Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tranzactia anului pe piata de retail: Cat de puternic devine Auchan, dupa achizitia Real?

Tranzactia anului pe piata de retail: Cat de puternic devine Auchan, dupa achizitia Real?


Auchan, lantul francez de hipermarketuri ar putea cumpara cele 24 de hipermarketuri de pe piata din Romania, evaluate la 90-100 de milioane de euro. In urma unei astfel de tranzactii, Auchan ar putea intra in topul celor mai mari retaileri de pe piata locala langa Kaufland sau Carrefour.

Grupul Auchan, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Franta, va achizitiona operatiunile germanilor de la Real de pe pietele din Europa de Est, potrivit unor surse anonime.

Francezii vor prelua in total 100 de hipermarketuri din Polonia, Romania, Rusia si Ucraina. Cele mai multe magazine Real se afla, insa, in tara noastra si in Polonia (54).

In urma unei astfel de tranzactii, compania nou formata ar putea genera vanzari de peste un miliard de euro.

Politica de expansiune, unul dintre vinovatii dezastrului?

Atat Auchan cat si Real au intrat pe piata locala in anul 2006. Romania nu a purtat insa noroc germanilor de la Real. Inca de la intrarea pe piata locala
retailerul a inregistrat pierderi importante. In 2006, cifra de afaceri a fost de 347 milioane de lei, iar pierderea neta de 50 de milioane de lei.

Germanii au incercat sa reduca din pierderi printr-o politica de expansiune, care insa nu si-a dovedit eficienta.

In 2010, cifra de afaceri raportata de Real pentru Romania a fost de 3,2 miliarde de lei, iar pierderile raportate au fost de 90 de milioane de lei. In 2011, nivelul pierderilor a crescut la 120 de milioane de lei, iar cifra de afaceri s-a redus la 3 miliarde de lei.

Compania franceza Auchan a anuntat in 2010 o cifra de afaceri de 1,49 miliarde de lei si pierderi de 19 milioane de lei. Anul trecut pierderile s-au oprit la 7 milioane de lei la cifra de afaceri de 1,57 miliarde de lei.

Rezulatele financiare ale celor doi retaileri ar putea fi puse si pe seama politicilor diferite de expansiune. In timp ce Real a deschis, din 2006 pana in
prezent, 25 de hipermarketuri, majoritatea in spatii inchiriate, managementul Auchan a dat dovada de prudenta.

Retailerul francez a deschis doar zece hipermarketuri dintre care patru se afla pe spatii achizitionate de Auchan.

Reprezentantii companiilor Auchan si Real nu au facut comentarii pe aceasta tema.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3373 ori