Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch: Calitatea activelor bancilor din Romania s-ar putea inrautati

Fitch: Calitatea activelor bancilor din Romania s-ar putea inrautati


Calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator, trend comun in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, in contextul impactului crizei din zona euro, indica un raport al Fitch.

Degradarea in continuare a calitatii activelor in Bulgaria, Romania si Croatia, fara o consolidare a capitalului, ar putea duce la revizuirea perspectivei sectoarelor bancare din aceste tari de la stabila la negativa. In prezent, doar Ungaria si Slovenia au perspectiva negativa.

Calitatea activelor s-a aflat in acest an pe un trend negativ in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii lente a economiei si a somajului (Bulgaria, Romania, Polonia, Cehia si Slovacia).

Fitch se asteapta la cresterea imprumuturilor neperformante in 2012

Expunerea pe sectorul spatiilor comerciale a fost o problema in aproape toata regiunea. Fitch se asteapta ca ponderea creditelor neperformante in portofoliul total de imprumuturi sa atinga maximul cel mai tarziu anul urmator.

Din cauza incetinirii economice din zona euro, si in consecinta in Europa Centrala si de Est, Fitch se asteapta ca imprumuturile neperformante sa continue sa creasca anul urmator.

In plus, o agravare a crizei in uniunea monetara ar conduce la o deteriorare mai puternica a trendurilor calitatii activelor in Europa Centrala si de Est.

Fitch confera sectorului bancar din Romania, aproape cel mai scazut rating

Perspectiva comuna a sectorului bancar din regiune ramane stabila, dar este afectata de incetinirea cresterii economice, inrautatirea calitatii activelor si eventuale probleme de finantare.

Riscurile sunt mai mari in Slovenia si Ungaria. In Bulgaria, Romania si Croatia trendurile negative s-au mentinut, insa cele trei tari isi pastreaza o anumita flexibilitate in a absorbi socuri. Pentru bancile din Polonia, Cehia si Slovacia, perspectiva stabila reflecta o situatie mai buna a activelor, finantarii si rezultatelor.

Fitch evalueaza calitatea sectorului bancar din Romania cu rating "D", pe o scara de la "A" (cea mai ridicata) la "E" (cea mai scazuta), la fel ca alte patru tari din totalul celor opt analizate. Polonia, Cehia si Slovacia au toate calificativul "C".

Industria bancara romaneasca are un rating de viabilitate de "bb", reprezentand media calificativelor bancilor de pe piata locala. Ratingul de viabilitate este atribuit bancilor pentru a clarifica sursa soliditatii financiare a acestora.

Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara bancii, ca si potentialul beneficiu adus de masuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

Fitch anticipeaza o stabilitate in privinta profitabilitatii si capitalizarii

Chiar daca se asteapta la o inrautatire a calitatii activelor anul urmator in Romania, Fitch anticipeaza o mentinere a trendurilor in privinta profitabilitatii, capitalizarii si finantarii. In timp ce activele si profitabilitatea se afla la un nivel slab, sectorul bancar romanesc are capitalizare si finantare medii.

Fitch se asteapta ca bancile-mama ale instiuttiilor de credit din Europa de Est sa retraga gradual finantarea acolo unde lichiditatea subsidiarelor va permite si nu au planuri de extindere.

Finantarea va deveni, probabil, mai scumpa, odata cu transmiterea unor costuri mai ridicate ale gruprilor-mama, in timp ce accesul la fonduri de pe piete ramane limitat, iar competitia pentru depozite creste.

Aceasta situatie va restrictiona cresterea creditarii si marjele, mai ales in tarile cu dependenta mai ridicata de finantare externa, precum Ungaria, Romania si Slovenia.

Retragerea finantarilor a fost redusa pana in prezent si limitata la unele subsidiare ale bancilor elene din Bulgaria, respectiv la o ajustare moderata in Ungaria.

Marile grupuri bancare active in regiune, intre care cele mai importante sunt UniCredit, Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo si Societe Generale, isi vor mentine in mare parte prezenta in regiune si isi vor sustine subsidiarele, daca va fi necesar, insa vor distribui mai strict capital si finantare, se arata in raport. Bancile mai mici ar putea lua in calcul eventuale retrageri din regiune, dar vanzarile de active, chiar si pe piete mai atractive, va fi dificila fara o eventuala calmare a crizei financiare. Ratingurile pe termen lung reflecta sprijinul potential din partea grupurilor-mama.

Totusi, in cazurile Romaniei si Bulgariei, (ambele cu rating "BBB-"), calificativele pe termen lung ale bancilor sunt de obicei la plafonul ratingului suveran, ia perspectiva o reflecta pe cea a tarii.

Agravarea crizei datoriilor suverane ar putea duce la retrogradarea bancilor din Europa Centrala si de Est

Fitch reaminteste ca cel mai ridicat potential de fuziuni si achizitii exista in Polonia (din cauza consolidarii reduse si a prezentei unor grupuri bancare cu dificultati), Bulgaria si Romania (daca bancile elene se decid sa se retraga), respectiv Slovenia (din cauza prezentei slabe a grupurilor straine si a capacitatii slabe a unor actionari de a oferi sprijin).

O agravare puternica a crizei datoriilor suverane, insotita de recesiune, ar putea conduce la retrogradari pentru bancile din Europa Centrala si de Est, intrucat ratingurile grupurilor-mama s-ar afla de asemenea sub presiune.

Calificativele de viabilitate ar fi reduse, intrucat economiile din Europa emergenta ar fi lovite de declinul cererii de export, probleme la accesarea de finantare si deprecierea monedelor.

Bancile din regiune au o expunere directa foarte redusa fata de periferia zonei euro. In consecinta, analistii Fitch sunt mai ingrijorati de eventualul impact al unor efecte de runda a doua ale crizei din zona euro.

Doua dintre acestea, calitatea activelor si disponibilitatea finantarii, ar putea avea anul urmator cel mai puternic impact in regiune.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3127 ori