Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda Siria

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 16:37
778 citiri
Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda Siria
Foto: Facebook/Donald Trump

Imaginile cutremuratoare cu victimele atacului chimic din Siria au jucat un rol important in decizia lui Donald Trump de a ataca regimul Bashar al-Assad.

Primul semn al schimbarii a venit miercuri dupa-amiaza, cand Donald Trump a aparut in gradina cu trandafiri a Casei Albe si a tinut un discurs. Cu doar o zi in urma fusese bombardat orasul sirian Khan Sheikhun, controlat de rebeli, potrivit The Guardian.

La prima vedere, acest atac parea a fi unul ca oricare altul, caci - nu-i asa? - razboiul civil de acolo dureaza deja de 6 ani. Dar iata ca nu a fost asa. Nici pe departe. Se pare ca racheta respectiva continea gaz sarin, o substanta care s-a raspandit si a omorat peste 80 de persoane - barbati, femei, copii.

Salvatorii care au ajuns primii la fata locului au dat peste un tablou groaznic: micuti care aveau convulsii si isi pierdeau constienta, bebelusi care murisera in patuturile lor si adulti care incercasera degeaba sa fuga din calea dezastrului. "Oriunde priveai in jur vedeai oameni morti", a povestit Abu al-Baraa, unul dintre salvatori.

Pana de curand, Administratia Trump a indicat ca prioritatile sale in Siria sunt lupta cu Statul Islamic si cu terorismul islamist. Nici vorba de inlaturarea de la putere a lui Assad, cu toate ca aliatii europeni cer acest lucru de ceva vreme.

Si mai e si Rusia in schema, caci Putin e si aliatul lui Assad, si teoretic destul de apropiat lui Trump.

Presedintele american nu parea sa fie in favoarea atacurilor militare. In 2013, el l-a criticat pe seful SUA de-atunci, Barack Obama, pentru interventiile in exterior si a sustinut la acea vreme ca cel ce ocupa fotoliul de la Casa Alba ar trebui sa se ingrijeasca sa repare tara lui. Mai mult, Trump a spus ca rebelii sunt la fel de rai ca cei din regimul Assad.

Dar incidentul recent din Siria i-a schimbat opinia. Pentagonul a inceput sa traseze planuri de atac, secretarul de Stat, Rex Tillerson, a dat semnale ca va lua masuri concrete, iar miercuri seara, principalii membrii ai echipei lui Trump ce se ocupa de problemele de securitate au avut o intrunire.

Joi, presedintele s-a intalnit cu Consiliul National de Securitate. Verdictul era clar: a avut loc un atac chimic in Siria derulat de regim. Oficialii i-au prezentat lui Trump trei optiuni, a pus multe intrebari si in final a decis sa ia in calcul doua planuri de actiune.

Saptamana ar fi trebuit sa fie altfel pentru Trump, caci liderul Chinei, Xi Jinping, se afla in SUA. Dar in loc sa discute despre ...citeste mai departe despre "Cum a luat Donald Trump decizia de a bombarda Siria" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump atac Siria , #Stiri International