Programul Prima Casa este considerat de unii analisti singurul stimulent al pietei imobiliare in perioada crizei, in contextul in care bancile si-au limitat la maximum riscurile, prin cresterea costurilor si intarzierea relansarii creditarii pentru populatie. Insa cu garantiile statului "in traista", aproape toate bancile din Romania au inclus in oferta creditele Prima Casa, chiar daca ele sunt aproape identice. Business24 te invata cum sa alegi cea mai buna oferta, in functie de diferentele mai putin vizibile.
Conform unei analize realizate de Business24, cele mai bune oferte pentru creditele Prima Casa in lei sunt cele acordate de CEC Bank, BCR si Banca Romaneasca.
Prima banca care a dat tonul in piata in 2014 la reducerea dobanzii este BCR, institutia de credit care ofera clientilor eligibili pentru programul Prima Casa, avantajul ratelor mai mici la dobanzi si care pornesc de la 4,44%. Insa, chiar si in felul acesta, banca cu cea mai mica dobanda aplicata la creditele acordate prin programul Prima Casa ramane CEC Bank, institutia de credit care ofera o dobanda de 4,23% (ROBOR 3M + 1,9 p.p).
Banca Transilvania, a treia banca de pe piata bancara in functie de active, ofera o dobanda la creditele Prima Casa de 2,44% (ROBOR 3M + 0 pp), DAE (Dobanda Anuala Efectiva) fiind de 4,84%.
De asemenea, o alta banca inscrisa in programul Prima Casa este Banca Romaneasca. Rata dobanzii practicata de banca este variabila si se calculeaza ca suma intre indicele de referinta... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:35
Ritmul de primire a dosarelor pe programul "Prima Casa" de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a scazut la 50-60 pe zi, fata de 70 de dosare cat reprezenta media zilnica normala, a declarat, sambata, Aurel Saramet, presedinte FNGCIMM.
"Acum inca se merge pe dosarele din stoc, iar ritmul este de 50-60 de dosare pe zi. Un ritm in scadere fata de cel normal de aproximativ 70 de dosare pe zi. Peste o luna si jumatate sau doua luni o sa putem aprecia daca ritmul se pastreaza, scade ori creste", a spus Aurel Saramet, in cadrul unui colocviu organizat la Sinaia.
Acesta a explicat ca nu poate fi apreciat corect ritmul de primire pe noul program "Prima Casa" intrucat prelucrarea unui dosar nou la banca dureaza doua luni, iar uneori trei luni si abia de acum incolo va incepe primirea dosarelor pe noul program.
Aurel Saramet a participat, sambata, la Sinaia, la Colocviile "Pietei Financiare Florin Petria", unde, timp de doua zile, importanti reprezentanti ai institutiilor financiar-bancare din Romania dezbat teme din actualitate.
Guvernul a adoptat, la jumatatea lunii august, in sedinta saptamanala, o Hotarare pentru suplimentarea plafonului pentru Programul "Prima Casa" cu suma de 200 de milioane de lei.
Potrivit actului normativ, se suplimenteaza plafonul de garantare destinat achizitiei de locuinte construite prin ANL cu 200 milioane lei, astfel incat plafonul de garantare pentru locuintele construite... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 09:00
Banca Comerciala Romana (BCR) a primit cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casa din noua etapa a programului guvernamental, de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achizitia de locuinte construite de ANL, finantarile fiind acordate doar in moneda nationala.
Reprezentantii BCR estimeaza ca vor utiliza cea mai mare parte a plafonului pana la finalul acestui an, se arata intr-un comunicat al bancii.
BRD, a doua banca de pe piata bancara in functie de active, a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane lei.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a distribuit bancilor garantiile pentru noua etapa a programului Prima Casa, in valoare de 1,2 miliarde lei, nouatea pentru aceasta etapa fiind acordarea de credite doar in lei.
Pentru creditele Prima Casa pot aplica cei care nu au locuinta proprie sau detin una cu suprafata mai mica de 50 metri patrati. Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5%.
BCR percepe o dobanda variabila pentru finantarile acordate in cadrul programului, formata din indicele Robor la 3 luni (de 3,76% in prezent) si o marja de 2,3 puncte procentuale pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR, pentru restul marja fiind de 2,5%.
Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este in prezent de 1.045 lei, fiind luata in calcul o marja de 2,3 puncte.
Din august 2009, BCR a acordat credite in... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 15:10
Plafonul garantiilor pentru creditele din programul Prima Casa va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), iar garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.
Modificarile au fost introduse in sedinta de marti a Guvernului, prin hotarare.
Valoarea finantarilor acordate prin acest program in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, in iunie, fonduri de 300 de milioane de euro. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:18
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.
"Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013.
Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.
Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:11
Daca Executivul va schimba programul Prima Casa in Noua locuinta destinat exclusiv achizitiei de imobile noi, Fondul de Garantare ar trebui sa ia masuri suplimentare in situatia in care dezvoltatorul da faliment sau intra in insolventa, explica analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu intr-un interviu acordat Business24.
Zilisteanu crede ca piata locuintelor vechi nu va fi afectata de aceasta masura pentru ca bancile au creat noi produse pentru clientii interesati sa achizitioneze un asemenea imobil.
In aceasta forma, destinata doar locuintelor nou construite, programul ar fi intrat in incidenta legii ajutorului de stat pentru ca favoriza doar o parte a pietei. Ion Radu Zilisteanu explica in ce conditii s-ar putea pune in practica in 2013 ceea ce in 2009 nu s-a putut:
In ce conditii credeti ca poate Executivul modifica programul Prima Casa in Noua Locuinta dupa ce in 2009 nu au reusit?
In timpul guvernului Boc, Consiliul Concurentei si autoritatile de la Bruxelles au considerat ca ar putea sa fie ajutor de stat. Totusi, daca subventioneaza utilizatorul final si daca programul este gandit in mod corespunzator poate sa nu fie considerat ajutor de stat pentru ca nu subventioneaza in mod direct dezvoltatorii.
Doar in acel caz este ajutor de stat, cand subventionezi direct dezvoltatorii. Presupun ca Guvernul Ponta a facut impreuna cu Consiliul Concurentei o cercetare si s-ar putea sa se fi ajuns la un acord cu autoritatile de la Bruxelles. Daca insa... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 09:20
Anul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice si a gazelor, cresterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate, plata TVA la incasare, precum si reintroducerea taxei de prima vanzare auto.
De la 1 ianuarie 2013, pretul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzand recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila.
Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei.
Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul viitor in primul rand ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in acest an, de 4,3001 lei/euro.
De asemenea, Guvernul a avizat cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.
Taxa de prima vanzare auto, obligatorie de la 1 ianuarie?
Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o noua majorare de preturi.
Si pretul gazelor pentru... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 15:29
Programul Prima Casa ar putea continua si in 2013, iar statul va aloca pe langa sumele care vor ramane din acest an alti 200 milioane de euro care sa ajunga pana la jumatatea anului viitor, se arata intr-un proiect de act normativ.
Plafonul de garantii de stat de la Prima Casa, desi a fost usor suplimentat in acest an, se apropie de epuizare. Astfel, pentru anul viitor este nevoie de un nou plafon de garantii, iar acesta sa fie anuntat si aprobat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
In nota de fundamentare se mentioneaza ca "pentru a se asigura continuarea programului Prima casa in conditii optime si in prima parte a anului 2013, fara a se crea panica in randul beneficiarilor care doresc achizitionarea unei locuinte si care nu pot finaliza acest proces pana la finele anului 2012, propunem ca in anul 2013 sa se poata emite garantii potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prinLegea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012".
Potrivit notei de fundamentare, suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2013. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:59
Legislatia care reglementeaza programul guvernamental Prima Casa se modifica, la trei ani de la lansare, in scopul eliminarii unor dificultati specifice cu care se confrunta beneficiarii in practica.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, locuintele achizitionate in cadrul programului vor putea fi schimbate, cu acordul Ministerului de Finante si al bancii, in cazul in care prezinta vicii ascunse sau sunt avariate in urma producerii unor riscuri asigurate, cum ar fi incendiul sau cutremurul.
Valoarea noii locuinte trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat.
Prin locuinta improprie utilizarii in sensul programului se intelege locuinta afectata de daune constatate si evaluate la o valoare de cel putin 50 % din valoarea creditului acordat initial.
Propunerea de reglementare are in vedere atat situatia beneficiarilor care constata viciile ascunse in mod amiabil, ajungand la o intelegere cu dezvoltatorul imobiliar, cat si ipoteza in care are loc rezolutiunea vanzarii (desfiintarea contractului), in baza unor hotarari ale instantelor judecatoresti competente.
Inainte de schimbarea locuintei sau o noua achizitie, creditul initial trebuie stins prin acordarea despagubirii de catre asigurator.
Citeste mai multe despre Noi modificari la programul Prima Casa: Ce se intampla in caz de incendiu si cutremur pe Ziare.com. mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 17:15