Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 3,15%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Marti, indicele a crescut la 3,14%.
Miercuri, indicele a avansat la 3,15%, cel mai mare nivel din 7 mai 2014, cand a fost 3,16%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Indicele a crescut accelerat incepand din 13 aprilie, cand a atins nivelul de 2,07%.
Totodata, indicele ROBOR la sase luni a scazut miercuri la 3,23%. Marti, acesta a crescut la 3,24%, cel mai mare nivel din 14 mai 2014, cand a fost tot 3,24%.
BNR a anuntat, in 7 mai, cresterea ratei dobanzii de politica monetara de la 2,25% la 2,50% pe an.
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M).
Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 11:23
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ca, dupa decizia de azi de a majora rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an, este de asteptat ca in perioada urmatoare sa creasca si ROBOR-ul la 3 luni, indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Asta inseamna ca romanii care au facut imprumuturi in moneda nationala vor plati rate mai mari.
"Cred ca ROBOR-ul la 3 luni care influenteaza creditele in lei va urma intr-o anumita perioada de timp majorarea de azi si creditele in lei se vor scumpi marginal. Masura luata azi urmareste sa juguleze inflatia, voi folosi un termen dur, dar asa este.
Masura mai urmareste ca aceasta crestere a preturilor sa nu se transmita in anticipatiile publicului.
Pentru ca intr-o asemenea eventualitate dobanzile vor creste si mai mult. Chiar daca pare paradoxal, prin masurile luate, incercam sa temperam inflatia si dobanzile la credite", a declarat Mugur Isarescu.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut in 2017 ca Fat-Frumos. Daca la inceputul anului era la un nivel de 0,87%, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in 29 decembrie o valoare de 2,05%.
Aceasta cotatie este luata in considerare in calcularea ratelor pana la finalul lunii martie. Si avand in vedere ca e mai mare decat cea publicata de BNR pe 29 septembrie 2017, anume 1,58%, iata ca romanii cu credite in lei platesc mai mult la banca in intervalul ianuarie-martie 2018... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:36
Romanii cu credite in lei platesc rate mai mari din cauza cresterii ROBOR, insa ce se intampla in cazul celor care au imprumuturi in euro?
Ultimele luni au venit cu vesti proaste pentru cei care au datorii la banci in moneda nationala.
Asta pentru ca ROBOR - partea variabila care se ia in calcul pentru ratele la unele credite, inclusiv Prima Casa - a explodat in ultima perioada, dupa ce o vreme buna a fost la minime istorice.
In fapt, valoarea aproape ca s-a triplat in decurs de doar 9 luni anul trecut.
Iar cea mai recenta lovitura a venit la finalul lunii decembrie, cand indicele a depasit putin pragul de 2%. Drept urmare, romanii cu credite in moneda nationala platesc pana in martie rate cu 200 de lei mai mari decat in ultimele trei luni din 2017.
Vezi aici calculele si explicatia pe larg
Cum a evoluat ROBOR in 2017:
2,05% in 29 decembrie1,58% in 29 septembrie0,86% pe 30 iunie0,86% pe 31 martie
Iar apele nu se vor linisti, ba dimpotriva. Potrivit senatorului PNL Florin Citu, ROBOR va depasi in 2018 rata inflatiei (care in noiembrie a fost de 3,23%).
Dar cum se prezinta situatia pentru romanii cu credite in euro? Ei bine, moneda unica s-a apreciat considerabil, iar in contexul demisiei lui Mihai Tudose din functia de premier a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.
Cu toate acestea, EURIBOR - componenta variabila in cazul unor credite acordate in euro - a scazut semnificativ in ultimii ani, fapt ce a compensat pentru aprecierea monedei... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 08:41
Romanii cu credite in lei vor plati rate putin mai mari in primele trei luni din 2018, comparativ cu perioada octombrie-decembrie, din cauza ROBOR.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri o valoare de 2,05% a indicelui ROBOR 3M, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea imprumuturilor in moneda nationala.
Aceasta cotatie e importanta, pentru ca ea va fi luata in considerare in calcularea ratelor pe urmatoarele trei luni.
Si avand in vedere ca e mai mare decat cea publicata de BNR pe 29 septembrie 2017, anume 1,58%, iata ca romanii cu credite in lei vor da cu cativa lei in plus la banca in intervalul ianuarie-martie 2018 decat in perioada octombrie-decembrie 2017.
Pentru a intelege mai bine mecanismul, haideti sa vedem ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza.
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 11:09
Cresterea ROBOR si scaderea leului in fata monedei euro au dus la o criza pe piata imobiliara, dupa ce ratele creditelor au crescut.
Concret, in urma cresterii ROBOR rata unui imprumut Prima Casa in valoare de 262.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro, s-a marit cu 160 de lei, arata Digi 24.
In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca multi romani s-au razgandit in privinta contractarii unui imprumut pentru casa.
"Rata are legatura cu gradul de indatorare, persoane care acum trei luni se calificau la 60-70.000, acum se califica la 55, respectiv 65, in concluzie cauta apartamente chiar mai ieftine, de aceea acum exista un blocaj. Cumpara un apartament mai mic si mai ieftin", a declarat Dragos Vilceanu, Asociatia Brokerilor Imobiliari.
O alta problema o reprezinta si transferul contributiilor de la angajator la salariat, pentru ca romanii nu stiu in acest moment ce venituri vor avea.
"Avem o incredere scazuta din cauza cresterii ROBOR, incredere scazuta vizavi de salarii, se discuta in companii private ca vor lasa acelasi net pentru angajati, dar nu vor creste brutul aplicand un bonus, ceea ce inseamna ca angajatii stau cu frica daca de luna urmatoare nu mai iau bonus", a spus Dragos Nichifor, analist financiar.
Si BNR a lansat azi un avertisment cu privire la ROBOR. Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, a spus ca din cauza ca acesta s-a majorat mult in ultima vreme, exista o categorie de debitori care este foarte... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 22:30
Indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), in functie de care se calculeaza dobanzile la multe din creditele in lei, a ajuns la un nou maxim, de 1,58%. Cotatia de vineri este importanta, caci va influenta ratele pe urmatoarele trei luni la imprumuturile in moneda nationala.
Principala cauza pentru aceasta crestere o reprezinta imprumuturile Guvernului luate pentru acoperirea deficitului bugetar. De remarcat este, pe de o parte, faptul ca nivelul publicat vineri de BNR este cel mai mare din ianuarie 2015 incoace, dar si viteza cu care avanseaza: cu o zi in urma, joi, cotatia era de 1,46%.
Indicele se calculeaza zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 12:26
Ratele la creditele in lei vor creste putin in acest an, in contextul in care dobanda ROBOR la 3 luni se afla pe o panta ascendenta. Insa imprumutatii in moneda nationala nu trebuie sa-si faca griji prea mari, cel putin deocamdata, caci e vorba de cativa lei in plus.
Indicatorul se afla la un nivel de 0,9%, la finalul lui decembrie 2016. Ulterior a scazut, treptat, pana la 0,8% la inceputul lunii martie, iar apoi a inceput sa urce.
Astfel, in prima sedinta a lunii mai, ROBOR la 3 luni a atins maximul ultimului an si jumatate, de 0,91%.
De cateva zile, insa, s-a stabilizat in jurul valorii de 0,87%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) consultate de Ziare.com, deci sub nivelul inregistrat la finalul anului trecut.
Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui?
ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cea la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 08:46
Romanii care nu-si pot plati ratele la locuinta luata prin programul Prima Casa ar putea primi ajutor din partea statului, potrivit unui proiect legislativ initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir - cel care a facut si Legea darii in plata. Masura ridica, insa, niste semne de intrebare.
"In primul rand, era o datorie a mea, pentru ca la Legea darii in plata cei care luasera credit prin Prima Casa au fost exclusi. Eu am sustinut tot timpul ca si acesti oameni trebuie sa beneficieze" de o astfel de masura, a explicat liberalul pentru Ziare.com.
L-am intrebat pe Daniel Zamfir pe ce considerente s-a bazat pentru aceasta initiativa, avand in vedere ca rata de default pe creditele Prima Casa este foarte mica, de doar 0,2%.
Mai exact, din cele peste 166.000 de garantii date de stat de la lansarea programului in 2009 pana in decembrie 2015, doar 401 au fost executate silit.
"Bine, in prezent sunt cam 400 de oameni in situatia asta, dar sa ne gandim ce se intampla cu ei: pierd casa, ...citeste mai departe despre "Nu mai poti achita ratele la Prima Casa? Ramai in locuinta si platesti chirie - un proiect cu multe semne de intrebare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 07:50
Achizitia unui apartament de 60.000 de euro necesita un efort financiar sustinut sau un credit imobiliar bine ales. Din moment ce bancile sunt foarte darnice, atat in ceea ce priveste creditele, cat si informatiile despre ele, Bloombiz.ro iti ofera, cu ajutorul calculatorului de credite eFin, cele mai bune oferte.Mai exact, am selectat bancile in functie de rata lunara, in euro, pe care o vei plati ulterior si perioada contractata: 10, 20 sau 30 de ani.Daca te hotarasti sa faci creditul in euro pentru 30 de ani si alegi un avans de 10%, BRD are cea mai buna rata a dobanzii la Creditul Habitat Plus: 309/euro/luna, cu dobanda de 5.58% si DAE de 7.84%. La Garanti Bank ai plati o rata de 328 euro/luna, si o dobanda de 6.12%, insa ai un DAE mai avantajos, de 7.57%. O alta varianta ar putea fi BCR, care are o rata de 330 de euro/luna, cu cea mai mare dobanda: 6.19%, dar si cel mai mic DAE 6.37% pentru creditul imobiliar Casa Mea.O indatorare pe 30 de ani poate parea inspaimantatoare pentru unii, care ar putea prefera o varianta de credit pe 20 de ani.
Astfel, pentru o locuinta de 60.000 de euro vei plati lunar la BRD 344 euro/luna, la o dobanda avantajoasa de 4.58% si DAE de 6.82%, daca alegi Creditul Habitat Plus in euro, pentru credite intre 10 si 20 de ani, cu avans sub 20%. Pentru aceeasi suma, platesti o rata lunara la Garanti Bank de 391 de euro. Dobanda este insa mai mare, de 6.12%, ca si DAE, de 7.57%, de altfel. O rata mai mare ai platii la BCR, de 393 euro lunar, la o... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:46