Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca suma necesara pentru salvarea bancilor spaniole se situeaza intre 40 si 80 de miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 974 ori