Presa internationala: Decizia PSD de a demite premierul este legata de lupta impotriva coruptiei

Joi, 15 Iunie 2017, ora 20:16
820 citiri
Presa internationala: Decizia PSD de a demite premierul este legata de lupta impotriva coruptiei
Foto: Guvernul Romaniei

Criza politica din Romania se afla in continuare in atentia presei internationale, care leaga decizia PSD de a initia o motiune de cenzura pentru demiterea premierului Sorin Grindeanu, precum si refuzul acestuia de a se retrage de la conducerea Guvernului, de tentativele de modificare a Codului Penal.

Agentia internationala Reuters, preluata de New York Times, scrie ca "soarta Guvernului Romaniei este pusa in balanta joi, in conditiile in care premierul Sorin Grindeanu refuza sa demisioneze, intr-o criza politica ce ameninta sa submineze o reforma de amploare a taxelor".

Jurnalistii de la Reuters noteaza ca PSD si-a retras sustinerea pentru cabinet, pe care il acuza ca nu a implementat programul coalitiei de guvernare, si ca va depune o motiune de cenzura luni.

Observatori independenti citati de agentie spun ca "tentativa coalitiei de a-l indeparta pe Grindeanu reflecta furia din randurile (PSD - n.red.) in legatura cu tentativa esuata de dezincriminare a coruptiei prin ordonanta de urgenta".

"PSD a intervenit sa ii retraga sustinerea lui Grindeanu in momentul potrivit. Cu numai doua saptamani inainte de vacanta parlamentara. Decizia lui Grindeanu de a bloca, efectiv, planurile lor legate de luare de mita, de a incerca sa apere oficialii corupti, i-a influentat decisiv soarta", a spus analistul Cristian Patrasconiu pentru Reuters.

Bloomberg avertizeaza ca "Romania se confrunta cu o noua runda de turbulente politice, dupa ce o disputa intre premierul Sorin Grindeanu si liderul partidului sau de guvernare au aruncat Guvernul intr-un blocaj".

Agentia de presa noteaza ca Grindeanu a condus "una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana si a reusit sa depaseasca protestele din ianuarie, cele mai mari din istoria Romaniei dupa caderea comunismului".

"Zilele lui Grindeanu sunt numarate, dar procesul de a pune Guvernul din nou pe sine nu va fi simplu", afirma James Sawyer, de la centrul de reflectie Eurasia Group, din Londra.

"Cred ca principalul perdant din aceste tulburari este Partidul Social Democrat si se pare ca, pentru conducere, impunerea reformelor judiciare controversate este mai importanta decat orice", a adaugat analistul.

Si Associated Press anunta ca PSD a votat joi pentru introducerea unei motiuni de cenzura impotriva propriului Guvern, dupa ce i-a retras sustinerea premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat sa demisioneze. AP, al carui material a fost preluat, printre altii, de Fox News, il citea ...citeste mai departe despre "Presa internationala: Decizia PSD de a demite premierul este legata de lupta impotriva coruptiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presa internationala demitere Grindeanu Codul Penal, #presa externa PSD Grindeanu, #PSD demisii ministri Grindeanu, #demitere Grindeanu lupta impotriva coruptiei , #Stiri Guvern