Auchan a finalizat ultima etapa, de natura juridica, din cadrul procesului de achizitie si transformare a celor 20 de hipermarketuri Real in Romania, respectiv fuziunea prin absorbtie a celor doua societati.
Astfel, la 1 septembrie 2015, Auchan a preluat intregul patrimoniu al Real Hypermarket Romania SRL, cu toate drepturile si obligatiile sale, fuziunea avand ca efect transferul catre Auchan a tuturor activelor si pasivelor Real, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Francezii au finalizat anul trecut remodelarea celor 20 de hipermarketuri Real, dupa o investitie de 40 milioane de euro.
Tranzactia record a lui 2014 in Romania: Cat a platit Auchan pentru achizitia Real
Ulterior, retailerul si-au trecut in proprietate terenurile si galeriile a 12 hipermarketuri foste Real, in urma unei tranzactii in valoare de 261 milioane de euro.
"Fuziunea celor doua companii este doar un ultim simbol al convergentei depline, la un an dupa ce toate magazinele au fost redeschise sub ...citeste mai departe despre "Tranzactie record in retail: Auchan a finalizat procesul de fuziune cu Real" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 16:29
Auchan a platit 257 milioane euro pentru achizitia celor 20 de hipermarketuri Real din Romania, inclusiv a spatiilor in care functioneaza o parte din magazine si galeriile comerciale atasate, reiese dintr-un raport al companiei franceze.
Astfel, in raportul anual al Auchan, la capitolul fond comercial se mentioneaza ca un impact pozitiv de 552 milioane euro este datorat in principal achizitiilor magazinelor Real din Rusia, pentru 506 milioane euro, si a celor din Romania, pentru 41 milioane euro.
Totodata, printre angajamentele de plata ale Auchan se mentioneaza o suma de 216 milioane euro pentru Romania, din care 183 milioane euro pentru spatiile hipermarketurilor si 33 milioane euro pentru galeriile atasate.
La inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a aprobat preluarea de catre Auchan a spatiilor in care functioneaza 12 hipermarketuri si galerii comerciale, operate de retailer, tranzactia fiind una dintre cele mai mari de pe piata de retail din ...citeste mai departe despre "Tranzactia record a lui 2014 in Romania: Cat a platit Auchan pentru achizitia Real" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Martie 2015, ora 17:48
Consiliul Concurentei a aprobat preluarea de catre grupul francez Auchan a 12 hipermarketuri si galerii comerciale operate de retailer, tranzactia estimata la peste 260 milioane euro fiind una dintre cele mai mari de pe piata de retail din Europa Centrala si cea mai mare din Romania din 2014.
"Operatiunea se va realiza prin preluarea controlului unic de catre Auchan asupra Tim Property Development, Ideal Casa Design, BR Real Friends, Compact Motor, Art Bau International, Metro Imobiliare Investment si a activelor si contractelor aferente activitatii de inchiriere desfasurata in Centrul Comercial Pitesti de catre Rolast. Auchan achizitioneaza firmele prin preluarea a 100% din partile sociale ale acestora si prin dobandirea dreptului de proprietate asupra activelor din Pitesti, dupa ce firmele incheie un proces de divizare, prin care se vor infiinta noi societati, care vor prelua restul activelor netranzactionate, pentru a transfera catre Auchan doar cele 11 hipermarketuri si galerii Comerciale, precum si activele din Pitesti", se arata in decizia Consiliului Concurentei, potrivit Mediafax.
Spatiile preluate sunt din Timisoara (2), Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Satu Mare, Galati, Ploiesti, Bucuresti Berceni, Constanta, Bucuresti Pallady si Pitesti.
Tranzactia implica transferul catre Auchan a 12 centre comerciale, incluzand spatiile in care isi desfasoara activitatea hipermarketurile operate in prezent de acesta, prin contracte de inchiriere sau subinchiriere... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 11:36
Producatorii romani sunt obligati sa contribuie financiar la operatiunea de preluare a hipermarketurilor Real de catre Auchan. Pe langa taxa de implementare produs, despre care Business24 a scris in exclusivitate, furnizorilor li s-a cerut sa plateasca retroactiv, pentru ultimii doi ani, diferentele de taxe, mai mari, impuse acum de Auchan, fata de cele platite catre Real.
Intrucat Consiliul Concurentei nu permite francezilor sa creasca preturile mai mult cu 5% decat media pietei, ei au gasit alte modalitati de a-si recupera investitia: taxe si recalcularea contractelor cu furnizorii.
Extinderea Auchan pe piata de retail din Romania dupa preluarea magazinelor Real a reprezentat pentru producatorii romani o serie de taxe suplimentare. Dupa ce Business24 a publicat articolul privind taxa de implentare produs, surse din piata ne-au prezentat si alte "costuri" pe care furnizorii trebuie sa le suporte pentru ca magazinele Real se rebranduiesc.
Furnizorii romani din Auchan ii acuza pe francezi ca le impun taxe inventate de mii de euro
Dupa ce Consiliul Concurentei a aprobat transferul magazinelor Real catre Auchan, toti furnizorii romani prezenti in cele doua lanturi de magazine au fost chemati la sfarsitul lunii septembrie la o intalnire pentru a li se prezenta noua politica comerciala Auchan Real Impreuna. La aceasta intalnire au fost prezenti doar furnizorii romani, nu si firmele multinationale cu care francezii au contracte.
Sub pretextul prezentarii... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 07:01
Preluarea magazinelor Real de catre francezii de la Auchan este platita tot de catre micii furnizori romani. Intrucat Consiliul Concurentei nu permite francezilor sa creasca preturile mai mult cu 5% decat media pietei, ei au gasit o alta modalitatea de a-si recupera investitia: au inventat o noua taxa pentru furnizori - taxa de implementare produs, au declarat pentru Business24 surse din piata.
O asemenea taxa poate ajunge si la 9.000 de euro pentru fiecare magazin redeschis. De obicei, furnizorii sunt obligati sa plateasca o taxa pentru deschidere magazin de fiecare data cand un lant de supermarketuri deschide un nou magazin.
Totusi, in ciuda faptului ca sunt furnizori care au contract atat cu Real cat si cu Auchan si nu se deschid noi magazine, ci doar are loc "convergenta" dintre Real si Auchan, acestia sunt fortati sa plateasca pentru "afacerea" francezilor.
"In momentul de fata exista o frenezie cel putin suspecta a angajatilor Auchan de a inventa noi taxe prin care incearca sa obtina bani de la producatorii si importatorii romani", au declarat pentru Business24 surse din piata.
Rebranduirea celor 20 de magazine Real implica costuri de aproximativ 40 de milioane de euro, iar francezii vor sa termine procedurile pana la finalul anului viitor. Pana in prezent, Auchan a REdeschis 2 magazine REAL: Auchan Pallady in Bucuresti, care a costat in jur de 2 milioane de euro si Auchan Brasov. Aceleasi surse Business24 au precizar ca pe 15 noimbrie 2013 se va... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:10
Tranzactia Auchan/Real a fost la limita impunerii conditiei de renuntare la magazinele din Targu Mures si Craiova, unde retailerul francez ajungea la o cota de piata aproape de pragul de 40%, dar s-a ales varianta soft, respectiv conditii comportamentale, afirma presedintele Consiliului Concurentei.
"Tranzactia a fost la limita, Auchan ajungea in unele orase la cote de piata un pic sub 40%. Acesta este motivul pentru care am aprobat tranzactia, dar in doua doua orase le-am impus anumite conditii. In exemplul acesta, am avut de ales. Puteam sa zicem: da, Auchan poti sa cumperi magazinele Real, dar fara cele din Targu Mures si Craiova sau sa le vinzi in sase luni sau un an, sau varianta de mijloc mai putin obisnuita, mai inovativa, de a impune masuri comportamentale", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la o conferinta FMCG organizata de o revista de specialitate.
Tranzactia Auchan-Real a fost finalizata pe 12 septembrie, ca urmare a unui acord semnat in 30 noiembrie 2012 intre grupul Auchan si Metro Group si a validarii primite din partea Consiliului Concurentei, la sfarsitul lunii iulie.
Auchan Romania a cumparat 20 de hipermarketuri Real, iar in noua sa dimensiune, compania ajunge la 31 de magazine deschise si alte doua in constructie, o suprafata neta de vanzare de 252.000 metri patrati, peste 10.000 de angajati, 3 platforme logistice, 70 milioane de clienti anual si o cifra de afaceri comuna de peste 4,5 miliarde de lei, fara... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 15:36
Auchan Romania va aplica propriul model economic, care presupune si preturi mai competitive pentru clienti, in cele 20 de hipermarketuri preluate de la Real, de la care va adopta insa sistemul logistic mai performant.
"Cele mai importante avantaje care se asteapta sa rezulte din prezenta concentrare sunt legate de aplicarea modelului sau economic la magazinele Real preluate. Societatea tinta a inregistrat pierderi importante din operarea magazinelor care fac obiectul concentrarii. Auchan urmareste eficientizarea activitatii acestora prin aplicarea politicii proprii. Astfel, modelul Auchan presupune o proportie mai mica a cheltuielilor de functionare prin raportare la cifra de afaceri", se arata in decizia Consiliului Concurentei de aprobarea a tranzactiei prin care Auchan a preluat 20 de hipermarketuri Real.
Acest fapt va permite Auchan sa propuna consumatorilor preturi mai competitive si sa atraga astfel o clientela mai numeroasa pentru magazinele preluate, mentioneaza sursa citata.
Pe de alta parte, Auchan vrea sa integreze aspectele pozitive ale sistemului de functionare actual al Real Romania, precum sistemul logistic, care este mai performant.
"Acesta va permite Auchan sa asigure difuzarea produselor proaspete romanesti dintr-o anumita zona, pe care anterior le putea obtine doar pe plan local, catre intreaga retea. De asemenea, acest sistem logistic va constitui un element important in dezvoltarea de catre Auchan a conceptului sau de marca proprie aplicat... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 16:58
Grupul Auchan a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, achizitionarea de la Metro Group, a hipermarketurilor Real deschise in patru tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, pentru suma de 1,1 miliarde euro.
Potrivit sursei citate, acordul dintre Grupul Auchan si distribuitorul german Metro Group a fost parafat vineri si vizeaza cesionarea activitatilor Real in Europa Centrala si de Est.
Astfel, Auchan va prelua activitatile operationale si activele imobiliare corespondente ale filialelor Grupului Metro in Polonia, Romania, Rusia si Ucraina.
Operatiunea mai necesita obtinerea aprobarii din partea autoritatilor competente ale concurentei din fiecare tara vizata si va fi finalizata, sub aceasta rezerva, in 2013.
"Pe viitor, hipermarketurile Real din Europa Centrala si de Est vor functiona sub marca Auchan. Vanzarea hipermarketurilor Real Europa de Est catre Grupul Auchan vizeaza 91 de hipermarketuri Real in Polonia, Rusia, Romania si Ucraina, precum si 13 galerii comerciale in Rusia si Romania", se arata in comunicatul citat.
In cele patru tari in care vor avea loc achizitiile Grupului Auchan, Real a realizat o cifra de afaceri de peste 2,6 miliarde de euro fara taxe in 2011, si are 20 000 de angajati. De asemenea, in Auchan detine 98 de hipermarketuri si peste 65 000 de colaboratori in aceste patru tari.
Al 12-lea grup de distributie din lume, Grupul Auchan este prezent in 12 tari si are 269.000 colaboratori. Compania este organizata... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 11:03
Auchan, lantul francez de hipermarketuri ar putea cumpara cele 24 de hipermarketuri de pe piata din Romania, evaluate la 90-100 de milioane de euro. In urma unei astfel de tranzactii, Auchan ar putea intra in topul celor mai mari retaileri de pe piata locala langa Kaufland sau Carrefour.
Grupul Auchan, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Franta, va achizitiona operatiunile germanilor de la Real de pe pietele din Europa de Est, potrivit unor surse anonime.
Francezii vor prelua in total 100 de hipermarketuri din Polonia, Romania, Rusia si Ucraina. Cele mai multe magazine Real se afla, insa, in tara noastra si in Polonia (54).
In urma unei astfel de tranzactii, compania nou formata ar putea genera vanzari de peste un miliard de euro.
Politica de expansiune, unul dintre vinovatii dezastrului?
Atat Auchan cat si Real au intrat pe piata locala in anul 2006. Romania nu a purtat insa noroc germanilor de la Real. Inca de la intrarea pe piata locala
retailerul a inregistrat pierderi importante. In 2006, cifra de afaceri a fost de 347 milioane de lei, iar pierderea neta de 50 de milioane de lei.
Germanii au incercat sa reduca din pierderi printr-o politica de expansiune, care insa nu si-a dovedit eficienta.
In 2010, cifra de afaceri raportata de Real pentru Romania a fost de 3,2 miliarde de lei, iar pierderile raportate au fost de 90 de milioane de lei. In 2011, nivelul pierderilor a crescut la 120 de milioane de lei, iar cifra de afaceri... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:25