Bancile nu dau credite, dar le restructureaza pe cele neperformante. BNR avertizeaza: "Veti pierde!"

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 19:00
1910 citiri
Bancile nu dau credite, dar le restructureaza pe cele neperformante. BNR avertizeaza: "Veti pierde!"

Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, iar restructurarea unui credit la care clientii intampina probleme de rambursare este o alternativa luata in seama de catre banci in vederea reducerii pierderilor. Insa, nu intotdeauna un credit restructurat inseamna o pierdere mai mica pentru banca, avertizeaza BNR.

Spre exeplu, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei(13,5 milioane euro) in luna septembrie, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei(137,5 milioane euro).

"Un credit care este reclasificat si nu mai este considerat in termeni normal, trebuie automat sa fie declarat un credit cu probleme pentru care exista obligatia de constituire de provizioane. Provizioanele pentru banci sunt ca niste cheltuieli care le diminueaza profiturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Obligatia bancilor este, din punct de vedere al reglementarilor, ca toate creditele care au probleme sa fie provizionate, adica sa se puna de o parte o rezerva de bani care sa acopere eventuala pierdere a acestui credit. Aceasta rezerva de bani pe care banca este obligata sa o puna deoparte se inscrie in cheltuieli, iar pentru banca acest lucru inseamna ca profitul este diminuat.

"Acesta este motivul pentru care de cativa ani de zile bancile au probleme si au inregistrat pierderi. Acestea sunt datorita provizioanelor" sustine Dochia.

Daca Banca Nationala a Romaniei decide la un moment dat o inasprire a criteriilor dupa care un credit se considera a fi cu probleme, atunci va creste ponderea acestor credite. Bancile vor trebui sa faca mai multe provizioane, iar rezultatele lor vor fi si mai slabe, avertizeaza analistul.

In ce conditii se restructureaza creditul

Pentru a apela la solutia de restructurare, clientii bancilor, persoane fizice sau agenti economici, trebuie sa demonstreze ca intampina probleme financiare.

Planul de restructurare agreat cu debitorul bancii trebuie sa se bazeze pe elemente si documente care sa prezinte clar modalitatile de depasire a dificultatilor temporare.

Schemele de relaxare a rambursarilor pot fi aplicate atat la solicitarea clientului cat si la sugestia bancilor, iar modalitatea de rambursare a imprumutului poate fi negociata cu banca.

Procesul de restructurare permite imprumutatilor care intampina probleme legate de fluxul de numerar, sa modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile creditului, overdraft-ului (descoperit de cont) sau cardului de credit.

Solutiile care stau la indemana sunt:

- reducerea temporara a ratei lunare, in functie de posibilitati, pana in momentul in care venitul va creste si se va putea reveni la vechiul plan de rambursare, avand alternativa de a prelungi sau nu perioada de rambursare;

- obtinerea unei perioade de gratie de cateva luni sau chiar un an, timp in care nu de platesc dobanzile, cu conditia ca ulterior sa reveniti la vechiul plan de rambursare sau un altul convenit cu banca.

Cum vrea BNR sa faca ordine in creditelele neperformante

Capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent, potrivit ultimului raport al Bancii Nationale.

Avand in vedere situatia dezastruoasa a creditelor neperformante acordate de majoritatea bancilor comerciale, BNR va trebui sa respecte angajamentele asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, si sa intervina autoritar in piata.

Pana la finele acestui an, BNR trebuie sa elaboreze un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite.

"Este important sa gasim o cale de aplatizare a dramei pe care cetatenii Romaniei o traiesc prin aceste credite neperformante", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.

Ponderea neperformantelor in totalul creditelor acordate de banci a ajuns la pragul de 21,56%, in crestere fata de luna precedenta.

"Avem creditele neperformante printre cele mai inalte niveluri din Europa si nu cred ca sistemul bancar ar putea sa mai suporte foarte mult, daca nivelul creditelor neperformante continua sa creasca" a concluzionat Aurelian Dochia.

#restructurare credite banci, #credite neperformante Romania, #credite banci, #pierderi banci Romania , #Profit