Moody's: Perspectiva pentru ratingul UE este "negativa"

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:55
1139 citiri
Moody's: Perspectiva pentru ratingul UE este "negativa"

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni la "negativa" de la "stabila" perspectiva pentru ratingul "Aaa" atribuit Uniunii Europene, avertizand ca ar putea retrograda nota atribuita blocului comunitar daca va decide sa coboare ratingul unuia din cei patru mari contributori la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda.

In luna iulie a acestui an, Moody's a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg la "negativa", in conditiile in care criza datoriilor din Europa arunca un semn de indoiala asupra celor mai bine cotate tari de pe continent, transmite Reuters.

Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)

Perspectiva pentru Franta si Marea Britanie este la "negativa" inca din luna decembrie 2011.

"Perspectiva negativa asociata ratingurilor pe termen lung ale UE reflecta perspectiva negativa asociata ratingurilor "Aaa" pentru statele membre cu contributii mari la bugetul UE: Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda, care impreuna sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE", a anuntat agentia de rating.

Moody's a subliniat ca ratingul UE depinde de orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiaza de un rating "Aaa", sugerand ca orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborare a ratingului UE.

In sens invers, Moody's a informat ca perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la "pozitiva" daca perspectivelor celor patru state "Aaa" ar reveni la stabila.

Comisia Europeana poate imprumuta bani de pe piata in numele UE pentru a face imprumuturi statelor membre, in special in cadrul Mecanismului European de Stabilizare financiara care a fost folosit pentru a ajuta statele membre afectate de criza datoriilor. In plus, Uniunea Europeana este si garant pentru anumite imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

#Moodys perspectiva rating UE, #perspectiva rating UE, #rating germania, #rating Olanda, #Moodys rating tari UE , #UE