Banca Centrala Europeana (BCE) a decis vineri sa suspende posibilitatea rambursarii anticipate a fondurilor de urgenta pe care le-a acordat bancilor in timpul crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.
BCE a precizat ca suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsa intre 23 decembrie si 15 ianuarie, si este destinata sa asigure ca pietele dispun de suficienta lichiditate la trecerea in noul an.
"Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis sa suspende rambursarea creditelor pe trei ani (LTRO) in perioada de sfarsit de ani, avand in vedere preconizata scadere a dobanzilor si concentrarea altor operatiuni ca urmare a sarbatorilor publice", a informat BCE intr-un comunicat.
La sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2011, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul financiar din zona euro via credite pe trei ani, in ideea de a oferi bancilor lichiditati la dobanzi reduse. La acea data, BCE a informat ca bancile vor putea sa ramburseze anticipat creditele, daca vor dori.
Luna trecuta, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca Banca Central Europeana va furniza mai multa lichiditate in momentul in care vor expira imprumuturile ieftine pe trei ani puse la dispozitia bancilor la finele lui 2011 si inceputul lui 2012.
"Ceea ce este clar este ca va exista o furnizare de lichiditati", a declarat Ewald Nowotny refuzand insa sa precizeze daca BCE va face acest lucru printr-un nou program de... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:38
Oficiul pentru concurenta din Ungaria (GVH) a condamnat 11 banci la plata unei amenzi record pentru ca in urma cu doi ani acestea au pus la punct un cartel destinat sa impiedice clientii sa-si ramburseze anticipat creditele in valuta, transmite MTI.
Cele 11 banci au primit amenzi totale de 9,48 miliarde de forinti (32 milioane de euro), a explicat GVH intr-un comunicat de presa publicat luni. Majoritatea bancilor amendate sunt filiale ale bancilor straine, de exemplu Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Intesa Sao Paolo si BNP Paribas.
Cea mai mare amenda a fost impusa Erste Bank Hungary, 1,73 miliarde forinti, urmata de K and H Bank care a fost amendata cu 983 milioane forinti, CIB Bank care a fost amendata cu 835 milioane forinti si MKB Bank care a primit o amenda de 783 milioane forinti. Cele mai mici amenzi au fost impuse Citibank Europe Hungary si Magyar Takarekszovetkezeti Bank care a primit fiecare o amenda de un milion de forinti.
GVH a decis ca aceste banci au incalcat legislatia in perioada cuprinsa intre 15 septembrie 2011 si 30 ianuarie 2012 "prin coordonarea strategiilor lor si schimb de date confidentiale in ideea de a incetini emiterea de noi credite de refinantare care sa ajute clientii sa profite de schema guvernamentala destinata rambursarii anticipate a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb fix".
Ancheta GVH in acest dosar a demarat in data de 23 noiembrie 2011, ca urmare a unei plangeri facute de Anton Rogan, unul din... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 15:25
Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.
Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).
"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.
"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.
Daca Banca... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.
Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.
Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.
Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.
O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.
Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar
BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 716 milioane de euro (958 milioane de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, dupa ce, la ultima reuniune de politica monetara din 1 august, BCE a redus dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.
Tot atunci, presedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat ca dobanda de referinta a BCE va ramane pentru "o perioada extinsa de timp" la 0,5% sau chiar va scadea. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, atat timp cat va fi necesar, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
Doua institutii financiare vor achita in 14 august suma de 516 milioane de euro, din prima operatiune de refinantare, iar inca o banca va achita 200 milioane de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.
Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:33
278 de institutii financiare din zona euro vor rambursa in 30 ianuarie, peste 137 de miliarde de euro din imprumuturile de urgenta pe trei ani acordate de Banca Centrala Europeana (BCE), bancile optand sa achite banii mai devreme, un semn al imbunatatirii situatiei pe pietele financiare
Vineri, BCE a anuntat ca 278 de banci au decis sa achite creditele cel mai devreme posibil, in 30 ianuarie.
Banca Centrala Europeana a demarat, in aprilie, a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 de miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 468 de miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
"Trebuie sa asteptam sa vedem ce se va intampla cu imprumuturile pe trei luni. Numai atunci vom sti cu adevarat ce s-a intamplat. Bancile ar putea doar sa schimbe imprumuturile pe trei ani in credite pe trei luni", a declarat economistul Juergen Michels, de la Citigroup Inc in Londra.
"Achitarea mai devreme a imprumuturilor de la BCE este un semnal pozitiv", a afirmat luna acesta Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:45
Bancile europene doresc sa inceapa din ianuarie 2013 rambursarea imprumuturilor acordate de Banca Centrala Europeana in contextul crizei financiare din Europa. Analistii se tem insa ca acest pas ar putea fi prematur, lasand bancile vulnerabile la riscuri in cazul unei intensificari ale crizei.
Commerzbank, a doua banca din Germania ca marime, si-a propus sa ramburseze 10 miliarde de euro, din totalul de 16 miliarde de euro imprumutati, iar cele mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole au intentii similare, potrivit unor surse ale The Wall Street Journal.
Creditele au fost acordate printr-un program de urgenta, activat in 2011 de BCE, prin care au fost acordate imprumuturi pe o durata de trei ani, cu dobanzi reduse. Bancilor li se permite sa inceapa rambursarea lor din ianuarie 2013.
Cea mai mare parte a imprumuturilor din acest program au fost acordate institutiilor financiare din Italia, Spania, Germania si Franta.
Potrivit unui studiu Morgan Stanley, cele mai multe banci care doresc sa ramburseze imprumuturile provin insa din nordul Europei, iar suma pe care doresc sa o restituie se ridica la aproximativ 80 de miliarde de euro, dintr-un total de aproximativ de o mie de miliarde de euro imprumutati prin programul BCE.
Rambursarea anticipata arata ca unele banci si-au intarit pozitia fata de anul trecut, cand mai multe institutii financiare au intampinat probleme in a se imprumuta de pe pietele de capital.
Bancile... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:18
Bancile din Europa Centrala, mai ales cele din partea de nord a acestei zone, par sa fie pregatite pentru o eventuala confruntare cu socurile externe, in contextul in care vestul Europei s-ar putea lovi de o noua recesiune.
Situatia pare mai ingrijoratoare in Ungaria, Romania si Bulgaria. "Polonia si Cehia si-au crescut rezistenta la socurile externe in timp ce in Ungaria si Europa de Sud-Est vulnerabilitatile au crescut", a declarat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber.
In Cehia si Slovacia exista mai putine credite decat depozite, ceea ce inseamna ca bancile din aceste tari nu vor avea dificultati in a indeplini normele de capital. La fel in Polonia, creditele ipotecare in valuta aproape au disparut, deoarece bancile poloneze au fost mai stricte in procedurile de creditare decat in alte tari din regiune.
Guvernul de la Budapesta a socat inca de anul trecut bancile occidentale cand a anuntat o schema de rambursare a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb mai mic decat cursul pietei. Recent, autoritatile ungare au anuntat ca vor interveni pentru a prelua datoriile autoritatilor locale in valoare de 2,8 miliarde de dolari.
Romania s-a confruntat cu trei ani de austeritate, concretizati prin reducerea salariilor si majorarea taxelor, ceea ce a condus la cresterea creditelor neperformante si la reducerea creditarii.
Dincolo de Uniunea Europeana, multe banci straine se retrag din Ucraina, lasand loc liber pentru rivalii din Rusia,... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 14:49
Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor care fac parte din grupuri pe internet a trecut de 12.000 si continua sa creasca, insa acestia reprezinta deocamdata doar 0,28% din totalul persoanelor care au credite, precizeaza Mediafax.Luni a expirat termenul de 90 de zile pana la care bancile au fost obligate sa puna in practica OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei si sa instiinteze clientii cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementari.
Potrivit interpretarilor bancherilor, actele aditionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul a inca doua saptamani.
Mii de clienti s-au hotarat deja sa dea in judecata bancile, considerand ca acestea incalca prevederile OUG 50/2010, dar si unele reglementari mai vechi, si solicita de exemplu rambursarea comisionului de risc perceput pe perioada desfasurarii creditului, a banilor primiti de banca in urma modificarii abuzive a dobanzilor sau ca urmare a calcularii in mod gresit a dobanzii.
De exemplu, avocatul Gheorghe Piperea a semnat deja contracte de asistenta juridica cu 500 de clienti ai Volksbank si 530 de clienti ai BCR.
"In cazul celor doua banci exista intentia de a declansa procese, in care sa ii reprezint eu sau alte case de avocatura, manifestata din partea a 3.700 de clienti Volksbank si 1.000 de clienti ai BCR. In plus, exista circa 200 de clienti ai Raiffeisen care sunt pe punctul de a semna contracte cu mine", a spus Piperea.
Si avocatul Marius-Vicentiu Coltuc a afirmat ca... mai mult
Luni, 20 Septembrie 2010, ora 15:30