Deutsche Bank va recurge la o retragere masiva de capital de pe piata britanica, ca urmare a separarii Regatului Unit de restul UE.
300 de miliarde de euro isi vor lua zborul din sucursala britanica a bancii si se vor indrepta catre Frankfurt, relateaza Bloomberg.
Suma reprezinta depozite si operatiuni ale clientilor bancii germane, care vrea sa isi mute sediul de operatiuni din Londra mult mai aproape de casa.
Birourile din Frankfurt vor fi operationale incepand cu septembrie 2018, pana in martie 2019 majoritatea activitatilor derulate de sucursala din Londra a Deutsche Bank urmand sa fie transferate in capitala bancara de pe taram german.
Suma reprezinta aproape 20% din bilantul contabil al bancii germane, conform datelor prezentate de Deutsche Bank la finalul anului trecut.
Directorul executiv John Cryan a instiintat personalul bancii ca se asteapta la un Brexit finalizat in termeni duri, lucru care va face multe banci internationale sa isi reduca expunerea pe piata din UK, cel mai probabil acestea urmand sa se retraga spre zone de pe continent precum Frankfurt, dar nu a dat detalii despre planul de retragere al institutiei de credit pe care o conduce.
Surse din interirul bancii afirma ca planul de rezerva consta in mutarea a catorva sute de angajati si a 20.000 de conturi.
"Sunt o gramada de detalii de pus la punct si de aprobat. Insa, inevitabil, unele operatiuni vor trebui mutate sau cel putin adaugate centrului din Frankfurt", a explicat Cryan... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:11
Fluxul banilor in piata globala se schimba pe zi ce trece si sume importante de bani parasesc zona euro, unde randamentul investitiilor este din ce in ce mai redus.
Statele Unite, Danemarca sau Elvetia par noile destinatii preferate de investitori pe fondul lipsei randamentului de pe piata euro, observa reporterii Wall Street Journal.
Euro, la pamant
Moneda unica europeana a pierdut 22 de procente in fata dolarului, in mai putin de un an cursul de schimb coborand de la 1,39 dolari la 1,08 dolari/euro.
Deprecierea constanta a impins euro, in cursul acestei luni, la un minim al ultimilor 12 ani, sub 1,05 dolari.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana mentine dobanzile de referinta la un nivel scazut, in timp ce Rezerva Federala a anuntat demararea unui proces de crestere graduala a acestora, punand o presiune si mai mare pe moneda unica din zona euro.
Cu toate acestea, prabusirea euro in raport cu dolarul a fost cauzata intr-o mai mare masura de retragerile masive de capital din piata decat de simplele jocuri speculatorii ale situatiei din piata.
Caile diferite pe care au evoluat politicile monetare din Statele Unite si Europa au mutat economiile si investitiile din zona euro catre piata americana.
Exemplul lor a fost urmat rapid si de bancile centrale din toata lumea care au renuntat la o parte consistenta din rezervele valutare constituite in euro, pompandu-le in piata.
China si statele din Orientul Mijlociu se numara printre tarile ale caror... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 09:09
Uniunea Europeana dovedeste ca n-ar fi in stare sa-si sprijine niciun membru aflat in situatia Greciei, tara care nu face acum decat sa plateasca pretul dezbinarii din zona euro.
Afirmatia ii apartine lui Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, si vine intr-un moment in care telenovela euro-greceasca ocupa deja prima pagina a principalelor publicatii din intreaga lume, cu ambele tabere flexandu-si amenintator muschii.
Cu un buget deficitar, un somaj la cote alarmante si retrageri masive de capital din tara, Grecia pare sortita unui deznodamant rapid si nefericit in fata creditorilor sai internationali.
Criza greceasca este insa dublata si de o profunda criza europeana, una in care mecanismele financiare din zona euro isi dovedesc impotenta in acordarea un sprijin real tarilor membre.
Iar Grecia nu este decat tara nimerita la locul nepotrivit intr-un moment istoric nepotrivit, arata Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, pentru CNN Money.
Un sistem ineficient
Pentru greci, cosmarul financiar va lua sfarsit abia in momentul in care vor gasi sustinere din partea unor guverne prietene.
Din nefericire, cu un cabinet format din membri ai unor partide extremiste, Atena cu greu se poate uita in jur dupa prieteni.
Problema Greciei nu rezida insa in culoarea politica a cabinetului de la Atena, asa cum problema Europei nu se rezuma doar la Grecia.
Adevarata chestiune pusa in dezbatere printre... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 18:00
Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.
"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.
Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.
Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.
Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est
Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.
In... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
Pe masura ce zona euro se pregateste tot mai mult pentru o iesire a Greciei, factorii de decizie europeni inca nu au pus la punct un scut de protectie care sa opreasca un posibil efect de domino, care ar arunca zona intr-o criza si mai profunda.
Banca Centrala Europeana (ECB) incearca din rasputeri sa tina zona euro departe de bancile cu probleme, insa, pana la aceasta ora blocul comunitar inca nu a pus la punct masurile necesare pentru stoparea neicrederii in sistemul bancar.
Fondul de rezerva, o posibila solutie
Saptamana trecuta, liderii europeni au adus in discutie o serie de masuri menite sa vina in sprijinul institutiilor bancare, masuri care, in viziunea Bancii Centrale Europene, ar trebui sa cuprinda o rezolutie privind infiintarea unui fond de rezerva, care sa preia probleme precum restructurarile masive sau chiar falimentul multor banci.
O asemenea masura ar veni in complementarea creditului pe trei ani, in valoare de 1.000 de miliarde de euro, acordat de ECB lunile trecute bancilor din zona euro. Decizia a ajutat sistemul bancar european sa se miste ceva mai bine, mai ales in tarile in care increderea in banca este foarte redusa, iar imprumuturile interbancare sunt privite cu reticenta.
Mai mult, in momentul de fata are loc un val de retrageri puternice ale deponentilor. Acestia se tem ca guvernele nu au puterea necesara pentru a putea sustine bancile, dar si de faptul ca, tara lor va iesi din zona euro, iar economiile vor fi transformate intr-o... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 08:46
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Banca Centrala Europeana (BCE) pregateste un nou program care va asigura lichiditatea bancilor cu probleme din zona euro pe o perioada mai lunga de timp, primii "clienti" ai facilitatii urmand sa fie institutiile de credit din Irlanda, informeaza Mediafax.O sursa europeana din zona bancilor centrale a declarat pentru Reuters ca planul va fi, initial, "croit in mod special pentru bancile irlandeze".
Programul urmeaza sa fie anuntat saptamana viitoare, odata cu rezultatele testelor de stres derulate la bancile din Irlanda.
"Aceasta facilitate va inlocui ELA (Emergency Liquidity Assitance), oferit in prezent de banca centrala de la Dublin. Programul va fi, cel mai probabil, similar cu SMP (programul de achizitii de obligatiuni al BCE), in sensul ca nu va avea o durata de timp prestabilita", a adaugat sursa citata.
Programul va aborda in prima faza problemele specifice din Irlanda, urmand apoi sa fie disponibil tuturor bancilor din zona euro.
Facilitatea va fi controlata de Consiliul Guvernator al BCE, care va stabili conditiile in care vor fi acordate imprumuturile, de la caz la caz.
Irlanda a incheiat anul trecut un acord de finantare externa cu FMI si UE, care insa nu a solutionat criza bancara.
Bancile irlandeze s-au confruntat cu retrageri masive de depozite si cu imposibilitatea de a se finanta de pe piata, ramanand dependente de creditele de la banca centrala pentru continuarea operatiunilor de zi cu zi.
Cele sase mari banci irlandeze aveau la sfarsitul lunii februarie... mai mult
Duminica, 27 Martie 2011, ora 23:39