Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor a dezbatut, miercuri, sesizarea CE privind legea comercializarii produselor romanesti, stabilindu-se eliminarea obligativitatii amenajarii spatiilor speciale, inlocuirea sintagmei "lant scurt" cu cea de "parteneriat" si a termenului "romanesc".
"Am incercat sa armonizam ceea ce ne-a cerut CE, in sensul de a nu intra pe celelalte prevederi din lege pentru ca interesul nostru este sa facem legea functionala, nu ca pana acum. Unul dintre lucrurile cerute de CE, pe care l-am eliminat, este cel cu spatiile de vanzare stabilite concret pentru firmele romanesti, ceea ce se face oricum in lanturile comerciale", a declarat presedintele Comisiei de agricultura, deputatul PSD Ioan Munteanu.
El a explicat ca in forma modificata a legii comercializarii produselor agroalimentare romanesti este posibil ca retailerii sa nu mai fi obligati sa amenajeze spatii speciale pentru produsele romanesti, "lant scurt" ar putea fi inlocuit cu cel de "parteneriat" intre producatori si retaileri, iar termenul "romanesc" ar putea fi inlocuit cu "autohton".
Ioan Munteanu a sustinut ca desi este greu ca producatorii romani sa asigure 51% produse romanesti, comisia prefera sa pastreze acest procent.
Comisia de argricultura se va reuni saptamana viitoare pentru a lua o decizie asupra modificarilor care vor fi aduse legii privind comercializarea produselor agroalimentare romanesti.
Citeste mai multe despre:
Comisia Europeana lanseaza infringement... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 18:38
Proportia legumelor si fructelor romanesti pe rafturile supermarketurilor s-a dublat in ultimul an, remarca studiul Retailer Scorecard, realizat de organizatia WWF. Daca fermierii romani au fost ajutati de productia buna, pentru a face fata cererii sustinute pe care o implica relatia cu lanturile de retail, industria laptelui a avut de suferit din cauza scandalurilor in care a fost implicata.
Fermierul roman reuseste, usor, usor, sa isi faca loc in grupul privilegiat al furnizorilor marilor lanturi de retail. Productia imbelsugata din acest an, dar si preferintele consumatorilor pentru gustul autentic al legumelor si fructelor romanesti au dublat proportia acestor produse pe rafturile supermarketurilor din Romania, de la 26,85% in 2012, la 52,57% in acest an, potrivit studiului WWF.
Desi au luat act de atentia tot mai mare a consumatorilor romani pentru provenienta legumelor si fructelor, niciuna dintre cele 12 companii incluse in studiu, in functie de cifra de afaceri, nu comercializeaza produse provenite din agricultura ecologica.
Provenienta si certificarea legumelor si fructelor din supermarketuri
Pe de alta parte, scandalul laptelui care a afectat industria de profil la inceputul anului, s-a propagat, in final, si in relatia producatorilor locali cu lanturile de retail.
Proportia laptelui romanesc din oferta supermarketurilor a scazut cu 13%, de la 68% in 2012, la 54,43% in 2013. Doar 10,23% reprezinta lapte dulce cu certificare ecologica. Cu toate... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:18
Ministerul Agriculturii propune un pachet legislativ care sa prevada aprovizionarea hipermarketurilor cu produse autohtone. In mod paradoxal, reprezentantii asociatiilor de producatori sustin ca aceasta masura i-ar putea dezvantaja.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, crede ca ideea ii vizeaza pe producatorii de legume si fructe, dar atrage atentia ca aceasta masura poate fi implementata cu succes doar daca micii producatori se asociaza in cooperative.
"Micii producatori nu au nicio sansa sa intre in hipermarketuri decat daca fac grupuri intre ei, astfel incat sa se adune marfa de aceeasi calitate. Daca vorbim de un mic producator, el produce pentru jumatate de luna si atunci clientii, care s-au obisnuit cu un produs de o anumita calitate, ar trebui sa il poata gasi in supermarket o perioada mai lunga de timp. Deci trebuie constanta in calitate", a declarat Popescu pentru Business24.
Potrivit presedintelui Rompan masura propusa ar putea conduce la cresterea vanzarilor, mai ales pentru produsele care inregistreaza cereri, din partea consumatorilor.
"Aici este de fapt problema, consumatorul vrea produse pe gustul lui, iar pe gustul lui produce fermierul roman", a spus Popescu.
Parerea acestuia nu este impartasita si de Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, in opinia caruia masura anuntata este una politica si nu poate fi aplicata din punct de vedere legal.
"Nu se poate da nicio lege. Sunt povesti ale politicienilor. Potrivit legislatiei... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:02