Etapa de subscriere pentru oferta publica de actiuni Electrica s-a incheiat cu succes iar gradul de suprasubscriere este de peste 200%, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
El a adaugat ca suma totala va fi comunicata dupa incheierea discutiilor privind alocarea unei cote mai mari de actiuni pentru micii investitori.
Potrivit lui Gabriel Dumitrascu, director general al Directiei Generale de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului, pe transa investitorilor institutionali 25% dintre subscrieri sunt ale investitorilor romani - fonduri de pensii si, in premiera, SIF-urile, 23% - investitori institutionali din Marea Britanie, 17% - din Polonia si 13% din SUA.
Romania vrea sa obtina cel putin 1,95 miliarde de lei de pe urma vanzarii unui pachet majoritar la distribuitorul de energie electrica. Statul roman a oferit 177 milioane noi actiuni Electrica urmand ca, dupa vanzare, participatia statului sa se reduca la aproximativ 48,8%.
Oferta publica initiala prin care Electrica a scos la vanzare 51% din actiuni s-a incheiat pe 25 iunie, iar pe transa micilor investitori sunt disponibile 7% din actiuni (12,4 milioane de actiuni), in timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% (14,1 milioane) din titlurile din operatiune. Oferta a inceput la preturi cuprinse intre 11 lei/ titlu si 13,5 lei/ titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro. Fara a fi luate in calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsa intre aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) si 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).
Pretul la care se inchide oferta va fi anuntat in perioada urmatoare.