Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daca se agraveaza criza

Fitch: Finantarea subsidiarelor din Europa Centrala si de est, in pericol

Fitch: Finantarea subsidiarelor din Europa Centrala si de est, in pericol


Agravarea crizei datoriilor din zona euro ar putea obliga bancile din regiune sa reduca finantarea subsidiarelor din Europa emergenta, iar inversarea fluxului de fonduri va reduce creditarea si va incetini cresterea economica in multe tari din regiune, potrivit Fitch Ratings.

Agentia a realizat o analiza privind riscurile de finantare a Europei Centrale si de Est (ECE) generate de criza datoriilor din zona euro.

Sectoarele bancare din Romania, Croatia, Bulgaria si Serbia au cele mai puternice legaturi cu banci din Grecia si Italia.

In Romania, bancile austriece detin 31,5% din activele sectorului bancar din Romania, urmate de cele din Grecia, cu 15,8%, din Franta, cu 13,7% si Italia, cu 7,1%, potrivit datelor Fitch.

In Polonia, Ungaria si Cehia, piata este mai diversificata.

"Prezenta bancilor straine in sectoarele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) a sustinut ratingurile in tarile din regiune. Bancile straine au demonstrat vointa si capacitatea de a sustine subsidiarele inaintea si in timpul crizei financiare", a declarat Michele Napolitano, director asociat la departamentul de ratinguri suverane al agentiei de evaluare financiara.

Amplificarea presiunilor asupra bancilor sporeste riscul de a sustine subsidiarele

El a aratat insa ca amplificarea in continuare a presiunilor financiare asupra bancilor din zona euro sporeste riscul scaderii capacitatii lor de a sustine subsidiarele.

"Avand in vedere legaturile economice si financiare puternice, tensiunile s-ar putea extinde din zona euro la bancile din ECE", a adaugat Napolitano.

Imprumuturile bancilor din zona euro in tarile din regiunea ECE au fost in mare parte stabile in primul semestru, in conditiile in care masurile de echilibrare macroeconomica si de reducere a indatorarii au redus cererea de credite.

Potrivit analizei, bancile din Grecia au redus creditarea mai mult decat restul bancilor din zona euro. Acest fapt sugereaza ca bancile din zona euro, daca sunt supuse unor presiuni puternice pe pietele locale, ar putea reduce expunerea la piete de interes major.

Fitch nu se asteapta la retrageri masive ale depozitelor de la subsidiare

Desi subsidiarele din Europa emergenta vor putea suporta scaderea, intr-o anumita masura, a finantarii din partea bancilor-mama, ar putea fi nevoite sa reduca provizioanele de credit si balantele contabile, cu impact negativ asupra cresterii economice.

Scenariul de baza al analizei Fitch este ca un default al datoriilor Greciei (incetare de plati) sau un default bancar nu va determina bancile elene sa repatrieze capital de la subsidiarele din ECE, desi vor avea o capacitate mai mica de a furniza capital.

Agentia nu se asteapta la retrageri masive ale depozitelor de la subsidiare.

Potrivit Fitch, strategiile aplicate de bancile centrale din ECE dupa falimentul Lehman Brothers au sporit increderea deponentilor in sectoarele bancare din regiune.

Totusi, nu poate fi exclus un impact al crizei asupra increderii, astfel ca bancile nationale trebuie sa ramana vigilente.

Initiativa de la Viena obliga bancile occidentale sa finanteze subsidiarele est-europene

Bancile occidentale s-au angajat (in 2009 - n.r.) prin Initiativa Viena sa continue finantarea subsidiarelor est-europene, din tari precum Romania si Ungaria.

Angajamentul bancilor, coordonat de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a avut un rol esential pentru evitarea colapsului economic in Europa de Est, in 2008 si 2009.

In cazul Romaniei, grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in urma cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie 2009 si a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 870 ori