O noua provocare: Chinezii au facut exercitii militare in Marea Japoniei

Vineri, 19 August 2016, ora 13:33
3602 citiri
O noua provocare: Chinezii au facut exercitii militare in Marea Japoniei
Foto: Flickr/Times Asl

Beijingul face un nou gest provocator la adresa vecinilor niponi, flota militara chineza raportand efectuarea cu succes a unor exercitii militare in Marea Japoniei.

Ziarul oficial al armatei chineze a anuntat finalizarea operatiunilor de antrenament derulate "intr-o zona din Marea Japoniei", dupa cum relateaza IB Times.

Tensiunile dintre cele doua forte asiatice sunt in crestere, Japonia acuzand China de militarizarea unor insule disputate din Marea Chinei de Est, in vreme ce Beijingul sustine ca statiile radar plasate de Japonia in arhipelagul Senkaku reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale.

Nu este prima data cand flota militara a Chinei recurge la efectuarea unor exercitii in ape indepartate, anul trecut acestea fiind derulate in Marea Bering din apropierea coastelor Alaskai, iar in 2013 au facut o intreaga expeditie in jurul arhipelagului nipon.

Ofiterul aflat la comanda actualului exercitiu al marinei din China, comandantul Xi Haihua, a explicat ca manevrele intra in programul anual de pregatire a soldatilor si au avut ca scop verificarea abilitatilor de lupta in ape indepartate.

Ziarul armatei chineze a mentionat ca o parte din nave erau in drum spre casa dupa ce au asistat la exercitiul RIMPAC, organizat de marina militara a SUA in apropiere de Hawaii, unde China a participat ca observator.

"Exercitiile militare in apele internationale sunt efectuate in mod obisnuit de fortele navale din diverse tari, iar, anul acesta, marina militara din China a avut ocazia de a organiza mai multe antrenamente in Pacificul de Vest", anunta revista chineza.

Marea Japoniei este o regiune strategica marginita de limitele teritoriale ale Rusiei, Japoniei, Coreei de Sud si Coreei de Nord.

"Acest exercitiu in largul marii este parte a programului anual de pregatire si nu este indreptat impotriva unei tari, a unei regiuni sau a unei tinte specific, fiind derulat in perfecta concordanta cu legislatia internationala", se mai specifica in articolul aparut in oficiosul armatei chineze.

#exercitii navale China, #tensiuni Beijing Tokyo, #zona strategica Marea Japoniei, #flota militara China , #Japonia