Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tranzactia Auchan - Real, la un pas de a fi blocata in Craiova si Targu Mures de Concurenta

Tranzactia Auchan - Real, la un pas de a fi blocata in Craiova si Targu Mures de Concurenta


Tranzactia Auchan/Real a fost la limita impunerii conditiei de renuntare la magazinele din Targu Mures si Craiova, unde retailerul francez ajungea la o cota de piata aproape de pragul de 40%, dar s-a ales varianta soft, respectiv conditii comportamentale, afirma presedintele Consiliului Concurentei.

"Tranzactia a fost la limita, Auchan ajungea in unele orase la cote de piata un pic sub 40%. Acesta este motivul pentru care am aprobat tranzactia, dar in doua doua orase le-am impus anumite conditii. In exemplul acesta, am avut de ales. Puteam sa zicem: da, Auchan poti sa cumperi magazinele Real, dar fara cele din Targu Mures si Craiova sau sa le vinzi in sase luni sau un an, sau varianta de mijloc mai putin obisnuita, mai inovativa, de a impune masuri comportamentale", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la o conferinta FMCG organizata de o revista de specialitate.

Tranzactia Auchan-Real a fost finalizata pe 12 septembrie, ca urmare a unui acord semnat in 30 noiembrie 2012 intre grupul Auchan si Metro Group si a validarii primite din partea Consiliului Concurentei, la sfarsitul lunii iulie.

Auchan Romania a cumparat 20 de hipermarketuri Real, iar in noua sa dimensiune, compania ajunge la 31 de magazine deschise si alte doua in constructie, o suprafata neta de vanzare de 252.000 metri patrati, peste 10.000 de angajati, 3 platforme logistice, 70 milioane de clienti anual si o cifra de afaceri comuna de peste 4,5 miliarde de lei, fara taxe.

Potrivit deciziei Consiliului Concurentei, transferul de proprietate a fost autorizat cu conditia respectarii unor angajamente asumate voluntar de partile implicate pe doua piete relevante, respectiv Craiova si Targu-Mures. Astfel, pentru Craiova si Targu Mures, Auchan si-a luat angajamentul de a nu deschide sau achizitiona noi magazine pe o perioada de cinci ani de la data autorizarii concentrarii si de a nu majora preturile cu mai mult de 5% fata de media preturilor altor magazine din retea pentru trei ani.

Chiritoiu a precizat ca in cazul in care vor exista tranzactii in care cotele de piata vor depasi 40%, Consiliul poate interzice achizitia in anumite localitati.

"Pentru Targu Mures si Craiova le-am impus conditiile acestea de comportament, pentru a nu folosi puterea de piata pentru a creste preturile. La ei am mers pe varianta soft prin care le-am impus conditiile comportamentale. Avem si varianta prin care, daca vom avea cazuri, putem sa ajungem la masuri structurale, asta inseamnaa sa interzicem achizitionarea in anumite localitati", a explicat Chiritoiu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3447 ori