Pentru prima oara in istoria Romaniei, un guvern a fost demis de propriul partid. Guvernul Sorin Grindeanu a picat, miercuri, in urma votului motiunii de cenzura. Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier, in perioada urmatoare.
241 de parlamentari au fost in favoarea motiunii, cu 8 peste minimul necesare. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut de la tribuna ca, desi Guvernul Grindeanu a performat binisor, el isi doreste mai mult, astfel ca motiunea trebuie votata. In schimb, Grindeanu a acuzat jocurile facute de conducerea PSD si inainte de izbucnirea scandalului, dar si mai ales in ultima saptamana, aratand ca Dragnea a facut zeci de promisiuni de posturi de ministru sau secretar de stat alesilor ca sa obtina sprijinul lor la motiune.
Chiar si Victor Ponta a anuntat ca Dragnea i-a propus sa-si aleaga unde vrea sa fie ministru, doar sa sustina motiunea.
Pentru ca motiunea sa treaca, era nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa exista alesi din ambele partide care au votat in favoarea lui Sorin Grindeanu.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea votului motiunii de cenzura si principalele declaratii. Ramaneti alaturi de... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 13:52
Deputatul PSD de Timis Alfred Robert Simonis a declarat, luni, ca inlocuirea sa din functia de secretar al grupului social-democrat arata disperarea celor care i-au retras sprijinul, precizand ca el va vota impotriva motiunii de cenzura si ca exista "o teama generalizata in PSD".
"Am aflat in drum spre Parlament. M-au sunat colegii sa-mi spuna ca in toata media este deja de notorietate faptul ca am fost schimbat din functia de secretar al grupului PSD.
Grupul PSD este cel care a sustinut ca eu sa ocup aceasta pozitie, grupul nu mai vrea sa ocup in acest moment, din punctul asta de vedere nu am de comentat, ca aceasta decizie arata disperare, din punctul meu de vedere, este altceva. Disperarea celor care mi-au retras acest sprijin, pentru ca altfel nu se intelege urgenta, necesitatea acestui demers astazi, acum", a afirmat Simonis.
Acesta a spus ca decizia inlocuirii sale din functie este evident o sanctiune la adresa sa pentru faptul ca nu a semnat si nu va vota motiunea de cenzura.
"Evident (este o sanctiune - n.red.). Am anuntat de cand s-a facut aceasta propunere ca nu voi semna si nu voi vota nicio motiune impotriva Guvernului PSD, impotriva unui Guvern PSD si, evident, nici impotriva Guvernului Grindeanu, care reprezinta un guvern PSD", a adaugat deputatul PSD de Timis.
Excluderea din partid a celor care se alatura lui Grindeanu, "un santaj"
Decizia conducerii PSD privind excluderea din partid a celor care se vor alatura lui Sorin Grindeanu si nu vor... mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 16:44
Termenul strans dorit de PSD pentru prezentarea, dezbaterea si votarea motiunii de cenzura impotriva propriului Guvern, desi este neuzual, se inscrie in prevederile Constitutiei si ale Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, a anuntat, vineri noaptea, ca Parlamentul va fi convocat duminica, de la ora 16.30, pentru citirea motiunii de cenzura. Cu o zi inainte, PSD anuntase pentru luni citirea documentului in plenul reunit, urmand ca votul sa fie dat miercuri. Fifor nu a mai precizat daca miercuri va fi dat votul, spunand doar ca este necesar ca "in termenul cel mai scurt" Romania sa redevina o tara in care se guverneaza legitim.
Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, declara, vineri, ca este imposibil ca motiunea de cenzura preconizata de catre PSD sa fie votata miercuri intrucat ar contrazice termenul stipulat in Constitutie.
"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a declarat Victor Ponta.
Totusi, desi convocarea plenului reunit intr-o zi de duminica pentru prezentarea motiunii de cenzura, care va fi depusa probabil in... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 15:17
Suntem ca la balamuc. PSD se zbate sa-si darame propriul guvern si, in acest scop, curteaza UDMR. Guvernul PSD se apara de PSD, iar PSD pretinde ca guvernul PSD nu-l mai reprezinta. Ca urmare, PSD acuza guvernul de lovitura de stat, adica exact ceea ce spune guvernul PSD despre PSD.
Fireste, UDMR ii tine pe toti in sah, conform obiceiului, urmand sa se sfatuiasca la Cluj incotro va apleca balanta, in functie de cine plateste mai bine, bineinteles in natura. Nu in bani, ca banul e ochiul dracului. In avantaje, ceva deosebit de atragator atunci cand doi se cearta, iar al treilea, inevitabil, castiga.
Ne aflam in faza cand romanii s-au impartit in doua tabere: tabara celor din PSD care sunt impotriva PSD si tabara celor care nu mai sunt in PSD, dar combat impotriva celor care inca mai sunt in PSD si care ii exclud pe ceilalti din PSD. Sictir!
Am senzatia ca privesc neputincios la canibalizarea partidului majoritar, cel mai puternic, mai votat, mai aplaudat si laudat din Romania, ajuns jucaria leadershipului Dragnea, care cand se priveste in oglinda, crede ca el e cel mai iubit dintre pamanteni.
Zic jucarie, pentru ca pana acuma Dragnea s-a jucat cu partidul cum se joaca fetitele cu papusa si baietii cu trenuletul. Mai intai, s-a gudurat pe langa Ponta ca un catel, pana i-a tras presul de sub picioare, apoi a tras covorasul de sub talpile lui Zgonea pana l-a adus la stadiul de persoana fizica, iar acum ii da ghionturi lui Grindeanu pe scara, ca sa-i faca vant de-a... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 14:03
Istoria ar putea consemna "momentul Busuioc" drept moment cheie al acestei crize politice, care devine tot mai mult si o confruntare pe viata si pe moarte intre Liviu Dragnea si Victor Ponta.
Refuzul fostului secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, de a trimite la Monitorul Oficial decizia de demitere a domniei sale si de numire in loc a lui Victor Ponta parea chestiunea care il va bloca pe Sorin Grindeanu. Au existat informatii ca dl Busuioc ar fi primit amenintari foarte dure si explicite din partea lui Liviu Dragnea ca nu cumva sa contrasemneze si sa trimita la Monitorul Oficial vreun act emis de premier.
Dar acest blocaj cred ca ar trebui sa ne ridice o ingrijorare cu mult mai mare decat chestiunea punctuala a acestei crize.
In mod evident, dl Busuioc comitea un abuz cu toate elementele constitutive indeplinite. Orice secretar general, in orice guvern, care facea asa ceva comitea un abuz in serviciu. Si pana anul trecut, in termen de o ora, putea fi ridicat de mascati.
Dar, ce sa vezi?, de cand cu Decizia 405/2016 a deosebit de iluminatei CCR, abuzul in serviciu nu mai poate fi comis prin incalcare de legislatie secundara, iar atributiile de serviciu pe care le incalca SGG prin refuzul sau sunt cuprinse in hotarea de guvern, adica exact legislatie secundara, dupa cum arata art. 23 al 4 din Legea 90/2001.
Deci un sef al SGG care nu mai vrea sa trimita niciun document la MOf sau face selectia celor pe care le trimite, dupa cum ii tuna, nu suporta... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 07:08
Guvernul Grindeanu ar urma sa se confrunte cu o motiune de cenzura, saptamana viitoare, asa cum au anuntat liderii PSD si ALDE, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Insa nu se stie cu exactitate cand va avea loc votul.
Liviu Dragnea si vicepresedintele PSD, Paul Stanescu, au anuntat ca motiunea de cenzura va fi depusa luni si votata miercuri.
Insa Victor Ponta, proaspat uns secretar general al Guvernului, sustine ca cel mai rapid ar fi peste 8 zile, incepand de luni.
"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a spus Ponta.
Iata ce spune legea
La art. 113, alin. (3) din Constitutia Romaniei se arata ca "Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere".
Astfel, dupa ce este depusa in sedinta comuna a celor doua Camere, motiunea se prezinta in termen de cel mult 5 zile, deci teoretic poate fi si in aceeasi zi (luni) sau dupa 5 zile (vineri).
Apoi, dupa ce motiunea este prezentata - citita - in Parlament, in termen de 3 zile este dezbatuta si votata.
Asadar, daca motiunea ar fi depusa luni, cel mai devreme poate fi votata miercuri si cel mai... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 21:48
USR nu va participa "la niciun fel de vot" pentru motiunea de cenzura care va fi depusa impotriva Guvernului Grindeanu, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al formatiunii, Dan Barna, care acuza un "circ" facut de PSD si ALDE.
"Intrucat in presa au aparut in ultimele ore diverse opinii despre pozitionarea USR fata de proaspat anuntata motiune de cenzura, va prezint mai jos succint pozitia oficiala: USR nu va participa prin nici un fel de vot la aceasta motiune de cenzura", scrie pe Facebook Barna.
Acesta acuza "un circ" pe care il face PSD si ALDE. "Acestia trebuie sa si-l asume singuri, integral si pana la capat cu toate consecintele sale", mai spune Barna.
De asemenea, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii, a sustinut la Digi 24 ca partidul sau nu va participa la votul pe motiunea de cenzura.
Anterior, USR a precizat intr-un comunicat de presa ca opteaza pentru alegeri anticipate:
"Partidul Uniunea Salvati Romania constata cu ingrijorare ca liderii coalitiei de guvernare PSD-ALDE catapulteaza Romania intr-o criza politica pentru a-si satisface interesele pur personale din sfera penala. Alegerile anticipate reprezinta singura solutia decenta in aceasta situatie".
USR sustine ca, "cel putin aparent, nedezvoltarea suficienta a relatiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD sa ii spuna koniet ("sfarsit"in limba rusa) lui Grindeanu, dar acesta le-a raspuns cu niet ("nu" in limba rusa) ".
Iata care sunt declaratiile si principalele... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 20:22
In cazul unei motiunii de cenzura, problemele lui Liviu Dragnea nu se termina. Pentru ca PSD sa-si poata demite propriul guvern are nevoie de 233 de voturi, jumatate plus unu din totalul membrilor Parlamentului - 464.
In acest moment, PSD si ALDE au 250 de parlamentari, in termeni absoluti, cu 18 locuri peste jumatate.
Reusita sau nereusita unei motiuni de cenzura, insa, nu tine de matematica. Mai degraba, depinde de capacitatea liderilor de a negocia o majoritate.
Desi mesajele lui Liviu Dragnea si ale lui Calin Popescu Tariceanu sunt unele de forta, sa strangi 233 de voturi intr-o astfel de situatie nu e un lucru simplu.
Si asta pentru ca Grindeanu are totul de oferit, fiind prim-ministrul in functie. Are pe mana toate resursele bugetare.
Pe cand Liviu Dragnea poate face doar promisiuni.
Pentru a supravietui motiunii de cenzura, Sorin Grindeanu trebuie sa se asigure ca in camerele reunite nu sunt mai multi de 232 de parlamentari in ziua votului. In acest caz motiunea nu trece din lipsa de cvorum, in opinia mea, cea mai probabila situatie.
Actualul premier are la dispozitie posibilitatea de a forma o noua majoritate prin care sa-i izoleze pe Dragnea si pe Tariceanu. Acest proces e mai dificil si necesita o perioada lunga de timp, iar Grindeanu trebuie sa se grabeasca.
Acesta e motivul pentru care mesajul sau se adreseaza membrilor simpli din PSD, incercand sa rupa legatura dintre Liviu Dragnea si activul de partid, cautand sa obtina voturi de la... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 15:12
Guvernul Grindeanu se confrunta miercuri, cu prima motiune de cenzura impotriva sa. Demisia Guvernului este ceruta de Opozitie la putin peste o luna de la instalarea Executivului, dupa ce, in seara de 31 ianuarie, a dat pe furis o ordonanta de urgenta prin care a vrut sa modifice Codurile Penale in favoarea politicienilor cu probleme penale.
Chiar daca, dupa proteste masive de strada si reactii dure din partea institutiilor din Justitie si a statelor partenere ale Romaniei Guvernul Grindeanu a facut pasul inapoi, exista inca pericolul ca OUG 13 sa intre in vigoare.
Guvernul a facut publica si stenograma sedintei in care s-a adoptat controversata ordonanta, unde s-a vazut ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a mintit ca are toate avizele necesare, desi cel de la CSM lipsea, si niciunul dintre ministri nu a pus vreo intrebare in legatura cu efectele pe care aceste modificari le vor aduce.
Astfel, PNL a depus motiunea de cenzura care este sustinuta de USR si PMP. Cei de la UDMR au anuntat ca se vor abtine, iar minoritatile inca nu au transmis ce vor face.
Dezbaterea motiunii de cenzura a inceput la ora 12:00, in plenul reunit, unde Sorin Grindeanu sustine si un discurs, incepand cu ora 12:30. Votul va avea loc dupa aproximativ doua ore de dezbateri.
Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi "pentru". PNL, USR si PMP au, impreuna, 168 de voturi. Desi liberalii sustin ca au semnale multe de nemultumire din PSD fata de ce a facut... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 12:40