Apocalipsa economica din 2012: Vezi ce estimeaza Saxo Bank

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 08:45
2223 citiri
Apocalipsa economica din 2012: Vezi ce estimeaza Saxo Bank

Australia va intra in recesiune in 2012, pretul graului se va dubla, iar actiunile Apple vor scadea cu 50% fata de apogeul atins in 2011, se arata intr-un raport de previziuni pentru anul viitor realizat de Saxo Bank, banca daneza specializata in tranzactionari si investitii online.

Toate evenimentele cu probabilitatea mica de realizare, dar importante pentru investitori, sunt incluse in raportul Saxo Bank numit "Predictii socante". Acest raport se realizeaza in fiecare an, in aceasta perioada, si cuprinde evenimente care, daca s-ar intampla, ar avea un impact semnificativ asupra pietei.

"Predictiile socante au fost pregatite in spiritul incurajarii investitorilor sa gandeasca outside the box si sa se pregateasca pentru evenimente surprinzatoare. A gandi outside the box este rareori un exercitiu confortabil, dar la fel de neplacut este sa te trezesti cu o surpriza urata pentru care nu erai pregatit deloc. Daca se vor adeveri cateva dintre ele, 2012 va deveni un an de cotitura. Ne dorim sa nu avem dreptate in judecatile noastre negative, insa asta se va intampla numai daca se va schimba ceva in paradigma manipulata de guverne si bancile centrale", sustine Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank.

Iata cateva dintre "predictiile socante" ale Saxo Bank pentru 2012:

Actiunile Apple Inc vor scadea drastic

Apple se va confrunta in 2012 cu o concurenta tot mai mare din partea Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung, una dintre "tintele" confruntarilor fiind in mod deosebit iPhone si iPad.

Specialistii de la Saxo Bank considera ca Apple nu va reusi sa-si pastreze cota de piata de 55 de procente (de trei ori mai mare decat Android) si 66% pentru iOS, respectiv iPad.

UE declara "bank holiday" extinsa in 2012

Concluziile de la summitul UE din decembrie 2011 se vor dovedi insuficiente pentru rezolvarea crizei datoriilor din Uniunea Europeana. In replica, pietele vor reactiona si vor inregistra scaderi cu 25% in cazul plasamentelor short. Astfel, politicienii vor fi pusi insituatia de a declara o "bank holiday" extinsa, inchizand toate pietele de tranzactii si bancile pentru o saptamana, sau chiar mai mult.

Un candidat inca neanuntat va ajunge la Casa Alba

Cineva cu un program solid orientat catre schimbari reale ar putea aparea la inceputul anului si ar putea obtine presedintia in noiembrie 2012, in ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunand 38% din votul popular, se arata in previziunile Saxo Bank.

Australia intra in recesiune

Incetinirea economica din zona Asia-Pacific se observa astazu si in Vest, iar efectele sale ar putea fi recesiunea a tot mai multe state. Australia este o tara dependenta de bunastarea Chinei, careia ii furnizeaza produse de minerit si resurse naturale. Cum cererea Chinei s-a diminuat, Australia risca sa fie impinsa catre recesiune, la cinci ani fata de restul lumii civilizate.

50 de banci centrale vor fi nationalizate

De indata ce vom intra in 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creste pe masura ce noile cereri de capital se vor inmulti rapid, iar noile regulamente vor cere bancilor sa reduca repede leverage-ul. Asta va crea nidte vanzari spectaculoase de actiuni bancare pe piata.

O posibila inghetare a pietei interbancare europene ii va forta pe cei care economisesc sa intre in vrie si sa faca retrageri masive. Peste 50 de banci centrale vor ajunge in contabilitatea guvernamentala, iar cateva dintre cele mai cunoscute banci comerciale vor inceta sa existe, estimeaza specialistii de la Saxo Bank.

Suedia si Norvegia, vor lua locul paradisului bancar din Elvetia

Pietele de capital ale Suediei si Norvegiei sunt incomparabil mai mici decat ale Elvetiei, insa elvetienii si devalorizeaza agresiv moneda nationala, iar administratorii fondurilor isi cauta noi "paradisuri". Investitiile in obligatiunile emise de guvernele celor doua tari le-au facut atat de populare incat dobanzile pe 10 ani sunt cu 100 de puncte baza sub clasicele obligatiuni de stat emise de Germania.

Banca Centrala a elvetiei va aduce moneda la 1,5 franci pentru un euro

Insistenta cu care Elvetia lupta impotriva aprecierii propriei monede va continua sa dea rezultate in 2012. Cu indicii fundamentali elvetieni - in special cei legati de exporturi - in suferinta in 2012, mai ales din cauza intaririi francului in trecut, Banca Centrala Elvetiana si guvernul elvetian vor mai indura ceva pentru a preveni pagube colaterale si mai mari.

Ei vor introduce extensii ale actualelor programe, poate chiar si dobanzi negative pentru a impiedica "evaporarea" capitalului din Elvetia si a duce cursul la un maxim de 1,50 franci, in 2012.

Raportul dolar-yuan creste cu 10 procente, pana la 7,00

Pe masura ce se vor diminua veniturile din orasele fantoma cu milioane de locuitori ale Chinei, iar exportatorii se vor lupta lupta cu marginile de profit, infime odata cu cresterea monedei nationale chineze, aceasta tara se va afla in pragul unei "recesiuni".

Politicienii de la Beijing vor sa-i salveze pe exportatori si vor permite monedei nationale sa scada in fata dolarului american - ancorat in propria zona de siguranta, in pofida unei incetiniri a economiei globale si a unei crize a datoriilor in plina desfasurare in Europa - aducand raportul la 7,00, deci o crestere cu 10 procente.

Indicele Dry creste cu 100%, in 2012

Preturile scazute ale titeiului in 2012 ar putea duce la cresterea indicelui baltic Dry, odata cu scaderea costurilor de operare, sustin cei de la Saxo Bank.

Mai departe, ei se asteapta ca Brazilia si Australia sa-si extinda reteaua de furnizori de minereu de fier, ducand la o scadere a preturilor si mai pronuntata si, in consecinta, la importuri crescute din China pentru a-si satisface productia industriala. Vom avea, asadar, o cerere exploziva de minereu de fier, spun reprezentantii industriei.

Pretul graului se va dubla in 2012

Nivelul slab al recoltelor in 2011 va genera o dublare a preturilor in 2012, potrivit Saxo Bank.

#previziuni economice, #Saxo Bank raport 2012, #evenimente piata 2012 , #Recesiune