Nemtii au pus oficial mana pe aeroporturile grecesti

Miercuri, 19 August 2015, ora 17:12
3699 citiri
Nemtii au pus oficial mana pe aeroporturile grecesti
Foto: Wikimedia

Fraport AG, operatorul care deserveste si aeroportul din Frankfurt, va supraveghea de acum activitatea pe 14 porti aeriene regionale din Grecia. Decizia privatizarii acestora a fost publicata in Monitorul Oficial al tarii, dupa ce afacerea a fost blocata aproape 10 luni.

Este si prima afacere dintr-o serie de privatizari pe care guvernul Syriza, aflat la putere, promisese sa le blocheze cu orice efort, anunta The Guardian.

Vad bun

Fraport a preluat contra sumei de 1,23 miliarde de euro activitatea de pe cele 4 aeroporturi regionale elene, unele dintre acestea inregistrand un trafic de calatori ridicat in sezonul turistic, ca urmare a amplasarii lor pe insulele Greciei.

Licitatia fusese organizata inca din toamna anului trecut, in mandatul cabinetului Samaras, dar a fost blocata in urma crizei politice din tara si a ascensiunii guvernului Syriza la putere.

Initial, premierul Alexis Tsipras s-a angajat sa blocheze vanzarea companiilor elene, dar noile negocieri dure duse cu creditorii internationali i-au fortat mana sa reia procedurile de privatizare.

Continuarea procedurii de transfer a administrarii celor 14 aeroporturi regionale catre operatorul german a fost una din conditiile impuse de creditorii din zona euro in schimbul alocarii celui de-al treilea imprumut, in valoare de 86 de milioane de euro.

Sentiment de usurare

Odata cu semnarea contractului de privatizare, grecii pot respire ceva mai usurati, Tsipras indulcind pastila amara a privatizarii celor 14 porti aeriene printr-o relaxare a restrictiilor impuse la tranzactiile bancare.

Pentru prima data in ultimele doua luni, grecilor li s-a permis sa reia transferul de bani catre strainatate fara a trece prin filtrul verificarilor cerute in cazul situatiilor exceptionale.

Anuntul a fost publicat in aceeasi editie a Monitorului Oficial al guvernului de la Atena, Ministerul de Finante dand liber la expedierea a cate 500 de euro/lunar in afara tarii si mergand pana la 8.000 de euro pe trimestru in cazul familiilor care platesc studiile in strainatate ale copiilor.

Grecilor li s-a permis sa isi deschida si noi conturi in banci, acestea urmand sa aiba restrictii totale la retragerea numerarului, fiind destinate doar achitarii creditelor, platii contributiilor sociale si impozitelor.

Depozitele din banci ale populatiei au fost supuse controlului de capital, masura initiata de guvernul elen la sfarsitul lunii iunie, de teama unor retrageri masive care ar fi falimentat intregul sistem bancar din tara.

Noul imprumut negociat de Grecia a trecut si prin furcile caudine ale votului parlamentelor nationale din mai multe tari din zona euro.

Tara in schimb ar putea fi cutremurata de o noua criza politica, premierul Alexis Tsipras intentionand sa solicite parlamentului elen un vot de incredere pentru guvern dupa ce tensiunile din partidul Syriza au fost pe punctul de a dinamita al treilea program de asistenta financiara al Greciei.

#programprivatizare Grecia, #aeroporturi privatizate, #operator aeroportuar Grecia, #restrictii banci Grecia , #Grecia