"Coltul de produse romanesti" in hipermarketuri, o idee buna?

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:02
3027 citiri
"Coltul de produse romanesti" in hipermarketuri, o idee buna?

Ministerul Agriculturii propune un pachet legislativ care sa prevada aprovizionarea hipermarketurilor cu produse autohtone. In mod paradoxal, reprezentantii asociatiilor de producatori sustin ca aceasta masura i-ar putea dezvantaja.

Aurel Popescu, presedintele Rompan, crede ca ideea ii vizeaza pe producatorii de legume si fructe, dar atrage atentia ca aceasta masura poate fi implementata cu succes doar daca micii producatori se asociaza in cooperative.

"Micii producatori nu au nicio sansa sa intre in hipermarketuri decat daca fac grupuri intre ei, astfel incat sa se adune marfa de aceeasi calitate. Daca vorbim de un mic producator, el produce pentru jumatate de luna si atunci clientii, care s-au obisnuit cu un produs de o anumita calitate, ar trebui sa il poata gasi in supermarket o perioada mai lunga de timp. Deci trebuie constanta in calitate", a declarat Popescu pentru Business24.

Potrivit presedintelui Rompan masura propusa ar putea conduce la cresterea vanzarilor, mai ales pentru produsele care inregistreaza cereri, din partea consumatorilor.

"Aici este de fapt problema, consumatorul vrea produse pe gustul lui, iar pe gustul lui produce fermierul roman", a spus Popescu.

Parerea acestuia nu este impartasita si de Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, in opinia caruia masura anuntata este una politica si nu poate fi aplicata din punct de vedere legal.

"Nu se poate da nicio lege. Sunt povesti ale politicienilor. Potrivit legislatiei europene produsele se eticheteaza inclusiv cu tara de origine. Este o masura populista, nu are nicio legatura, nici cu comertul, nici cu agricultura", a declarat Minea pentru Business24.

Presedintele Romalimenta a adaugat ca aceasta metoda de promovare a produselor romanesti s-ar putea intoarce impotriva fermierilor locali.

"Eu personal nu cred ca este o idee buna ca produsele romanesti sa fie separate de cele din strainatate. S-ar putea ca tot romanii sa aiba de pierdut, intrucat clientii se pot directiona catre alte produse. S-a pornit de la premisa ca produsele romanesti sunt mai bune decat cele din strainatate. Aceasta este o afirmatie, nu o certitudine. Nu poti sa ii obligi pe cei din supermarketuri sa primeasca mai multe produse romanesti. Este un comert intercomunitar liber", a spus Minea.

Se intorc cooperativele?

Reprezentantii Romalimenta si Rompan sustin ca infiintarea cooperativelor ar putea fi o solutie pentru sprijinirea micilor producatori. Aceste asociatii ar trebui sa se ocupe cu ambalarea si vanzarea produselor catre supermarketuri.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, isi propune sa incurajeze consumul de legume romanesti si, in acest sens, ministerul de resort pregateste un pachet legislativ special. Scopului sau va fi stabilirea cadrului legislativ pentru aprovizionarea cu produse autohtone a hipermarketurilor si introducerea "colturilor de produse romanesti" in magazinele din Romania.

"Saptamana viitoare vom vorbi cu reprezentantii hipermarketurilor si sper in cel mai scurt timp sa se agreeze cu dansii acest demers si sa punem in practica proiectul", a afirmat Daniel Constantin.

#promovare produse romanesti, #produse romanesti supermarket, #ministru promovare produse romanesti , #Agricultura