Tabara: Supermarketurile "omoara" micii producatori

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:16
1818 citiri
Tabara: Supermarketurile "omoara" micii producatori

Premierul Emil Boc i-a recomandat ministrului Agriculturii sa initieze, cu Consiliul Concurentei, o actiune de control in marile magazine, dupa ce ministrul a reclamat ca supermarketurile practica preturi prea mari la raft, care "omoara" micii producatori, au relatat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. 

Discutia a avut loc in sedinta de miercuri a Guvernului, unde ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a reclamat ca marile lanturi de magazine percep tarife prea mari la raft, care ii "omoara" pe micii producatori, in special la produsele din lapte si carne, si le impiedica accesul in astfel de magazine.

"In urma acestei discutii, premierul i-a recomandat ministrului ca, impreuna cu Consiliul Concurentei, sa initieze un control in cazul acestor magazine", au aratat sursele.

Deputatii Horea Uioreanu (PNL) si Mircia Giurgiu (PDL) au depus in Parlament un proiect de lege prin care supermarket-urile sa fie obligate sa ofere spatii de expunere pentru produsele alimentare si nealimentare traditionale romanesti, masura avand ca scop sustinerea economiei autohtone, aratand ca "blocajul" la care recurg marile magazine in ceea ce priveste produsele expuse afecteaza producatorii romani.

Deputatul PNL a mentionat ca a discutat pe aceasta tema cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, care si-a manifestat sustinerea fata de proiect.

La inceputul lunii februarie, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca este "inadmisibil" ca Romania a ajuns sa importe inclusiv lapte sau produse lactate, chiar daca nu sunt intotdeauna de cea mai buna calitate, si ca este extrem de important ca statul sa isi asigure consumul de produse lactate din productie proprie.

"Este inadmisibil cum in ultimii ani s-a ajuns ca Romania sa importe inclusiv lapte sau produse lactate, materie prima in principal, eu as spune ca nu intotdeauna de cea mai buna calitate.

Si acest lucru s-a datorat si faptului ca de cele mai multe ori si in cele mai multe domenii agroalimentare se manifesta un anumit tip de monopol, practic domeniul acesta de prelucrare a laptelui si produselor lactate este dominat de cateva companii mari, multinationale", a spus Tabara.

Tabara a adaugat ca nu este normal si nu exista explicatii clare cum ajunge pretul litrului de lapte de la 1,1-1,2 lei, cu cat este vandut de micii fermieri care detin vaci, la pretul laptelui in supermarketuri, care depaseste patru sau chiar cinci lei, la anumite categorii de lapte, dupa ce laptele respectiv este prelucrat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cupinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
#valeriu tabara, #spermarketuri, #preturi alimente, #scumpire mancare , #stiri Emil Boc