"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie", iar noul program aduce cateva schimbari importante, pe care cei care vor sa-si cumpere o locuinta printr-un credit garantat de stat trebuie sa le aiba in vedere.
Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 2 aprilie, intrand in vigoare in urmatoarea zi, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Ce se schimba
Plafon maxim pentru venituri
Cea mai importanta schimbare o reprezinta introducerea unui plafon maxim pentru venituri: 4.500 de lei pentru cei fara copii si 7.000 de lei pentru cei care au copii sau minori in intretinere.
Astfel, potrivit legii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 de lei.
Important de mentionat este faptul ca la calculul acestei limite nu sunt luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, plafonul este mai mare. Astfel, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei. In aceasta categorie intra si persoanele care au in intretinere unul sau mai multi minori.
Facilitarea achizitiei unei locuinte pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil
In cazul romanilor care fac... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 00:00
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.
Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.
Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06
Preturile locuintelor vor stagna anul viitor, la nivel national, in contextul in care fondurile pentru Prima Casa vor scadea cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni nu va depasi 3,5%, potrivit estimarilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX Romania, in parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, si publicat luni.
Potrivit respondentilor studiului, tabloul complet al pietei imobiliare din 2019 vine atat cu estimari pozitive, cat si cu recomandari de precautie in tranzactionari pentru agenti si clienti.
"Pe de alta parte, analistii estimeaza ca in 2019 preturile locuintelor vor stagna, eventual pot inregistra o usoara crestere, urmand ca pana in 2022, la nivelul marilor orase, acestea sa ajunga la valori mai mari, cu precadere in zonele cu potential crescut de dezvoltare economica", se arata in comunicat.
Totodata, programul "Prima casa", cel mai important pilon de finantare in 2018, ar putea fi incetinit, urmand a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar International (FMI).
"Mai mult, ROBOR - cel putin in cazul raportarii la un interval de 3 luni - nu va depasi nivelul de 3,5%. O tendinta interesanta in marile aglomerari urbane, care s-a remarcat in ultimele 12 luni si se va mentine si in viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidentiale cu potential in jurul centrelor de business", se arata in comunicat.
Anul viitor, cumparatorii vor fi din ce in ce mai pretentiosi, iar atribute precum localizarea, seriozitatea si prestigiul... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 12:09
Programul Prima Casa 2018 a fost lansat oficial, dupa ce Ministerul Finantelor a dat acordul de distribuire a plafonului de 2 miliarde de lei.
Anuntul a fost facut de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care arata ca, in premiera, "alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de finantatori in anul 2017, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent".
Astfel, precizeaza FNGCIMM intr-un comunicat, se asigura implementarea unui criteriu calitativ si optimizarea procesului de accesare a programului.
"De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casa a fost adaptat gradual la tendintele pietei si la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale.
Dintr-o perspectiva sociala, Programul Prima Casa a extins accesul la creditul ipotecar catre segmentul persoanelor tinere, cu varste pana in 35 de ani, cu efect direct in crearea unei premize de stabilitate pentru tanara generatie. Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat in cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificarii procesului de analiza si facilitarii accesului la informatii direct din site-ul institutiei", a declarat Alexandru Petrescu, directorul general... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 14:08
Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei analizeaza oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul Prima Casa, insa acest lucru nu se va aplica incepand de anul viitor.
Informatia a fost oferita vineri de Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, prezent la o dezbatere pe teme imobiliare.
El a fost intrebat de jurnalisti daca exista intentia ca programul Prima Casa sa fie limitat doar pentru populatia cu venituri pana la cele medii.
"Programul Prima Casa a ajuns sa domine piata ipotecara, insa nu este atributul statului sa domine o piata care altfel are cerere si oferta semnificativa, deci ar trebui sa functioneze fara interventia statului. Sunt idei si sunt anumite lucruri care se analizeaza.
Si in cadrul Ministerului de Finante au fost discutii, si intr-un grup de lucru impreuna cu colegii de la Banca Nationala, ne uitam la anumiti indicatori si o sa vedem daca lucrurile vor duce la modificarea designului programului", a precizat Nanu.
El a amintit ca o prima modificare a programului a fost facuta anul acesta, cand a fost introdusa o garantare cu 50% pentru achizitia unei locuinte noi, iar, pentru celelalte, garantia a fost decisa la 40%.
"Masura unei targetari sociale ar face ca, practic, in plafoane chiar mai mici decat cele actuale, sa putem acorda garantii si sa facilitam accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineinteles,... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 14:37
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Valentin Lazea recomanda ca programul Prima Casa sa nu mai continue, pentru ca, sustine el, a avut "un rol modest din punct de vedere social", cei cu venituri reduse neputand oricum sa-l acceseze.
"Din punct de vedere social, programul 'Prima casa' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor dupa venit arata insa o utilizare limitata a programului de catre debitorii cu venituri reduse, similara situatiei existente in cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se arata in studiu.
Lazea mai arata ca "programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte".
S-au dat credite prin Prima Casa cat 4,5% din PIB. Bancile nu pot sa concureze cu el
Conform analizei economistului-sef al BNR, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul Prima casa totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 21:11
Programul "Prima Casa" a atins un nou maxim istoric al solicitarilor de garantare: sunt inregistrate zilnic peste 600 de noi cereri.
Astfel, reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au decis sa adopte unele masuri suplimentare pentru accelerarea procesului de analiza, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, mentinerea programului normal de lucru in perioada minivacantei din perioada 1-5 iunie 2017 si suplimentarea numarului de angajati in functie de nevoile etapelor procesului de analiza, informeaza Profit.ro.
Programul Prima Casa a primit in acest an peste 2,5 miliarde de lei in garantii. In premiera, locuintele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o suma mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari si printr-o garantie mai mare pentru banci in comparatie cu locuintele vechi.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Citeste si:
De cate salarii are nevoie un bucurestean pentru cumpararea unui apartament de 50 metri patratiPrima Casa 2017: La cat a fost stabilit... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 09:27
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 500 de noi solicitari, se arata intr-un comunicat de presa al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Programul Prima Casa este cel mai accesat program guvernamental gestionat de FNGCIMM, statisticile si analizele realizate aratand o evolutie ascendenta de la an la an, iar numarul solicitarilor de garantare primite de FNGCIMM in aceasta perioada au atins un maxim istoric.
FNGCIMM implementeaza cu succes Programul Prima Casa din anul 2009, pana in prezent peste 200.000 de romani reusind sa achizitioneze casa mult visata. Ramanem partenerul de incredere atat pentru beneficiari, cat si pentru bancile inscrise in program si reiteram angajamentul de a asigura si imbunatati permanent derularea mecanismului de garantare", se arata in document.
FNGCIMM ii asigura pe potentialii beneficiari ca, in aceasta perioada, exista suficiente fonduri pentru emiterea garantiilor aferente dosarelor aprobate de catre finantatori.
"Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitarilor de garantare pe o perioada mai scurta de timp fata de anii anteriori, ceea ce a influentat fluxul operational zilnic, intr-o masura semnificativa: inregistram un numar de peste 7.000 de dosare aflate in diferite stadii de analiza, iar numarul de noi solicitari pe care le inregistram zilnic, depaseste 500. Acest lucru reprezinta o provocare... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 14:29
Introducerea programului Prima Casa, in iunie 2009, a oferit un adevarat debuseu pietei rezidentiale autohtone pe parcursul perioadei de recesiune, conform unei analize realizate de Imobiliare.ro.
Pe fondul unei creditari anterior restrictionate, acesta a generat o crestere semnificativa a puterii de cumparare a populatiei si, implicit, a cererii (solvabile) de locuinte.
Numarul de tranzactii a crescut, ceea ce, urmare a legii cererii si ofertei, a franat in mod vizibil ritmul de scadere a preturilor.
Suma medie solicitata pentru apartamentele (noi si vechi) disponibile spre vanzare la nivel national a scazut cu 41% in primul (aproximativ un) an de recesiune, de la 2.058 de euro pe metru patrat util in momentul de varf al pietei (martie 2008) pana la 1.211 euro pe metru patrat inainte de intrarea in vigoare a initiativei guvernamentale (mai 2009), conform Indicelui Imobiliare.ro.
Ulterior, in perioada 2009-2014, pretentiile proprietarilor s-au mai diminuat, cumulat, cu circa 15% fata de valoarea maxima atinsa inainte de criza, ajungand pana la un nivel minim de putin sub 900 de euro pe metru patrat.
In acest rastimp, suma de 60.000 de euro a devenit un adevarat etalon de pret (la inceput mai rigid, apoi mai flexibil) pentru cele mai cautate tipuri de locuinte, respectiv apartamentele cu doua si trei camere.
Tonul "alinierii" a fost dat de proprietarii din piata veche, dupa care au urmat si vanzatorii de locuinte noi, odata cu demararea unor noi dezvoltari... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 11:15
1