Restructurarea sistemului de termoficare a Capitalei, prin preluarea de catre Muncipalitate a activelor ELCEN in cadrul Termoenergetica, a intrat in linie dreapta. Odata cu evaluarea activelor ELCEN, Primaria si Consiliul General al Bucurestiului au unda verde pentru a rezolva cat mai rapid posibil dezvoltarea SACET, sistemul centralizat de productie si furnizare de apa calda si caldura pentru bucuresteni, afirma expertii de la Frames.
Problema apei calde si a caldurii in Bucuresti are nevoie urgenta deo decizie administrativa, menita sa puna pe roate sistemul de termoficare al Capitalei. Asta mai cu seama, ca de la o luna la alta, problemele se acumuleaza, iarTermoenergetica se afla in pragul insolventei.
Compania municipala are de platit catre ELCEN426.131.313,01 lei(suma facturata si scadenta la data de 16.05.2021), reprezentand contravaloare energiei termice livrata de Electrocentrale Bucuresti S.A. in perioada ianuarie-aprilie 2021.
"Pentru recuperarea creantelor restante, ELCEN a formulat impotriva Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti S.A. somatii de plata, precum si cereri de emitere ordonante de plata. La data prezenteisunt indeplinite conditiile de promovare a unei cereri de insolventa impotriva acestui debitor, avand in vedere ca, pentru creanta restanta aferenta lunii ianuarie 2021, in valoare de 17.019.761, 15 lei la 16.05.2021, termenul de scadenta este deja depasit cu 78 de zile de intarziere", arata datele Sierra Quadrant.... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2021, ora 12:07
"Romania sa aiba in vedere atat restructurare de cheltuieli, cat si venituri fiscale/bugetare in crestere", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
Acesta este de parere ca tara noastra trebuie sa inceapa corectia macroeconomica in 2021, care trebuie sa fie graduala, sa acopere 3-4 ani.
"Romania a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare - peste 4% din PIB, cel mai mare in UE - si deficit extern singular, cel mai mare in regiune - intre economiile emergente din UE. Deficitul bugetar in 2020 va fi peste 9% din PIB, in linie cu deficite in economii emergente din regiune, dar pornind de la handicapul mentionat, care a redus considerabil spatiul de manevra", a declarat Daniel Daianu.
Potrivit lui, declinul PIB in 2020 va fi, probabil, spre 5% avand in vedere valul doi al pandemiei. "Desi regulile fiscale in UE sunt suspendate in 2020 si 2021 in Uniunea Europeana, noi trebuie sa initiem un proces de corectie macroeconomica", a afirmat Daianu.
Romania va trebui sa inceapa o corectie macroeconomica in 2021.
"Am vazut si declaratia ministrului Finantelor ca se tinteste un deficit in 2021 de 7%, care nu este usor de atins, mai ales daca in executie, in anul acesta ne-am apropia de 10% din PIB, deficitul bugetar. Corectia macroeconomica trebuie sa fie graduala, sa acopere mai multi ani. Eu vorbesc aici despre 3-4 ani, pana in 2024, pentru ca o viteza prea mare ar reintroduce economia in recesiune. Avem nevoie de un program credibil... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 13:58
Daca ai ajuns sa ai probleme cu returnarea creditului pe care l-ai accesat de la o banca, atunci ar fi bine sa mergi si sa discuti cu creditorul pentru ca, impreuna, sa gasiti o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce documente trebuie sa te prezinti la banca intr-o astfel de situatie.
Dupa ce ati ajuns la un consens in privinta a ceea ce urmeaza sa se intample cu creditul, primul act de care vei avea nevoie va fi cererea de restructurare.
In cazul in care ai fost concediat, ti-a fost taiat salariul sau dintr-un alt motiv care nu iti poate fi imputat, va trebui sa aduci bancii acte in acest sens. Astfel, iti trebuie documente care sa ateste situatia aparuta si vei avea nevoie, dupa caz, de o decizie de incetare a contractului de munca, de o decizie de diminuare a veniturilor sau, daca ai suferit vreun incident de natura medicala, atunci aduci documentele medicale.
Chiar daca se intelege de la sine, vei avea nevoie si de un act de identitate si de acte prin care iti dai acordul pentru ca banca sa consulte anumite baze de date. In cazul in care este vorba despre un credit cu ipoteca sau despre unul imobiliar, atunci vei avea nevoie si de documente justificative cu privire la garantiile creditelor.
In plus, restructurarea creditului se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de credit si la cel de ipoteca, in cazul in care este vorba despre asa ceva.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 10:30
In cazul in care ai inceput sa ai probleme cu returnarea creditului, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti o intalnire cu reprezentantii bancii. Apoi, va trebui sa le povestesti angajatilor bancii toate problemele financiare pe care le ai, dar si cele la care te astepti pe viitor.
Nu te sfii sa spui adevarul, te va ajuta mai mult in aceasta etapa decat dupa. In plus, de cele mai multe ori cand apar astfel de probleme, intervine si rusinea. Las-o deoparte! De felul in care interactionezi acum depinde viitorul tau financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce pasi trebuie sa urmezi in cazul restructurarii creditului.
La o prima discutie, ofiterul de credit iti va spune care sunt posibilitatile de restructurare a creditului, va face mai multe simulari pentru un nou plan de rambursare si veti decide impreuna care este cel mai convenabil pentru tine.
Dupa ce ai semnalat bancii toate problemele pe care le ai, se va trece la completarea documentatiei aferente, iar dupa ce aceasta este realizata banca va analiza si va lua o decizie care sa fie benefica pentru ambele parti.
Creditorul vrea ca, prin restructurarea unui imprumut, sa obtina o solutie de rambursare avantajoasa care sa te ajute pe toata perioada dificila, dar sa si pastreze un nivel de risc rezonabil al creditului.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa,... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 08:30
Restructurarea creditului nu este una dintre cele mai placute operatiuni prin care vrei sa treci, mai ales ca, la acest tip de actiune, trebuie sa apelezi atunci cand ai probleme. Aceasta varianta este menita, insa, sa te ajute atunci cand treci prin situatii financiare dificile, pentru care trebuie gasite cele mai bune solutii astfel incat sa fie depasite cat mai lin.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce presupune restructurarea creditului si cum te poti folosi de acest serviciu oferit de banca.
In general, la restructurarea unui credit trebuie sa apelezi atunci cand ti s-au micsorat veniturile, fie tie personal, fie au scazut veniturile familiei tale, iar rata creditului reprezinta o buna parte din cheltuieli. De asemenea, daca treci prin probleme medicale, ai intrat in somaj sau ai fost concediat, poti apela la banca pentru a-ti restructura imprumutul.
In plus, in cazul in care ai o dobanda variabila, iar aceasta fluctueaza foarte mult in sus, sau ai un credit in euro ori in franci elvetieni (asa cum au fost mai multe cazuri in ultima decada), poti apela la restructurarea creditului.
Daca simti ca o astfel de situatie se apropie, este indicat sa mergi la banca pentru a-i spune consilierului de credit despre aceste probleme, astfel incat sa poata fi gasita cea mai avantajoasa solutie pentru tine. La fel ca tine, banca este interesata ca imprumutul tau sa nu se transforme intr-unul nerambursabil.
Ofiterul de credit iti va prezenta... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2020, ora 08:30
Guvernul nu ia in considerare in acest moment o restructurare a aparatului public, iar dupa rezolvarea crizei de sanatate este timp pentru reforme in domeniul public, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In acest moment nu exista aceasta discutie. In acest moment toate armele noastre sunt indreptate impotriva problemei de sanatate. Incercam sa oprim aceasta criza pe sanatate, sa avem echipamente pentru ca totul sa functioneze perfect. Acolo ne-am concentrat toate fortele, veti vedea ca rectificarea bugetara acolo duce resurse.
In al doilea rand, avem problema creata in sectorul privat, unde a trebuit sa fie inchise mai multe firme, pentru ca vrem ca oamenii sa stea acasa, sa nu se infecteze, si atunci vom pune resurse si in aceasta zona. In acest moment nu ne uitam la o restructurare a aparatului public sau orice alte masuri, dar stim, bineinteles, ca aparatul public este ineficient", a explicat Florin Citu, la Digi 24.
Ministrul de Finante a sustinut ca sistemul public se informatizeaza fortat in aceasta perioada.
"Se fac eforturi in acest moment de informatizare a aparatului public si s-a vazut clar ca aparatul public s-a informatizat fortat. Am oameni care lucreaza si din Ministerul de Finante, si din ANAF, sute de persoane care lucreaza de acasa, fac lucruri pe tablete, sunt conectati, fac lucruri care ni se spuneau cu o luna in urma ca nu se puteau face. Va spun ca informatizarea ANAF se va face in aceasta perioada.
(...) In rest,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:25
Contribuabilii care pot beneficia de restructurarea financiara prevazuta de Ordonanta 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale au primit un termen mai indelungat pentru depunerea notificarii privind intentia de a aplica pentru restructurare.
Initial, termenul de depunere a notificarii era 30 septembrie 2019, iar acesta s-a prelungit pana la data de 31 octombrie 2019.
Cei interesati trebuie sa tina cont, insa, ca termenul pentru depunerea solicitarii de restructurare (care este diferita de notificarea privind intentia de restructurare), care contine intreaga documentatie necesara, ramane acelasi, respectiv sase luni de la intrarea in vigoare a Ordonantei (8 august 2019). In plus, autoritatile au adus clarificari suplimentare cu privire la procedura de urmat si la notiunea de "expert independent".
La prima vedere, prelungirea termenului de depunere a notificarii vine ca o gura de aer pentru contribuabilii cu datorii, insa, avand in vedere complexitatea procesului, acestia trebuie sa se raporteze mai degraba la termenul de depunere a solicitarii, care curge in continuare.
Aceasta insemna ca intreaga documentatie, care contine inclusiv planul de restructurare si testul creditorului privat prudent, trebuie sa fie gata pana la inceputul lunii februarie 2020.
Cine poate beneficia?
Contribuabilii care pot beneficia de prevederile ordonantei sunt impartiti in doua categorii. In prima categorie, restructurarea obligatiilor bugetare, la care ne vom referi... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 10:33
Ordinul pentru aprobarea procedurii de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 in cazul debitorilor cu datorii a fost publicat in Monitorul Oficial.
Acesta se adreseaza insa doar celor care au datorii bugetare mai mari de 1.000.000 lei. Normele de aplicare si pentru datorii mai mici de 1.000.000 lei se lasa asteptate.
Prin ordinul publicat in MO, este stabilita procedura de aplicare a facilitatilor fiscale prevazute de OG nr. 6/2019 pentru acei debitori cu datorii la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2018, datorii mai mari de 1.000.000 lei.
Potrivit metodologiei, restructurarea obligatiilor bugetare poate sa se realizeze in unul sau mai multe moduri, astfel:
a) Inlesnire la plata ce consta in esalonarea la plata, precum si amanarea la plata a accesoriilor in scopul anularii;
b) Conversia datoriei in actiuni;
c) Darea la plata a unor active in scopul stingerii obligatiilor bugetare principale;
d) Anularea unor obligatii bugetare principale.
Pentru a se putea aplica masura de restructurare la art. 2 alin. (1) din OG nr. 6/2019 au fost impuse mai multe conditii printre care amintim:
Sa fi depus toate declaratiile fiscale;Sa prezinte un plan de restructurare si un test al creditorului privat prudent;Sa nu se afle in procedura insolventei;Sa nu beneficieze de o esalonare la plata reglementata deja de Codul de procedura fiscala.
Intentia aplicarii metodologiei de restructurare a obligatiei bugetare... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 11:49
Ministerul de Finante pregateste un proiect, care va fi pus in dezbatere publica, si care prevede restructurarea financiara, prin stingerea pana la jumatate din datoriile stranse pana la 31 decembrie 2018 sau plata esalonata, in anumite conditii.
"Restructurare financiara pentru ca nu este o amnistie fiscala, ca sa fie foarte clar, este o restructurare financiara. Modul in care ea se propune o sa vedeti deja astazi pe site prezentata intreaga propunere de modificare a cadrului sau de infiintare, de creare a cadrului legislativ, adica ordonanta de urgenta, de fapt ordonanta in nota de fundamentare, o prezentare succinta, o fundamentare, date, elemente financiare, motive, impactul argumentele pentru care credem ca o astfel de masura ar fi foarte utila mediului economic din Romania", a declarat Eugen Teodorovici, in cadrul unui eveniment organizat de Intact Media Group.
Conform proiectului, consultat de Mediafax, pentru diminuarea arieratelor au fost luate in calcul 2 scenarii, care propun instituirea unor masuri de acordare a unor facilitati fiscale in functie de valoarea obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel:
1. masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazata pe un plan de restructurare, plata esalonata si supraveghere fiscala pe perioada inlesnirii;
2. anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion care... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 13:05