Comisia Europeana a publicat miercuri, 7 iulie, prognoza de vara, din care reiese ca economia Romaniei va creste cu 7,4% in 2021.
Conform autoritatilor europene, avansul economic va fi urmat anul viitor de o alta crestere de 4,9% in anul urmator. La prognoza din primavara, Comisia Europeana transmitea ca Romania va avea in 2021 o crestere de 5,1%. Prognoza pentru 2022 este neschimbata.
Economia Romaniei a crescut puternic in primul trimestru (+2,8% fata de trimestrul anterior), sustinuta de consumul privat si investitii, noteaza Executivul UE, citat de Euractiv.
Anuntul a fost facut si de catre premierul Florin Citu, care afirma pe Facebook ca Romania are cea mai mare crestere economica din UE.
Comisia spune ca increderea mediului de afaceri si a consumatorilor sunt solide, iar consumul si investitiile sunt preconizate sa ramana robuste pe parcursul anului. De asemenea, sectorul industrial are perspective pozitive, potrivit datelor privind comenzile, iar exporturile sunt preconizate sa creasca pe masura ce principalii parteneri comerciali ai Romaniei isi revin.
Pe de alta parte, cresterea puternica a preturilor la energie va afecta rata inflatiei, care este asteptata sa ajunga la 3,2% la sfarsitul anului, fata de 2,3% in 2020 (in prognoza anterioara, Comisia Europeana estima rata inflatiei pentru 2021 la 2,9%. ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei, crestere de 7,4% in 2021, arata o noua prognoza a Comisiei Europene. Ce se intampla cu rata... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 23:55
Fondul Monetar International (FMI) se arata necrutator in ceea ce priveste economia globala in 2020. Prognoza sa pentru anul in curs cuprinsa in Update-ul la raportul macroeconomic mondial, "Reopening from the Great Lockdown: Uneven and Uncertain Recovery" nu lasa loc de prea mult optimism.
Aflam astfel ca expertii FMI considera ca economia mondiala se confrunta cu cea mai severa recesiune de la Marea Depresiune, in peste 90% din tarile lumii PIB/locuitor fiind prognozat sa scada in 2020. Totusi exista si putin loc de pozitivism, FMI apreciind ca ceea ce a fost mai greu a trecut in trimestrul al doilea.
"Proiectam acum o recesiune mai profunda in 2020 si o recuperare mai lenta in 2021" a declarat Gita Gopinath, economist sef al FMI.
Si totusi "de data asta e altfel"
Expertii atrag atentia cu privire la interventia fara precedent a autoritatilor responsabile cu implementarea politicilor economice, prin masuri exceptionale care vor contribui la relansarea economiei mondiale intr-un ritm mult mai rapid comparativ cu evolutiile din anii 1930. In acest context se mentioneaza programele fiscal-bugetare cu un volum cumulat de peste 10 trilioane dolari la nivel mondial.
Prognoze revizuite in scadere
Expertii FMI au redus prognozele pentru dinamica economiei mondiale, date fiind evolutiile din prima jumatate a anului curent sub asteptari, perspectiva persistentei masurilor de distantare sociala in semestrul al doilea si impactul la nivelul potentialului pe termen... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 09:00
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.
"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an,... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cat era estimarea anterioara, a anuntat, marti, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
Pentru anul urmator, banca centrala previzioneaza o inflatie de 3,2%.
"Rata anuala a inflatiei IPC este proiectata a reintra in interiorul intervalului din jurul tintei incepand cu T1 2020 (2,8 la suta), pe fondul epuizarii efectelor socurilor de oferta din anul 2019. Ulterior se va plasa pe o traiectorie ascendenta, imprimata de presiunile de la nivelul inflatiei de baza, dar va ramane in interiorul intervalului tinta", arata BNR. mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 12:32
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anuntat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.
BNR estima in august 2019 o inflatie de 4,2% pentru finalul acestui an si de 3,4% pentru decembrie 2020.
Conform BNR, rata anuala a inflatiei este anticipata a se plasa in afara intervalului tintei la finele anului 2019, in principal sub impactul socurilor nevaforabile din prima parte a anului curent. Ulterior va reintra si se va mentine in jumatatea superioara a intervalului tintei pe fondul epuizarii efectelor socurilor de oferta din 2019.
Acesta va ramane marcata de persistenta presiunilor inflationiste interne de la nivelul inflatiei de baza. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 12:54
Toata constructia programului economic derulat in acest an a fost bazata pe un set de indicatori macroeconomici, revizuiti de CNSP in prognoza de primavara si ramasi la fel pana acum in lipsa unei (deja prezentate in alti ani pana la mijlocului lui octombrie) alte prognoze pentru 2019.
Din compararea cu datele disponibile deja confirmate de INS se poate vedea cum stam "la pauza" pentru cifrele privind PIB-ul si ceva mai spre mijlocul "reprizei a doua" in materie de deficite externe si curs de schimb.
Prima observatie si cea mai importanta este ca am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul si chiar peste in cazul administratiei publice (surprinzatoare cresterea pe partea de formare bruta de capital fix), dar fara a produce la nivelul care ne-ar fi permis, chiar si potrivit estimarilor oficiale, sa putem sustine echilibrele din economie.
In loc sa creasca cu 5,4%, industria, principalul sector de activitate ce da trendul general in economie, a obtinut doar un foarte anemic 0,1% si inca pe o traiectorie de scadere de la inceputul anului in curs. Agricultura a fost si ea aproape de stagnare in prima jumatate a anului, in loc sa avanseze cu cele doua procente prognozate.
Sectorul care a crescut dublu fata de estimari (beneficiind, insa, si de rezultatele mai slabe din anii anteriori, care s-au constituit drept baza de raportare) a fost cel de constructii. Cu partea buna ca a sustinut cresterea economica, dar si cu dezavantajul de a masca rezultatele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 12:39
Instabilitatea atmosferica va ramane accentuata la nivelul Bucurestiului pana luni dimineata, se arata in prognoza actualizata a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata vineri.
Astfel, pe parcursul zilei de vineri, pana la ora 21:00, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat si, mai ales, dupa-amiaza si seara vor fi reprize de ploaie si descarcari electrice.
Cantitatea estimata pentru acest interval va fi de aproximativ 10 - 15 l/mp. De asemenea, exista probabilitatea ca in unele cartiere ploaia sa aiba caracter torential, vantul sa prezinte intensificari, sa cada grindina si sa se acumuleze 20 - 30 l/mp.
Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 25 de grade Celsius.
Potrivit meteorologilor, de vineri, ora 21:00, si pana sambata, ora 6:00, vremea va continua sa fie instabila si se va manifesta prin averse ce vor avea caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului si posibile caderi de grindina. Cantitatea estimata de precipitatii este de 25 - 30 l/mp, posibil in unele cartiere de 40 - 50 l/mp. Temperatura minima va fi de 15 - 16 grade Celsius.
Pe durata zilei de sambata, 1 iunie, probabilitatea pentru innorari accentuate, averse si descarcari electrice va fi mai ridicata dimineata si din nou spre seara, iar cantitatile de apa se vor situa in general intre 3 si 7 l/mp.
Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 24 de grade, iar cea minima va fi de 15 - 16 grade.
Prognoza de... mai mult
Vineri, 31 Mai 2019, ora 11:22
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a pus in dezbatere publica proiectul ordinului presedintelui Ion Ghizdeanu de aprobare a normelor metodologice de alocare a granturilor Fondului National de Dezvoltare si Investitii (FNDI).
Normele confera presedintelui CNSP puterea de a decide care proiecte ale primariilor, altor unitati administrativ terioriale si, in anumite conditii, universitatilor, pot primi granturi, dar si imprumuturi FNDI.
Documentul vorbeste confuz de granturi, dar si de imprumuturi. Potrivit textului, beneficiarii "au obligatia de a restitui anual, pe o perioada fixa de 20 de ani, o suma reprezentand contributia proprie" la proiectele aprobate de CNSP.
"Valoarea grantului se stabileste de catre CNSP in conformitate cu normele si procedurile sale interne de acordare, in baza solicitarii beneficiarului- unitati/subdiviziuni administativ teritoriale, cu incadrarea in conditiile prevazute in ordonanta de urgenta si de prezentele norme", spune proiectul de ordin de pe site-ul CNSP.
Fondul National de Dezvoltare si Investitii a fost infiintat prin OUG 114/2018, mai cunoscuta ca "ordonanta lacomiei", si este prevazut sa finanteze proiecte ale administratiilor locale prin imprumuturi de la Trezoreria Statului.
Bugetul Fondului pe urmatorii 20 de ani ar urma sa fie de 10 miliarde de euro.
Primariile vor trimite proiecte, CNSP va analiza, iar presedintele institutiei care ar trebui sa se ocupe de strategiile de dezvoltare ale Romaniei le... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 11:24
Banca Nationala a Romaniei a mentinut prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 3,5%, a anuntat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
In schimb, pentru sfarsitul lui 2019 prognoza de inflatie a fost revizuita in crestere, de la 2,7% la 2,9%.
Mugur Isarescu a precizat ca prognoza este influentata de factori exogeni cum ar fi pretul titeiului, al combustibilului, dar si in urma tensiunilor de pe piata muncii, sau a salariilor care pot fi impinse dincolo de cresterea productivitatii.
De altfel, guvernatorul BNR a anuntat inca de zilele trecute ca rata inflatiei isi va continua tendinta descedenta in urmatoarele luni.
"Sunt riscuri, daca le cititi cu atentie in comunicat (comunicatul de presa de dupa sedinta de politica monetara - n.red.), legate de preturile pe care noi le controlam. Inflatia pe care o putem influenta este la 2,7%, aproape de rata noastra de politica monetara si sub dobanzile din piata monetara. (...) Datele din prezent arata ca tendinta va continua si anul urmator", a adaugat Isarescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a mentionat ca nu vede o legatura directa intre investitiile publice si rata anuala a inflatiei. Isarescu a sustinut ca influenta este indirecta, deoarece investitiile publice asigura o crestere economica sustenabila, pe termen lung.
Citeste mai departe despre "BNR mentine la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si o majoreaza pentru 2019" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 12:45