Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde de euro, cauzate de neurmarirea de catre companie a obligatiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumparat actiuni la societatile privatizate de Electrica.
Compania a primit de la SAPE o notificare care sustine existenta acestor prejudicii.
"Electrica a initiat discutii cu SAPE pentru a clarifica solicitarile acesteia din urma de a i se plati sume in cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari si 45.857.677,1 euro", se arata in raportul trimis la BVB.
Listarea Electrica pe bursa, impusa "din afara"? Cum raspund autoritatile (Video)
Compania... citeste mai departe despre "Statul cere Electrica daune de 1,3 miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:35
Statul vrea sa obtina peste 400 milioane euro din vanzarea a 51% din Electrica, dar pretul depinde si de conditiile de pe piata, privind inclusiv riscurile, ruperea USL aducand noi riscuri pentru Romania, potrivit lui Gabriel Dumitrascu, seful directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie.
"Cel mai important ingredient este increderea, nu neaparat in acea companie, ci in mediul in care ea opereaza. Incepand de ieri s-au dezvoltat noi riscuri legate de Romania", a afirmat Dumitrascu.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat marti ca liberalii se vor retrage din USL si isi vor rechema ministrii si secretarii de stat din cabinetul condus de premierul Victor Ponta.
Premierul a stabilit deja ministrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL.
Conform acordului dintre Guvern si Fondul Monetar International, Electrica SA va fi privatizata in luna iunie.
Compania are activitati de distributie a energiei si este controlata de Departamentul pentru Energie. mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 14:47
Guvernul a prelungit cu inca un an, pana la 31 decembrie 2014, termenul in care angajatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia li se pot vinde pana la 10% din actiunile celor doua filiale ale companiei de stat Electrica SA.
Termenele de vanzare a actiunilor expira in 31 decembrie 2013, dupa ce a mai fost prelungit si in urma cu exact un an.
La acel moment, surse din piata energetica aratau ca judecatorii Curtii Constitutionala a Romaniei vor decide daca acordarea catre angajati a pana la 10% din actiunile fostei Electrica Moldova este constitutionala, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judeca un proces intre Electrica si E.ON, a admis o cerere in acest sens a grupului energetic german.
Distribuitorii si furnizorii de energie electrica Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost privatizati in 2005, fiind preluati de grupul german E.ON, respectiv de compania ceha de stat CEZ.
De la privatizare pana in prezent, Guvernul a prelungit in fiecare an termenul de vanzare a 10% din actiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat nicidata transferul.
Electrica SA este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 11:47
Distribuitorul de energie Electrica SA, controlat de stat, va fi divizat inainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati.
"Prin divizarea partiala a Electrica SA se va infiinta o noua societate, persoana juridica romana organizata in forma unei societati pe actiuni, avand ca obiect principal de activitate activitati de consultanta pentru afaceri si management si care va avea ca actionar unic statul roman reprezentat de Ministerul Economiei", potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al Electrica SA.
Noua firma va prelua din patrimoniul Electrica SA partea necesara desfasurarii activitatii de gestionare a participatiilor minoritare la alte societati, impreuna cu aceste participatii minoritare.
Totodata, vor fi tranferate noii firme toate drepturile si obligatiile decurgand din contractele de privatizare, precum si drepturile si obligatiile Electrica SA decurgand din calitatea de parte in orice litigii sau proceduri arbitrale in legatura cu contractele de privatizare.
Odata divizarea companiei de stat si tranferul acestor participatii vor fi modificate contractele de privatizare in care Electrica figureza ca vanzator, in sensul transferului calitatii de vanzator catre noua firma.
Electrica SA a vandut, in perioada 2004-2008 pachetele majoritare de actiuni de la cinci filiale de distributie si furnizare a energiei.
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:37
Consortiul format din Citigroup, Raiffeisen Capital&Investment, BRD, Societe Generale si Swiss Capital a depus singura oferta pentru intermedierea listarii distribuitorului de electricitate controlat de stat Electrica, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
Termenul limita de depunere a ofertelor a fost marti, ora 10:00.
In vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti, Electrica SA vrea sa vanda un pachet de actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social, titluri emise in cadrul unei majorari de capital, prin aceasta oferta statul vizand cedarea pachetului majoritar de actiuni catre investitori privati.
Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei, si are un capital social de 2,06 miliarde de lei.
Guvernul opta anul trecut pentru vanzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecarei filiale de distributie a energiei detinute de Electrica. Operatiunea era planificata pentru a doua jumatate a anului trecut.
Ulterior, Guvernul a decis sa renunte la pachetul majoritar de actiuni, operatiunea fiind programata pentru prima parte a acestui an.
La finele lunii mai, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, a declarat ca actiunile Electrica ar urma sa fie listate la sfarsitul lunii octombrie.
Cinci din cele opt filiale de distributie a energiei ale Electrica au fost privatizate in perioada 2004-2008, fiind preluate de grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) si... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 12:10
Distribuitorul de electricitate controlat de stat Electrica SA va fi listat pe piata de capital, potrivit OPSPI, la sfarsitul lunii octombrie, dupa mai multe amanari, actionarul majoritar vizand cedarea pachetului majoritar de actiuni catre investitori privati.
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, a declarat, joi, ca prin cedarea controlului la Electrica statul va avea venituri mai mari.
Executivul opta anul trecut pentru vanzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecarei filiale de distributie a energiei detinute de Electrica. Operatiunea era planificata pentru a doua jumatate a anului trecut.
La mijocul anului trecut Guvernul anunta ca Electrica va fi privatizata in prima parte anului 2013.
Nuclearelectrica si Romgaz Medias se vor lista in iulie, respectiv in octombrie
Electrica are un capital social de 2,06 miliarde de lei. Cinci din cele opt filiale de distributie a energiei ale Electrica au fost privatizate in perioada 2004-2008 catre grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) si E.ON (Germania).
Compania de stat mai are trei filiale de distributie, una de furnizare a energiei si o suibsidiara de servicii si mentenanta.
Tot in acest an va fi listata la bursa si Nuclearelectrica, 10% din titlurile companiei urmand sa fie tranzactionate, din iulie, pe piata de capital. Producatorul de gaze Romgaz Medias va iesi pe bursa in octombrie, cu un pachet de 15% din actiuni.
In aprilie a fost... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 12:04
Guvernul vrea sa prelungeasca pana la 31 decembrie 2013 dreptul angajatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia de a cumpara pana la 10% din actiunile celor doua filiale ale companiei de stat Electrica SA.
Termenele de vanzare a actiunilor expira in 31 decembrie 2012, se arata intr-un proiect de ordonanta de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Distribuitorii si furnizorii de energie electrica Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost privatizati in 2005, fiind preluati de grupul german E.ON, respectiv de compania ceha de stat CEZ.
De la privatizare pana in prezent, Guvernul a prelungit in fiecare an termenul de vanzare a 10% din actiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat niciodata transferul.
Potrivit unor surse din piata energetica, Curtea Constitutionala a Romaniei va decide daca acordarea catre angajati a pana la 10% din actiunile fostei Electrica Moldova este constitutionala, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judeca un proces intre Electrica si E.ON, a admis o cerere in acest sens a grupului energetic german.
"E.ON a cerut Curtii de Arbitraj sa-i admita cererea de a se adresa Curtii Constitutionale in privinta prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova ca angajatii au dreptul la 10% din actiuni. E.ON considera ca acesta prevedere este neconstitutionala", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata energetica.
Grupul german a deschis anul trecut o actiune la Curtea de Arbitraj de la... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 09:54
Compania CEZ Romania este interesata sa participe la o privatizare sau la orice forma de vanzare a activelor societatii Electrica, reprezentantii companiei exprimandu-si interesul fata de autoritatile romane, a declarat marti presedintele directoratului grupului CEZ in Romania, Jan Veskrna, la o conferinta de presa.
"Noi am intentionat sa participam la privatizare sau la orice forma de vanzare a activelor societatii Electrica, nu a venit din partea Ministerului Economiei. Noi am intrebat daca este ceva in strategia pentru anii urmatori in acest sens. iar raspunsul autoritatilor a fost unul foarte general, ca Romania nu se concentreaza pe reevaluarea companiilor de stat. De atunci insa, acest aspect a inceput sa se schimbe odata cu inlocuirea managementului companiilor de stat. In perioada Guvernului Ungureanu s-a creat o echipa de specialisti care sa se ocupe de aceste aspecte si atunci am fost incurajati sa ne exprimam intentia. Nu am primit niciun raspuns, niciun plan de actiuni concrete. In momentul in care va exista o decizie de vanzare, voi lua avionul catre Praga (sediul central al CEZ) pentru a stabili conditiile. Autoritatile sunt in urma pentru ca tot timpul se produc schimbari", a declarat Jan Veskrna.
Reprezentantul CEZ a precizat ca in ceea ce priveste datoriile CFR, acestea au fost aduse la zero. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 16:13
Compania de stat Electrica SA, detinuta de Ministerul Economiei, va disparea de pe piata furnizarii de energie, deoarece FMI a cerut ca obiectul principal de activitate sa fie transferat catre Electrica Furnizare, firma care va fi privatizata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.
Obiectul principal de activitate al Electrica SA este furnizarea de energie electrica. Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementaren domeniul Energiei (ANRE), compania a avut in 2010 o cota de piata de 3%.
Scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri arata ca Electrica SA va ramane doar cu activitatile de citire a contoarelor, reglaj in sistemul energetic si dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmand ca obiectul principal de activitate sa fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare.
Electrica SA detine trei filiale de distributie a energiei (Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Muntenia Nord), trei filiale de furnizare si o firma de servicii si mentenanta, denumita Electrica Sev.
Un numar de cinci dintre cele opt filiale de distributie a energiei ale Electrica SA au fost privatizate. Grupul ceh CEZ a preluat Electrica Oltenia, grupul german E.ON a cumparat Electrica Moldova, iar Enel (Italia) a cumparat Electria Banat, Dobrogea si Muntenia Sud.
Cele trei filiale de furnizare (Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 13:24