Europa se va uni sub aceeasi moneda, administratie si limba - interviu Marian Milut

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:25
7806 citiri
Europa se va uni sub aceeasi moneda, administratie si limba - interviu Marian Milut

Moneda euro va fi salvata, este convingerea ferma a proprietarului Prefab, Marian Milut. Potrivit acestuia, se discuta deja la nivel inalt de necesitatea unei singure monede si de o singura autoritate in masura sa o bata. Ba mai mult, Uniunea trebuie regandita mai ales la nivel de administratie.

Limba comuna tuturor tarilor din Europa unita va fi cel de-al treilea act definitoriu.

"Trebuie sa stabilim aceste trei lucruri: o noua administratie, o moneda unica si o limba unica. Si atunci putem discuta de o Uniune Europeana si peste 100 si peste 200 de ani", a declarat Marian Milut, intr-un interviu video acordat Business 24.

Sunteti un om de afaceri de succes. In plina recesiune, cand majoritatea companiilor se gandesc la restructurari masive, vreti sa faceti investitii de aproape 10 milioane de euro la Prefab. De ce ati ales sa riscati?

In astfel de perioade, pot investi numai companiile care au facut ceea ce trebuia si inainte.

O companie care poate sa investeasca astazi trebuie sa aiba un grad de indatorare suficient de mic ca sa fie credibila si sa aiba o productivitate suficient de mare ca sa poata returna banii pe care-i imprumuta.

Orice fel de investigatii din partea bancilor sau organismelor financiare care au fost facute asupra afacerilor pe care le facem in grupul de firme Prefab au dus la concluzia ca, in aceasta perioada, investitiile sunt eficiente, costurile sunt mult mai mici si rezultatele pot fi foarte bune.

E adevarat ca piata se restrange, dar si numarul de companii care se pot exprima competitiv se restrange. Prin urmare, se redefinesc pietele si jucatorii.

Cei care vor sa joace in continuare trebuie sa mentina nivelul tehnologic. Toate marile tari investesc in aceasta perioada atat in tehnologie, cat si in cercetare, inovare si dezvoltare.

Riscul pe care ni l-am asumat este unul controlat, am beneficiat de cea mai buna consultanta de la cele mai mari companii din lume.

De exemplu, proiectul de cogenerare il facem cu Kawasaki, numarul 1 mondial, si cu asistenta firmelor din Germania, iar celelalte proiecte sunt sub controlul BERD.

Noi ne-am stabilit misiunea pentru urmatorii 10 ani, cand grupul de firme Prefab trebuie sa fie lider in aceasta regiune a Europei si trebuie sa-si caute piete adiacente pentru dezvoltarea zonei infrastructurii.

Romania nu sta chiar rau la capitolul datorii. Riscul unui default tinde spre zero. Cu toate aceastea, masurile de stimulare ale mediului de afaceri inca nu au aparut. Ce s-ar putea face, totusi, pentru oamenii de afaceri, in aceasta perioada?

E foarte simplu. Trebuie sa se apropie decizia de executie. In perioade de criza, guvernele tarilor devin jucatori activi. Nu mai sunt pasivi, nu mai sunt arbitri.

Conducerile ministerelor trebuie sa urmareasca executia bugetara si financiara. Nu poti numai sa dai bani, trebuie sa si controlezi cum se cheltuiesc acesti bani.

Daca dai bani unei primarii dintr-o comuna si nu vezi ce se intampla cu acei bani, atunci risti sa faci din personajul respectiv unul vulnerabil care poate fi corupt.

Le-am si spus acest lucru: "o sa va faceti toti primarii penali, daca le veti da bani si nu veti controla executia bugetara". Eu sper ca au inteles, pentru ca era acolo si doamna ministru Sulfina Barbu si a receptat acest mesaj.

I-am spus domnului prim-ministru ca nu intelegem de ce ministrul actual al Afacerilor Europene nu actioneaza direct asupra autoritatii, mi-a spus ca are voie sa faca acest lucru.

Eu nu stiam ca exista un aparat si ca are voie sa faca treaba aceasta. Il vom chema la o discutie cu patronatul pe domnul ministru Orban pentru a vedea cum putem actiona.

Concret, ce masuri de stimulare ar trebui luate in 2012, pentru mediul de afaceri?

In primul rand, ar trebui sa se creeze aceste fonduri de garantare a investiiilor, pentru companiile mici si mijlocii care nu au suficiente resurse. Activele au coborat la jumatate, in acest moment, nu ai ce sa mai pui gaj.

Este fundamental, daca vrei sa mergi pe linia de dezvoltare. Este obligatoriu sa incercam, in prima jumatate a anului, sa scadem intr-un fel fiscalitatea.

Nu avem cum sa desfasuram o activitatea cu TVA de 24% si cu hiperfiscalitate la nivelul fortei de munca.

Trebuie diminuata structura companiilor nationale si sa incercam sa ducem obligatiile acestor companii intr-o zona mult mai flexibila a ministerelor de resort.

Avem o criza a creditarii, in Romania?

Deocamdata, n-as spune asta, pentru ca sunt destul de multe companii care au reusit sa se finanteze in 2011.

In schimb, se manifesta o ingrijorare si multi investitori stau in expectativa, le este teama. De aceea, vorbeam de fonduri de garantare care ar veni sa-i sprijine si care sa nu fie atat de birocrate.

Dau exemplul BERD, care pune niste bani, isi desemneaza bancile si actioneaza.

Este o lipsa de incredere in fortele proprii, in randul patronilor din Romania, este si o situatie speciala pentru banci, care nu stiu ce sa faca in acest moment.

Sa nu uitam nici ca in ultimii ani aproape toate bancile din Romania au imprumutat Guvernul.

Acum, situatia este foarte diferita si probabil ca la nivelul anului urmator vor trebui sa se gandeasca foarte bine ce vor face cu banii.

Dar in ce conditii poate obtine o firma finantare de la banca acum? Indicatorii financiar ai firmelor nu arata foarte bine.

Daca gradul de indatorare al companiei nu este foarte mare, atunci compania este foarte credibila, prin asset-urile, activitatea si cifra de afacere a companiei.

Sunt companii care isi platesc obligatiile, datoriile de la stat, au un sistem de rulaj al banilor important.

Noi obtinem bani de la bancile cu care lucram de ani de zile si care ne cunosc istoria. Sunt oameni care ne-au vazut activitatea, ne cunosc ca persoane, este o incredere care s-a creat in timp.

Creditele se dau pe doua directii: ori credite de lucru ori credite de investitii. Nu se mai dau acum ca cineva vrea sa-si cumpere masini si, in loc sa-si cumpere masini de transport, isi cumpara o limuzina.

Multe dintre bancile cu capital strain se gandesc sa-si reduca expunerea pe Romania. Ce solutii de finantare are astazi la dispozitie o firma romaneasca, in conditiile in care BVB nu prea mai conteaza in acest proces?

Asa este. Posibilitatea companiilor de a se finanta pe bursa aproape ca a disparut. Nimeni nu isi poate permite sa vanda actiuni care sunt subevaluate de cel putin 5-6 ori.

Chiar si compania noastra se gaseste de cel putin 4-5 ori, ca si subevaluare, fata de activele companiei si fata de cifra de afaceri. Este o lipsa acuta de capital si de apetit de a investi pe bursa.

Nu este, din punctul nostru de vedere, o diferenta intre tarile care au mai multe banci cu capital autohton decat banci cu capital strain: procedura este aceeasi.

Nu inseamna ca bancile noastre ar fi fost mai permisive si ne-ar fi chemat in fiecare dimineata cu goarna ca sa ne dea credite.

A apus perioada Bancorex si a altor banci similare care iti dadeau bani si erau credite neperformante. Ba mai mult, CEC-ul este o banca mai birocratica decat alte banci straine, cu oferte si dobanzi pentru rambursare mai mari.

Pentru cine a construit in timp o relatie cu sistemul financiar bancar este mai simplu sa ia credit.

Este mai greu pentru cei care incep acum o afacere si poate nu sunt cunoscuti. Este o situatie speciala pentru tineri. Se vorbeste de prelungirea perioadei de pensionare, ce-o sa faca tinerii care astazi nu au loc de munca. Dar daca prelungim perioada celor care stau in activitate?!

Sunt probleme legate de calitatea fortei de munca, pentru ca atunci cand se da un credit se analizeaza si acest lucru.

Este vorba de fluctuatiile de personal intr-o companie. Daca ai o fluctuatie foarte mare inseamna ca, din punct de vedere al calitatii fortei de munca, este o problema. Toate aceste lucruri se evalueaza.

Pe de alta parte, nu-ti deschizi o linie de creditare daca ai nevoie de bani maine. Trebuie sa o faci cu ani inainte.

Este evident ca perioada aceasta va consolida companiile care au lucrat corect si care stiu sa lucreze si in momentele grele, care au un management performant.

Europa traversesaza o perioada dificila. Nu mai este vorba de o criza doar in Grecia sau Italia ci chiar in inima zonei euro. Cum vedeti iesirea dintr-o astfel de situatie? Mai credeti ca moneda europeana poate fi salvata?

Sunt convins ca moneda europeana va fi salvata. Prin greutati vor trece toti cei 27 de membri ai UE, in mod egal. Aici exista o chestiune de "a trai sau a muri impreuna".

In momentul cand celelalte tari se confrunta cu dificultati, si produsele exportate de Germania vor avea de suferit. Este clar ca aceasta lupta va fi dusa impreuna si ca moneda euro va fi salvata.

Acum se discuta cateva lucruri pe care le-am subliniat de mult in discutiile politice de la Bruxelles si anume ca trebuie sa avem o Europa cu o singura moneda si cu o singura banca care bate moneda.

Pe urma, s-ar pune problema unui guvern federal, pana la urma. Si atunci nu vor mai fi probleme cu ministri locali. Din punct de vedere administrativ, trebuie regandit totul.

Si nu in ultimul rand, Europa va trebui sa vorbeasca o singura limba. Fiecare copil care se naste in aceasta Uniune sa stie ca are aceeasi sansa. Toate lumea va trebui sa invete limba respectiva, in scoli, obligatoriu.

Trebuie sa stabilim aceste trei lucruri: o noua administratie, o moneda unica si o limba unica. Si atunci putem discuta de o Uniune Europeana si peste 100 si peste 200 de ani.

Romania are un buget pe 2012 elaborat pe o crestere economica de 2%. Cum comentati acest buget, dati vreo sansa de crestere a PIB?

Aceasta estimare este una pe trend, s-ar putea intampla acest lucru daca executia bugetara este de succes, daca banii nu se risipesc, daca fondurile europene vor veni conform estimarilor.

Intr-un an electoral se intampla doua lucruri: ba investitiile nu se fac, asteptand sa vedem cine iese, ba riscam o risipire a banilor in finantari populiste la nivel local care sa incerce sa modifice structura politica.

In 2008, guvernul liberal a cheltuit enorm. S-a inceput pe o executie bugetara de 25 de miliarde de lei si s-a terminat cu 43 de miliarde de lei.

Romania inca vrea sa adere la zona euro, in 2015. Suntem prea optimisti?

Din punctul meu de vedere, Romania poate sa adere si maine daca indeplineste doua conditii.

In primul rand, Romania trebuie sa devina un stat de drept: functionalitatea justitiei trebuie sa fie la fel ca in Germania. Asta este prima conditie.

Doi: asigurarea granitelor tarii si inlaturarea coruptiei. Celelalte probleme legate de cate drumuri avem, cata agricultura facem, se vor rezolva in timp.

In SUA, sunt state care inregistreaza o productivitate mult mai mica decat altele. Statele din sud sunt mai sarace. Asta nu inseamna ca legea nu se respecta peste tot in SUA.

Tine de structura statului si de clasa politica, nu de partea economica. Partea economica, sistemul financiar, oamenii de afaceri vor evolua.

E adevarat, dam din suveranitate, dar castigam euro si este mult mai important. Intr-o lume globalizata, nu mai poti spune cine si unde sa lucreze. Trebuie sa construim o Europa multiculturala, nu una cu un nationalism primitiv.

Care va fi impactul pentru Romania, in cazul in care Italia va continua sa aiba probleme si va intra in colaps?

Italia nu va intra in colaps, are o economie puternica, masurile de austeritate erau necesare pentru ca s-ar fi indatorat mai mult.

Ei vor avea probleme acolo pentru ca din punct de vedere administrativ vor scadea salariile, vor trece si ei prin ce am trecut si noi.

La inceputul anului va gandeati la extinderea pe piata din Republica Moldova sau Bulgaria. In ce stadiu va aflati?

Am avut mai multe intalniri cu ambasadorul Moldovei, Iurie Renita, m-am intalnit la inceputul anului cu primul ministru Vlad Filat, la Chisinau.

Din pacate, ei inca au probleme politice acolo. Inca nu sunt suficient de bine consolidati politic, au presedinte interimar, lucrurile nu sunt stabile.

Pe de alta parte, eu nu am reusit sa conving statul roman sa vina alaturi de mine si de alti investitori. Eu sunt de acord sa investesc in Republica Moldova, dar sa existe si o garantie a statului roman de 25% care sa garanteze ca investitia mea este aparata.

Asa se intampla cu foarte multe companii de mari nivel, uitati-va la Renault care a obtinut garantii din partea statului roman, nu a celui francez.

Garantia nu inseamna ca iti da bani, inseamna un cec in alb, care arata ca este alaturi de mine.

In Republica Moldova, era vorba de o investitie directa foarte mare, 20-30 de milioane de euro. In Bulgaria sunt prezent de cativa ani prin compania mea.

In perioada urmatoare, ma voi intalni cu reprezentanti importanti ai Guvernului bulgar, pentru ca m-au chemat sa discutam la Sofia despre diversele posibilitati de cooperare.

Acolo suntem mult mai avansati si ne vom implica in mod cert in sprijinirea infrastructurii in Bulgaria.

Noi dam deja produse pe piata bulgara, dar incepand de anul viitor ne vom implica si direct in proiecte cu cei mai mari constructori din Bulgaria.

Privind per ansamblu, cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc?

Americanii au vorba: "not so bad". In sectoarele in care activez, nu a fost asa de rau precum ne asteptam.

Eu zic ca 2011 se inchide pe plus, chiar daca e un plus mic.

Intr-o lume atat de framantata, cu atat de multe probleme, realizam profit, platim salariile la oameni, ne platim obligatiile si datoriile fata de stat, reusim sa facem investitii, reusim sa convingem sa avem trasee pentru viitorii ani.

Eu as zice ca putem sa parcurgem sarbatorile cu seninatate si cu bucuria ca suntem intr-o situatie pozitiva.

Cum va fi 2012 in comparatie cu 2011? Care vor fi principalele provocari? Mai "tinem" masurile dure de austeritate?

Eu cred ca ar fi bine sa fie mentinute si sa lucram la partea de fonduri europene.

Daca vom reusi sa atragem fonduri europene si vom cheltui corect banii in investitii si, asa cum spuneam, decizia se va apropia cat mai mult de executie, exista posibilitatea ca 2012 sa fie un an pe plus.

Sa dam la o parte influentele anului electoral, oricat de mult ar conta acestea. Lucrurile sunt destul de clare, Guvernul nu poate mentine puterea dupa alegeri, asa este logic, sa fie o alternativa.

Romania, prin pozitia pe care o are si prin gradul sau de indatorare, poate parcurge anul 2012 fara convulsii majore, pentru ca are deja deciziile de austeritate luate, nu le mai poate lua inca o data.

#interviu marian milut, #afaceri marian milut, #salvare euro, #criza zona euro, #plan salvare Europa, #investitii prefab marian milut , #Europa

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0005

1 USD = 4.4826 RON

-0.0330
  1. Țara europeană care vrea să revină la energia nucleară, după ce a interzis-o prin referendum. Cine vor fi concurenții României la reactoare modulare mici
  2. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  3. Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
  4. Una dintre țările cu cei mai mulți români ar putea tăia din locurile de muncă. Marea putere industrială se confruntă cu o stagnare economică
  5. O companie germană cu state vechi intră pe piața din România. Cumpără o fabrică de module electronice
  6. Țara UE în care investitorii se înghesuie să cumpere datoriile statului. Record la licitația pentru obligațiuni pe 30 de ani
  7. Un nou record pentru România, confirmat de Eurostat. Cresc veniturile și ritmul de dezvoltare
  8. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  9. O fabrică în paragină din Iași va fi transformată. Investiție planificată de 40 de milioane de euro
  10. A fost deschis încă un drum de 26 de km în România: ”Va aduce importante beneficii economice întregii regiuni de vest a țării” VIDEO