Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vom putea lua mai greu credite - de la 1 ianuarie, BNR a impus noi conditii pentru banci

Vom putea lua mai greu credite - de la 1 ianuarie, BNR a impus noi conditii pentru banci

De la 1 ianuarie 2019, gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, va fi redus. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta.

Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN.

Potrvit BNR, principalele obiectivele urmarite prin acest regulament sunt:

Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.Protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.

Oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN, mai afirma BNR. Iata care a fost metodologia de calcul pana la 31 decembrie 2018 si cum va fi de la 1 ianuarie 2019:

Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate? Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019, explica BNR.

O alta intrebare pe care, probabil, si-o pun multi romani care au deja credite este: vor mai fi posibile refinantarile? Asadar, BNR precizeaza ca toate creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare. Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent (e).

BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de indatorare in 2004, de 30% pentru creditele de consum si de 35% pentru cele imobiliare, precum si un nivel minim al avansului pentru creditele imobiliare de 25%.

In ...citeste mai departe despre "Vom putea lua mai greu credite - de la 1 ianuarie, BNR a impus noi conditii pentru banci" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 983 ori