Grecia voteaza duminica pentru viitorul sau in zona euro

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
1609 citiri
Grecia voteaza duminica pentru viitorul sau in zona euro

Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.

Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.

Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.

"A fi sau a nu fi in zona euro"

"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.

Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).

Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.

Bursele freamata in asteptarea votului

Prezentand o tendinta ezitanta vineri, Bursa din Atena a inregistrat joi un salt de 10,1%, dar fara sa reuseasca sa recupereze prabusirea inregistrata de la 6 mai incoace.

Samaras se prezinta ca garantul mentinerii Greciei in zona euro, vrand totodata sa renogocieze "memorandumul", planul de austeritate negociat cu creditorii internationali in schimbul acordarii ajutorului financiar.

El a subliniat, intr-unul dintre discursuruile sale de campanie, ca "mizele acestor alegeri sunt clare: euro sau drahma, Guvern de coalitie sau neguvernare".

Samaras, un conservator care se prezinta in acelasi timp ca nationalist si eurofil, nu a exclus posibilitatea, in cazul in care nu obtine majoritatea, sa formeze o coalitie care sa includa si alte formatiuni de dreapta, dar si pe socialistii din Pasok.

Rivalul sau de stanga, mult mai carismatic, dar temut de pietele financiare, afirma ca trebuie sa se termine cu "memorandumul" semnat de catre partidele traditionale "supus diktatului creditorilor".

El si-a oferit un termen de zece zile dupa alegeri pentru a purta o renegociere "adevarata si dura" cu UE, in cazul in care preia conducerea Greciei, in perspectiva summitului european de la 28 si 29 iunie, la Bruxelles.

"Sper ca partidele vor coopera. Ca toata lumea va fi unita", a declarat un pensionar, Michalis Vlavianos, in varsta de 77 de ani, care se descurca cu greu dintr-o pensie lunara de 630 de euro.

Desi europenii, si mai ales cancelarul german Angela Merkel, se arata intransigenti in mesajele pe care le adreseaza Greciei, la Atena se spera mai mult decat oricand la o marja de negocieri si la o sustinere a cresterii economice.

"Termenii compromisului, de semnat pana la sfarsitul lui septembrie, vor viza o amanare suplimentara de doi ani in privinta asanarii bugetare", a declarat pentru AFP, un fost consilier al lui Papademos, care s-a aflat la conducerea tarii pana in mai.

Doi ani de foc prentru Grecia

In doi ani, Greciei i-a fost acordat un ajutor masiv in valoare totala de 347 de miliarde de euro - constand in doua imprumuturi, in valoare de 110 si, respectiv, 130 de miliarde de dolari, pana in 2015, dar si o stergere a datoriei in valoare de 107 miliarde de euro - echivaland o data si jumatate cat PIB-ul sau.

Aruncand tara in ceata, provocand o exasperare in Europa si suspendarea "temporara" a platii a 2,6 miliarde de euro din valoarea ajutorului, scrutinul de la 6 mai nu a condus la formarea unei majoritati sau unei coalitii de guvernare.

De atunci, Grecia pare ca se afla pe marginea prapastiei falimentului, iar idicatorii prezinta o situatie dura, si anume un PIB in scadere cu 6,5%, un somaj la nivelul de 22,6%, o adevarata hemoragie de depozite bancare si conturi publice care ar putea fi goale la jumatatea lui iulie.

Scenariul unei posibile retrageri a Greciei din zona euro - o ipoteza respinsa de 80% dintre greci - a devenit tot mai insistenta in cercurile europene si in mediile financiare, dupa 6 mai.

Ultimul dintr-o serie, finalizat la inceputul lui iunie de catre Deutsche Bank, ofera detalii despre cum ar putea arata perioada de risc inalt de dupa o incetare a efectuarii platilor "inca de la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie": sesiuni extraordinare ale Parlamentului la sfarsitul saptamanii, control asupra fluxurilor de capital si retragerilor depozitelor bancare, restabilirea rolului Bancii Greciei, emiterea unei monede devalorizata cu minimum 50%.

De asemenea, Grecia ar putea sa nu revina la drahma, ci sa ceara recunoasterea unor datorii de tipul "IOU" ("I owe you") sau "GEURO" (Greekeuro) functionarilor si creditorilor sai.

#alegeri Grecia duminica, #alegeri Grecia zona euro, #vot Grecia , #Grecia