Termenul pana la care salariatii pot cumpara actiuni la companiile energetice va fi prelungit pana la 31 decembrie

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 14:00
3158 citiri
Termenul pana la care salariatii pot cumpara actiuni la companiile energetice va fi prelungit pana la 31 decembrie
Foto: ANRE

Salariatii companiilor energetice care au dreptul sa achizitioneze pana la 10% din actiunile societatilor in care activeaza vor putea face acest lucru pana la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Departamentul pentru Energie.

In contractele de privatizare ale fostelor filiale Electrica (Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud), precum si in cele de privatizare ale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, se precizeaza ca salariatii, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la Electrica S.A. sau la companiile de gaze au dreptul sa achizitioneze un pachet de cel mult 10% din actiunile respectivei companii.

Termenul pana la care salariatii puteau face acest lucru expira la 31 decembrie 2014, insa Departamentul pentru Energie solicita prelungirea acestuia cu un an, pana la 31 decembrie 2015, 'intrucat intrucat vanzarea de actiuni catre salariati care sunt angajati ai societatilor din domeniul energetic raspunde unui interes public de o importanta deosebita prevazut de Strategia energetica a Romaniei, iar neprelungirea termenelor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.116/2011 si de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2005 impiedica realizarea acestui obiectiv, cu consecinta pierderii de catre persoanele indreptatite a dreptului de a achizitiona actiuni', se arata in nota explicativa.

Acest lucru mai este necesar si 'deoarece exista riscul ca persoanele indreptatite care nu si-au putut exercita dreptul legal de a achizitiona actiuni sa formuleze cereri in fata instantelor de judecata competente pentru revendicarea dreptului lor si obligarea Guvernului Romaniei, a institutiilor statului si societatilor la plata plata de daune ca urmare a neindeplinirii obligatiei de a vinde actiunile acestor societati'.

'Intrucat aceste imprejurari vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii extraordinare ce nu suporta amanare, se impune prorogarea acestor termene pana la data de 31 decembrie 2015, prin adoptarea in regim de urgenta a unui act normativ cu aceeasi forta juridica', mai spun autorii initiativei.

#companii energetice actiuni, #slariati companii energetice , #Companii energetice