Motiunea de cenzura PSD contra PSD: Calendarul propus e strans, dar se poate

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 15:17
862 citiri
Motiunea de cenzura PSD contra PSD: Calendarul propus e strans, dar se poate
Foto: Facebook Liviu Dragnea

Termenul strans dorit de PSD pentru prezentarea, dezbaterea si votarea motiunii de cenzura impotriva propriului Guvern, desi este neuzual, se inscrie in prevederile Constitutiei si ale Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Fifor, a anuntat, vineri noaptea, ca Parlamentul va fi convocat duminica, de la ora 16.30, pentru citirea motiunii de cenzura. Cu o zi inainte, PSD anuntase pentru luni citirea documentului in plenul reunit, urmand ca votul sa fie dat miercuri. Fifor nu a mai precizat daca miercuri va fi dat votul, spunand doar ca este necesar ca "in termenul cel mai scurt" Romania sa redevina o tara in care se guverneaza legitim.

Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, declara, vineri, ca este imposibil ca motiunea de cenzura preconizata de catre PSD sa fie votata miercuri intrucat ar contrazice termenul stipulat in Constitutie.

"Nu se poate face motiune de cenzura care sa se voteze miercuri, cred ca stim toti textul din Constitutie. Stiu ca am facut ceva motiuni la viata mea. Asta inseamna ca 3+5, adica opt zile este cel mai rapid si asta inseamna ca domnul Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului cel putin 2-3 saptamani de acum incolo daca nu cumva motiunea va pica si atunci ramane prim-ministru", a declarat Victor Ponta.

Totusi, desi convocarea plenului reunit intr-o zi de duminica pentru prezentarea motiunii de cenzura, care va fi depusa probabil in aceeasi zi, nu este uzuala, aceasta procedura este permisa de prevederile Regulamentului.

Pentru a asigura cvorumul, parlamentarii PSD au primit de vineri noaptea un SMS, obtinut de News.ro, in care li s-a transmis ca prezenta lor este "obligatorie". Daca PSD reuseste sa asigure cvorumul duminica, iar procedura regulamentara a citirii motiunii in plen este indeplinita, social-democratii vor trebui apoi sa astepte trei zile, de aceasta data obligatorii prin Constitutie, pana sa o voteze, in incercarea de a darama Guvernul. Prin urmare, intr-adevar, miercuri, ar putea fi dat si votul.

Ce stabileste legea fundamentala in privinta motiunii de cenzura:

ARTICOLUL 113

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guv ...citeste mai departe despre "Motiunea de cenzura PSD contra PSD: Calendarul propus e strans, dar se poate" pe Ziare.com

#calendar motiune cenzura guvern Grindeanu , #Stiri Guvern