Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingul suveran al Frantei, deoarece agentia de evaluare financiara apreciaza ca avansul mai lent al economiei va constrange capacitatea Guvernului de a imbunatati situatia finantelor publice si va minimaliza impactul reformelor presedintelui Francois Hollande, transmite Bloomberg.
Ratingul de credit al Frantei pe termen lung, in valuta si moneda locala, a fost revizuit in scadere, de la 'AA plus' la 'AA', cu perspectiva stabila, a anuntat vineri Standard & Poor's.
In ianuarie 2012 Franta a pierdut ratingul de top 'AAA' atribuit de S&P apoi celelalte agentii importante de evaluare financiara, Moody's Investors Service si Fitch Ratings, au adoptat decizii similare.
S&P este ingrijorata ca Guvernul francez nu va reusi sa-si reduca deficitul si datoria si sa adopte reformele necesare pentru a face economia mai competitiva. De asemenea, agentia apreciaza ca rata somajului va ramane la un nivel ridicat pana in 2016, ceea ce va face mai dificila adoptarea unor reforme politice.
Retrogradarea indica faptul ca a doua economie a zonei euro nu reuseste sa se redreseze dupa criza financiara. Francois Hollande nu a reusit sa imbunatateasca competitivitatea Frantei, desi a modificat reglementarile privind piata muncii si taxele.
Comisia Europeana estimeaza ca economia Frantei va inregistra anul acesta o crestere de 0,2% si de 0,9% anul viitor. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 10:49
Franta a pierdut ratingul de top din partea agentiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, la "AA+", din cauza situatiei economice dificile si cresterii datoriei de stat.
Perspectiva atribuita ratingului Frantei este "stabila".
Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA".
Agentia a avertizat, intr-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Frantei, pe fondul perspectivei incerte a cresterii economice si crizei din zona euro, chiar si in conditiile in care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscala ar ramane valabil.
Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg.
Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franta de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie.
Pietele nu au avut reactii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferand sa se bazeze in mai mare masura pe propriile analize si mai putin pe sfaturile agentiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's.
Randamentul... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 14:40
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat calificativul de tara al Frantei cu o treapta, de la nivelul maxim posibil "Aaa" la "Aa1", ca urmare a inrautatirii perspectivelor economice.
"Perspectiva economica pe termen lung a Frantei este afectata de mai multe dificultati structurale, incluzand pierderea graduala si sustinuta de competitivitate, dar si rigiditatea pietei muncii, precum si a celei de bunuri si servicii", potrivit unui comunicat Moody's, citat de MarketWatch.
Agentia de rating si-a exprimat ingrijorarea si in privinta perspectivei fiscale nesigure a Frantei. De asemenea, rezistenta Frantei la viitoare socuri din zona euro devine mai greu de anticipat, arata analistii.
Perspectiva ratingului suveran al Frantei ramane negativa.
Retrogradarea din partea Moody's urmeaza unei decizii similare a Standard & Poor's in ianuarie si creste presiunea asupra presedintelui, Francois Hollande, pentru identificarea de cai de a sustin crestera economica.
Costurile de imprumut ale Frantei au atins un minim record in august, de 2% pentru obligatiunile pe zece ani in timp ce pentru scadentele mai scurte a inregistrat chair randamente negative. Randamentul titlurilor pe zece ani se situa luni la 2,07%. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 11:25
In cele opt luni de cand Standard & Poor's a scazut ratingul Frantei, de la AAA la AA+, increderea investitorilor in aceasta tara a crescut.
De cand S&P a anuntat scaderea ratingului, datoria Frantei de 1,04 trilioane euro, in obligatiuni cu o maturitate de cel putin un an, a adus un castig de 7,4%, aproape dublu fata de cel al Germaniei, Marii Britanii sau Australiei, care si-au pastrat ratingul AAA, potrivit Bloomberg.
Performanta Frantei demonstreaza ca investitorii au considerat irelevanta analiza facuta de agentia de rating. De altfel, si in cazul Statelor Unite, costurile imprumuturilor au scazut dupa downgrade-ul de anul trecut, iar Austria a avut o performanta similara.
Bloomberg a centralizat datele a 314 schimbari de rating, iar in jumatate din cazuri, randamentul obligatiunilor de stat a avut o evolutie inversa fata de previziunile agentiilor de rating.
"Agentiile de rating isi pierd credibilitatea", a declarat Shinji Kunibe, chief portfolio manager pentru Nissay Asset Management Corp., o companie de investitii care supervizeaza fonduri de peste 66 miliarde de dolari.
In aceasta situatie, purtatorul de cuvant al S&P, Sharon Beach, a declarat ca "ratingurile trebuie evaluate pe baza corelatiei de-a lungul timpului cu standardele existente, si nu pe baza evolutiei pietelor pe termen scurt", factorii implicati in ambele procese fiind diferiti.
Politicienii europeni si-au exprimat insa ingrijorarea ca o parte din deciziile companiilor de rating a... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 14:31
Declaratiile facute duminica de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, sunt "pozitive", dar nu vor avea un impact imediat asupra ratingului Frantei, care este AAA in prezent, au declarat reprezentantii agentiei de evaluare financiara Fitch.
Liderul de la Elysee a anuntat ca TVA-ul va creste cu 1,6% incepand cu luna octombrie si a propus negocierea timpului de lucru in interiorul companiilor. Fitch, care a dat o perspectiva negativa ratingului Frantei, precizeaza intr-un comunicat ca "masurile trebuie puse in practica si impactul lor probabil nu se va face simtit pe termen scurt", transmite AFP.
In consecinta, acestea nu pot avea vreo influenta imediata asupra ratingului. Insa agentia de evaluare considera ca "masurile anuntate constituie o etapa pozitiva, care subliniaza capacitatea si vointa guvernului francez de a raspunde slabiciunilor din economie si din finantele publice".
"Propunerile corespund asteptarilor noastre ca guvernul francez sa se bazeze pe reformele deja anuntate pentru a inlatura rigiditatile structurale de pe piata muncii si din domeniul productiv", se mai mentioneaza in comunicatul Fitch.
Agentia de evaluare a revizuit in luna decembrie perspectiva ratingului Frantei de la "stabil" la negativ", intrucat a estimat ca Franta era tara din zona euro cu ratingul AAA (cel mai bun nivel de evaluare financiara) cea mai expusa unei agravari a crizei datoriilor. Pe data de 13 ianuarie, Standard and Poor's, o alta agentie de evaluare financiara, a... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 07:50
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat luni ratingul suveran "AAA" atribuit Frantei si a prelungit examinarea perspectivei stabile a ratingului, transmit AFP si Reuters.
In 17 octombrie 2011, Moody's a anuntat ca va analiza in urmatoarele trei luni daca se impune o revizuire a perspectivei de rating a Frantei, pe care pentru moment o considera stabila.
Moody's avertizeaza ca profilul datoriei Frantei si potentialele datorii contingente pun presiune asupra perspectivei stabile a ratingului 'AAA' atribuit Frantei, iar agentia ar putea revizui in acest trimestru calificativul Frantei.
"Deteriorarea profilul datoriei si potentialul pentru alte datorii contingente pot aparea ca urmare a presiunilor exercitate asupra perspectivei stabile a ratingului severan 'AAA' atribuit Frantei", sustine Moody's.
Agentia avertizeaza de asemenea ca ratingul 'AAA' atribuit Frantei ar putea fi sub presiune daca continua sa creasca nivelul datoriei sau daca se va inrautati criza datoriilor din Europa.
S&P a retrogradat in 13 ianuarie ratingurile 'AAA' atribuite Frantei si Austriei cu o treapta, la 'AA plus', cu perspectiva negativa, si a confirmat ratingurile unor tari ca Germania, Belgia si Olanda.
De asemenea agentia de evaluare financiara a revizuit in scadere ratingurile Italiei, Spaniei si Ciprului cu doua trepte si a retrogradat Malta, Slovacia si Slovenia cu o treapta.
Analistii S&P au apreciat ca decizia de a revizui in scadere... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 14:37
Decizia S&P de a retrograda Franta si Austria nu trebuie sa primeasca o importanta exagerata, a declarat ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, in timp ce omologul sau francez, Francois Baroin, a afirmat ca anuntul agentiei de rating nu reprezinta o catastrofa.
Franta a confirmat, vineri, inainte de anuntul S&P, ca tara a pierdut pentru prima data ratingul "AAA", maxim posibil, fiind retrogradata la "AA+".
"In ultimele luni, am ajuns la un acord la nivel mondial ca nu trebuie sa acordam o importanta prea mare evaluarilor agentiilor de rating. Nu este o noutate faptul ca pe pietele financiare exista o incertitudine legata de zona euro", a declarat pentru postul de televiziune RTL Schaeuble, prezent la un miting electoral in landul german Schleswig-Holstein, potrivit Wall Street Journal.
Cancelarul german, Angela Merkel, prezent la eveniment, a refuzat sa comenteze asupra unor evenimente care nu s-au desfasurat inca. Situatia poate fi discutata in detaliu intr-o conferinta de presa care va fi organizata sambata, a spus Merkel.
In Franta, ministrul de Finante, Francois Baroin, a declarat la postul de televiziune France 2 ca retrogradarea tarii nu reprezinta o catastrofa.
Chiar daca tara ar prefera sa aiba calificativ "AAA", agentiile de rating "nu dicteaza" politica franceza, a spus el.Guvernul francez nu intentioneaza sa anunte un nou pachet de masuri de austeritate.
" Sigur ca am prefera un rating , dar pietele financiare au anticipat decizia,... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 10:25
Franta si-a pierdut ratingul maxim "AAA", fiind cotata de Standard&Poor's la "AA+", cu o treapta mai jos. Austria, Italia, Spania si Portugalia au fost si ele depunctate de agentia de rating.
"Este o reducere de doar un nivel, acelasi nivel pe care il au si SUA. Nu e o catastrofa", a declarat ministrul de finante francez, Francois Baroin, citat de Bloomberg.
Ora 17,35: Daniel Daianu: exista riscul de contagiune in Romania
- Romania este afectata de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate, a declarat economistul Daniel Daianu.
- Suntem afectati de situatia in ansamblu a zonei euro, deoarece persistenta acestei crize nu face decat sa mentina costurile finantarilor si refinantarilor la cote ridicate. Faptul ca situatia in sectorul bancar ramane foarte complicata, ca bancile sunt in continuare intr-o goana nebuna pentru a-si reface baza de capital propriu pentru a respecta cerintele de lichiditate, de adecvare a lichiditatilor, sunt un indiciu ca ne vom confrunta cu vremuri grele.
- Pietele bancare locale din Europa Centrala si de Rasarit sunt controlate de grupuri bancare care sunt in acest proces de deleveraging (dezintermediere - n.r), in care incearca sa isi adecveze noile cerinte de capital si de lichiditate, a declarat Daniel Daianu.
- Fostul ministru de finante a amintit ca, la recenta intalnire de la Viena, s-a incercat limitarea... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 09:00