Retrospectiva 2013 - Un an cu emotii pentru Obama: blocaj bugetar, administratie paralizata si probleme informatice

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:00
1417 citiri
Retrospectiva 2013 - Un an cu emotii pentru Obama: blocaj bugetar, administratie paralizata si probleme informatice

Totul e bine cand se termina cu bine: presedintele SUA, Barack Obama, isi poate petrece in liniste (relativa, fireste) vacanta de iarna cu familia in Hawaii dupa ce Congresul a adoptat un buget considerat promitator si menit sa permita evitarea unei reeditari a paraliziei administratiei federale americane, asa cum s-a intamplat timp de mai bine de doua saptamani in luna octombrie.

Acordul asupra bugetului de la mijlocul lui decembrie a marcat o ameliorare semnificativa a relatiilor dintre republicani (majoritari in Camera Reprezentantilor) si democrati (ce detin controlul in Senat), care din 2011 nu mai reusisera sa ajunga la un compromis in chestiunea cheltuielilor federale si a impozitelor - blocaj ce a culminat in octombrie cu prima "inchidere" (shutdown), partiala, a activitatii administratiei federale din SUA incepand din 1996.

Bugetul promulgat de Obama inainte de plecarea sa, la 20 decembrie, in Hawaii, care stabileste cadrul de cheltuieli pentru 2014 si 2015, anuleaza reducerile automate ce urmau sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, iar datorita anularii acestor masuri de austeritate cheltuielile federale urmeaza sa creasca, dupa doi ani de scaderi istorice, ajungand de la 967 miliarde de dolari in 2013 la 1012 miliarde in 2014 si 1014 miliarde, in 2015.

Economistii au salutat, in afara de perspectiva unei reduceri a austeritatii, existenta in sine a unui acord care "ar trebui sa elimine riscul unei noi inchideri" - dupa cum a remarcat Jim O'Sullivan, de la compania High Frequency Economics. Mai mult, "pentru prima data in ultimii ani, la Washington D.C. iresponsabilitatea a facut un pas inapoi in fata ratiunii", a notat David Kotok, de la Cumberland Advisors.

Administratia, in somaj tehnic pentru prima data in 17 ani

Marti, 1 octombrie 2013, statul federal american intra in somaj tehnic pentru prima data in ultimii 17 ani, ceea ce urma sa afecteze sute de mii de functionari, in lipsa unui acord privind bugetul in Congres.

In pofida negocierilor intense si a pasarii responsabilitatii intre Senat, dominat de majoritatea democrata, si Camera Reprezentantilor, majoritar republicana, nu a putut fi adoptat la timp niciun proiect de lege a finantelor pentru exercitiul bugetar 2014, care a inceput la ora 00.00 a zilei de 1 octombrie. Prin urmare, Casa Alba a dispus cu putin timp inainte de miezul noptii ca agentiile federale sa declanseze oprirea partiala a activitatilor lor, masura pentru care erau pregatite.

Barack Obama a incercat o ultima interventie in ajun, atragand atentia ca o paralizie a statului federal ar avea "consecinte economice extrem de reale pentru oameni in viata de zi cu zi si pe mai departe". "Chiar au facut-o", a scris ulterior presedintele american, intr-o postare pe Twitter, la putin timp dupa miezul noptii.

Incetarea operatiunilor guvernamentale a declansat o furtuna politica, fiecare tabara acuzand-o pe cealalta de intransigenta. "Este o rusine ca acesti oameni, alesi pentru a reprezenta tara, ajung sa reprezinte Tea Party si pe anarhisti", a spus Harry Reid, liderul majoritatii democrate.

Sub aspect financiar, impasul de 16 zile a costat circa 24 miliarde de dolari, a calculat agentia de rating Standard and Poor's, in timp ce Oficiul pentru buget al Casei Albe s-a limitat sa evoce pagube de 'miliarde de dolari guvernamentali", pe langa suspendarea crearii a 120.000 de locuri de munca si alte 2 miliarde de dolari ca servicii guvernamentale care nu au mai putut fi prestate.

Scandalul de spionaj electronic

In acest an SUA au fost implicate in scandalul de spionaj NSA. Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna. Norvegia este insa a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India.

NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#blocaj bugetar SUA, #administra ie americana paralizata, #probleme informatice SUA , #Presedintele SUA