Evaziunea in agricultura: Cat castiga statul din scaderea TVA la alimente - Interviu Business24

Marti, 08 Mai 2012, ora 09:21
2289 citiri
Evaziunea in agricultura: Cat castiga statul din scaderea TVA la alimente - Interviu Business24

Fiscalizarea agriculturii este subiectul preferat al ministrilor agriculturii de ceva vreme incoace, iar scaderea TVA pare a fi singura solutie pentru eliminarea fraudei din acest sector.

Aurel Popescu, presedintele Rompan a vorbit pe larg despre acest subiect intr-un interviu pentru Business 24:

Tot ce se vinde trebuie fiscalizat altfel nu insanatosim mediul de afaceri. Categoric, tot ce se vinde catre angrosisti, catre cumparatorii en-detail trebuie fiscalizat.

Ar trebui o cota mica de TVA care sa nu incurajeze evaziunea fiscala. Ideal ar fi sa se reduca TVA-ul la 5%, dar se poate merge si pe cota redusa de 9%. Astfel, toata lumea poate contribui la bugetul de stat.

Sunt foarte multi care vand in targuri acele produse traditionale. Am vazut la piata Matache paine adusa cu sacii, care ar fi facuta in cuptoare traditionale, dar de fapt e paine produsa in sistem industrial. Se profita de niste goluri in legislatie.

Din datele pe care le detineti, cat de mare este evaziunea fiscala in agricultura?

Evaziunea fiscala in agricultura a mai scazut in ultimul an prin comertul cu cereale si plante tehnice fiindca s-a introdus sistemul cu taxare inversa, dar se mentine inca la un grad foarte ridicat in zona legumelor, fructelor si in sfera vanzarii cerealelor catre morarit, a carnii catre procesatori, a laptelui catre procesatori.

Trebuie sa facem ordine astfel incat pe tot lantul sa avem aceeasi cota de TVA, de 9%, care sa ordoneze acest comert din agricultura catre industria alimentara si din industria alimentara catre consumatorul final.

In momentul de fata, evaziunea fiscala din comertul de produse agricole este peste 30% din PIB.

Vedeti posibil introducerea unui impozit forfetar pentru agricultura? Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, declara la sfarsitul anului trecut ca este posibil ca incepand din 2013 sa fie introdus impozitul forfetar in functie de venitul agricol...

Sustin aceasta idee si cred ca ar trebui sa se ia un anumit nivel de venit in asa fel incat, declarand productia agricola, din valoarea produselor vandute sa-i percepi acest impozit forfetar.

Fiecare ar trebui sa plateasca o anumita cota pe transe de venit.

Potrivit lui fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, doar 10% din legumele si fructele vandute in piete sunt fiscalizate. Ce masuri pot fi luate pentru ca numai adevaratii producatori sa obtina carnete de producator si sa vanda in piete?

In Comisia de Agricultura s-a elaborat un proiect de modificare a legii Camerelor Agricole, care s-a dezbatut cu reprezentatii industriei alimentare si a producatorilor agricoli. Acele Camere agricole ar urma sa preia aceste eliberari de certificate spre producatori din atributiile Directiilor Agricole si a Primariilor.

Stiti bine cum dau Primariile aceste certificate. Asa ne trezim in piata ca unii nici nu au terenuri agricole, dar dispun de certificate de producator.

Camerele agricole au multe atributii in ceea ce priveste politicile agricole care trebuie infaptuite in Romania. Camera Agricola Nationala are atributii mult mai dezvoltate chiar si decat Ministerul Agriculturii.

Pretul alimentelor de la producator pana la supermarket aproape se dubleaza, iar scumpirile apar pe lantul de aprovizionare. Cum pot fi convinsi romanii sa aleaga produsele autohtone, in conditiile in care multe alimente de import sunt mai ieftine?

Trebuie sa reducem evaziunea fiscala la un maxim de 10-15% cum este si in alte state europene. Va dau un exemplu concret cu privire la paine. De la producator, franzela pleaca cu 45 de bani, iar la piata se vinde cu un leu. Producatorul are cheltuieli cu faina, drojdie, apa, sare, forta de munca, gaze pentru coacere, energie electrica si el vinde cu 45 de bani, in timp ce comerciantul are cheltuieli doar cu inchirierea spatiului si cu forta de munca.

Daca TVA-ul ar scadea la 9%, painea ar pleca din fabrica la pretul de 0,51 de lei, la care comerciantul si-ar pune adaosul comercial plus TVA-ul aferent. Astfel, painea de la 1 leu cat se vinde in momentul de fata ar ajunge la 0,85 de bani.

In plus, aceasta reducere s-ar simti si la bugetul de stat prin faptul ca baza de impozitare ar creste. La o evaziune de 25%, cresc incasarile bugetare cu 35%.

Lumea nu va mai avea ce sa fure. De frica Fiscului vor aplica aceasta taxa de 9% si o vor varsa la bugetul de stat. Mai exact, daca TVA-ul s-ar reduce la 9%, ar creste incasarile bugetare cu 350 de milioane de euro doar pe zona de morarit si panificatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala agricultura, #TVA produse alimentare, #evaziune fiscala zona panificatie, #evaziune fiscala legume , #Agricultura