Investitorii din retail fug de situatia politica din Romania

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:35
2306 citiri
Investitorii din retail fug de situatia politica din Romania

Situatia politica din Romania descurajeaza investitiile pe piata de retail, apreciaza Luiza Moraru, sefa departamentului de retail din cadrul companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Investitorii se tem in special de efectul negativ asupra evolutiei cursului de schimb valutar, in lipsa acestor tulburari piata avand potentialul unei evolutii pozitive.

"Din pacate, situatia politica din Romania nu este in masura sa incurajeze investitiile in retail. Din acest motiv cred ca pana la sfarsitul verii nu vor fi noutati pe piata. In acest moment toata lumea se uita la ceea ce se intampla si nimeni nu este teribil de entuziast. Nu se stie daca tulburarile politice vor influenta puterea de cumparare, insa cu siguranta au afectat negativ cursul de schimb. Nu este o veste buna pentru cei din piata de retail. Toata lumea s-a oprit si asteapta sa vada ce se intampla, asa ca va fi o vara linistita pe piata de retail", a declarat Luiza Moraru.

In opinia sa, potentialul de dezvoltare a pietei romanesti exista in continuare, pentru ca Romania este foarte departe de cifrele inregistrate pe pietele de profil din regiune.

"Retailul se dezvolta, exista povesti de succes, gen H&M, care si-a depasit estimarile, Dedeman, magazinul Apple din Baneasa. Romania are potential pentru ca nu a suferit de criza la fel ca alte tari, are potentialul de a merge pe plus, dar trebuie sa trecem momentul de instabilitate politica pentru ca lumea sa aiba o viziune mai clara asupra a ceea ce urmeaza sa se intample", a adaugat Moraru.

Inaugurarea Palas Iasi, cel mai important proiect din retail in primul semestru

In ceea ce priveste evolutia pietei de retail din acest an, reprezentantul companiei de consultanta imobiliara spune ca lansarea Palas Iasi a "umplut" primul semestru, proiectele care urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul anului fiind de dimensiuni reduse, respectiv Auchan din Crangasi si Cora Brasov si Constanta.

In prezent sunt in constructie proiecte de retail totalizand 140.000 metri patrati, o suprafata similara fiind in faza de proiectare.

Proiectele dezvoltate de CBRE in Romania

Serviciile de inchiriere de centre comerciale acopera 80% din activitatea departamentului de retail al CBRE.

Compania are in exclusivitate proiectele Cora din Brasov si Constanta. In Constanta, proiectul Coral, dezvoltat de retailerul belgian Cora, va avea 55.000 metri patrati suprafata inchiriabila, din care 23.000 metri patrati (hipermarketul Cora si galeria comerciala) vor fi finalizati in primavara anului viitor. Centrul este preinchiriat 70%, potrivit CBRE. La Brasov, proiectul Cora este in faza de proiectare, iar lucrarile ar putea incepe la sfarsitul anului.

CBRE mai are co-exclusivitate pentru proiectele de retail detinute de fondul britanic Argo Real Estate si cele pe care dezvoltatorul portughez Sonae Sierra intentioneaza sa le construiasca in Romania. In total, proiectele reprezentate de CBRE au circa 200.000 metri patrati.

CBRE: Cocor si Liberty Center au potentialul de a functiona in continuare

Analizand evenimentele "mai putin fericite" din piata de retail din ultimele luni, respectiv executarea silita a centrului comercial Liberty Center si scoaterea la vanzare a magazinului Cocor, Luiza Moraru spune ca nu este un moment bun pentru tranzactii cu proprietati de retail si in acelasi timp considera ca ambele au potentialul de a functiona in continuare.

"Nu este cel mai bun moment de scoatere la vanzare a unui proiect de retail. Actionarii Cocor au decis sa faca un exit, nu erau presati de nimic. Cocor s-a pozitionat ca un mall de nisa si ar trebui sa mai asteptam sa mai treaca un timp sa vedem daca nisa pe care au pornit este corecta. Nu poate fi un proiect de mass-market, pentru ca este mic si are o concurenta puternica in zona din partea Unirea", a apreciat Moraru.

Ea spune ca magazinul Cocor are multe atuuri, printre acestea apropierea de Centrul Istoric, parcarea si panoul publicitar.

Cocor a fost scos la vanzare saptamana trecuta, pretul stabilit de actionari fiind de 50 de milioane de euro, cu posibilitatea reducerii pana la 50%.

In ceea ce priveste Liberty Center, executat silit pentru o datorie de 61 de milioane de euro, Moraru spune ca acesta a fost afectat de deschiderea mall-ului AFI Cotroceni.

"Este un proiect mic lovit de concurenta cu AFI. Nu ne asteptam sa fie executat atat de repede, eu cred in proiect. Cu un concept corect, adaptat la consumatorii din jur, poate functiona. In prezent, se contureaza clar pe piata proiectele de mass-market, precum Baneasa sau AFI Controceni si centrele comerciale de cartier, care se adreseaza oamenilor din cartierul lor, pe un anumit segment de pret. Nu poti avea lucruri foarte ieftine si lucruri foarte scumpe in acelasi loc, intr-un proiect mic", a explicat reprezentantul CBRE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Romania piata retail, #proiecte retail Romania, #piata retail context politic , #Retail