Piata imobiliara se revigoreaza in 2013, pe segmentul de retail

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:40
3767 citiri
Piata imobiliara se revigoreaza in 2013, pe segmentul de retail
Auchan va incepe anul acesta constructia unui nou centru comercial pe terenul fostei fabrici Tricodava

Inceputul lui 2013 pare promitator pe piata imobiliara, in conditiile in care divizia imobiliara Immauchan, parte a grupului francez Auchan, a anuntat ca va transforma fabricile Tricodava din Bucuresti si Tractorul din Brasov in centre comerciale.

Aceasta este a doua miscare majora, dupa ce fondul de investitii sud-african NEPI a cumparat cladirea de birouri The Lakeview. Pentru analistii si operatorii din piata imobiliara, aceste tranzactii sunt perepute ca un semnal pozitiv, de revigorare.

Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patron al agentiei Euroest, sustine ca anul acesta este, intr-adevar, potrivit pentru investitii.

"In 2013 se mai pot face investitii imobiliare, dar numai pe segementul de retail. In ceea ce priveste zona rezidentiala, lucrurile nu s-au schimbat", spune specialistul.

Tranzactiile sus amintite confirma ipoteza emisa de Jones Lang LaSalle, potrivit careia 2013 ar fi perfect pentru investitii imobiliare, data fiind increderea investitorilor locali.

Optimismul celor de la LaSalle a fost combatut de analisti, care mentioneaza ca datele folosite se bazeaza, probabil, pe faptul ca piata a atins o anumita stabilitate si ca scaderea de preturi inceputa in luna martie 2008 a incetinit.

Investitiile imobiliare in 2013, intre mit si realitate

Cert este ca francezii de la Auchan se pregatesc de a doua investitie majora in Romania, de data aceasta, pe segmentul imobiliar, dupa ce au cumparat lantul de magazine Real.

Investitia pentru constructia celor doua centre comerciale, pe terenul fostei fabrici Tricodava din Bucuresti, respectiv Tractorul din Brasov, este estimata la 120 de milioane de euro.

Grupul deja a investit aproximativ 60 de milioane de euro in achizitia terenului din Brasov. In Bucuresti, francezii au cumparat 2,7 hectare din terenul care a apartinut fabricii Tricodava, dar nu a fost facuta publica suma platita.

In momentul finalizarii, centrul comercial de la Tricodava va fi cel de-al patrulea din sectorul 6, dupa mallul Afi Cotroceni, Plaza, Cora Lujerului si Carrefour Orhieea.

Daca in Capitala putem vorbi de o supraglomerare de centre comerciale, in Brasov, lucrurile sunt diametral opuse, pentru ca nu exista niciun centru comercial de mari dimensiuni.

Potentialul acestei piete a fost deja speculat de investitorii imobiliari, care au inceput sa se "bata" pe terenul de la Tractorul. Nepi, Auchan si Echo Investment sunt cei trei jucatori care au cumparat suprafete din aceasta zone. Toti trei intentioneaza sa construiasca cate un mall, atrasi de perspectivele bune oferite de Brasov.

Totusi, un aspect de care ar trebui sa tina cont investitiorii imobiliari, in momentul in care vor sa construiasca noi centre comericale, este ca in Romania consumul scade.

Potrivit unui studiu Visa, cheltuielile de consum din Romania au scazut usor in primul trimestru al anului trecut, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea, conform datelor din Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#auchan centru comercial tricodava, #investitii imobiliare 2013, #centru comercial Bucuresti , #Tranzactii imobiliare