Cererea de chirii din marile orase ale Romaniei a crescut chiar si in ultimul an, in conditii de pandemie, iar preturile chiriilor s-au majorat si ele, in conformitate cu cererea.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa fii atent la media pretului util la inchiriere.
Daca vrei o chirie intr-unul din marile orase ale tarii atunci va trebui sa iei pretul mediu al unui metru patrat util de locuinta si sa-l inmultesti cu suprafata apartamentului pe care vrei sa-l inchiriezi.
In Constanta, spre exemplu, pretul chiriei pe metrul patrat util este de 6 euro. Astfel ca, daca iti cauti o chirie, atunci pentru un apartament de 50 metri patrati utili nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro pe luna.
In schimb, in Bucuresti, metrul patrat util la inchiriere ajunge, in medie, la 7,5 euro. Asta inseamna ca, daca esti in cautarea unei chirii, la un apartament de 60 metri patrati utili, chiria s-ar ridica in momentul de fata undeva la 450 de euro. Iar pentru un apartament de 2 camere care are 40 metri patrati utili, nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro lunar.
Preturile sunt acum cu aproape 50% mai mari fata de acum 5 ani cand in Bucuresti, pentru un apartament de 60 metri patrati utili plateai doar 300 de euro.
In marile orase precum Iasi, Timisoara, Constanta sau Brasov, pretul pe metru patrat util variaza intre 6 si 6,5 euro, in timp ce in Bucuresti si in Cluj sare de 7 euro. Iar acest lucru a fost cauzat de cererea foarte mare... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:30
Bucurestiul ajunge din urma Cluj-Napoca in ce priveste chiria: un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna atat in Capitala, cat si in Cluj-Napoca.
In ultimul trimestru din 2019, piata inchirierilor de apartamente a fost una destul de dinamica pentru final de an, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro.
"Astfel, preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat variatii in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. In Bucuresti, spre exemplu, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna, in crestere de la 410 euro pe luna in al treilea trimestru al anului.
Acelasi tip de locuinta (bicamerala, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati) poate fi inchiriata, in Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe luna, la fel ca in cele trei luni anterioare", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii cerute pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza Timisoara si Brasov. Aici proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).
In ce priveste Iasiul, s-a inregistrat o scadere in acest rastimp: de la 350 de euro pe luna la 330 de euro.
"Aceeasi chirie medie, anume 330 de euro pe luna, este practicata si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:04
Zonele Dristor, Grozavesti-Politehnica, Unirii-Universitate, Timpuri Noi si Eroilor-Stirbei Voda sunt cele mai cautate de studentii care vin din provincie sa studieze in Capitala, iar preturile cerute pentru inchirierea unei garsoniere pornesc de la 230 euro/luna, conform unei analize remise luni AGERPRES.
Conform datelor prezentate de cele 50 de agentii care vor participa la Salonul Imobiliar Bucuresti, in perioada 7-9 septembrie, avand in vedere stocul limitat al caminelor universitare - atat cel public cat si cel privat, cererea se indreapta catre garsoniere din zone strategic pozitionate fata de nevoile chiriasilor.
Conform datelor Institutului National de Statistica la nivelul anului 2017 in regiunea Bucuresti-Ilfov erau 33 de universitati, cu 127.500 de studenti.
"Daca ne uitam cu atentie la Topul SIB, trei din cele cinci zone - Dristor, Grozavesti-Politehnica si Timpuri Noi- corespund cu zonele foarte bine reprezentate in cadrul targului de ansambluri noi rezidentiale. Acest fapt denota o crestere a calitatii locuirii in viitorul apropiat, pe masura ce noile proiecte vor fi livrate, iar o parte din oferta va ajunge si pe piata chiriilor", spune Dora Patrascu, PR Manager, Salonul Imobiliar Bucuresti.
Pe locul I in clasamentul preferintelor se afla zona Dristor, cu un nivel al chiriilor pentru garsoniere cuprins intre 230 si 240 euro/luna. Desi nu se afla in imediata vecinatate a niciunui pol universitar, zona Dristor este prima in top datorita nivelului... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 12:08
Anul 2018 va aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din polii de business ai Capitalei, acolo unde se concentreaza cele mai multe cladiri noi de birouri, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanta imobiliara, remis miercuri AGERPRES.
Daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu-Aviatiei-Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/luna si ajungeau la 17 euro/mp/luna, acum incep de la 14,5 euro/mp/luna si ajung la 17,5 euro/mp/luna, fiind, conform studiului realizat de ESOP l CORFAC International, apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea-Grozavesti-Politehnica, unde chiriile sunt de 13-14,5 euro/mp/luna.
In zona "Expozitiei" au fost anuntate in ultimele luni mai multe proiecte de anvergura, astfel incat se contureaza un nou pol de business "Expozitiei-Piata Presei Libere", care se pozitioneaza ca nivel al chiriilor intre polul Barbu Vacarescu-Aviatiei- Dimitrie Pompeiu si polul Orhideea-Grozavesti-Politehnica cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/luna.
"In 2017, marile proiecte de birouri in constructie s-au concentrat in principalii poli de birouri din Bucuresti, numarul lor marindu-se, de la doi, la cinci poli de business. In paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord si Victoriei-Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii - Timpuri Noi si s-a anuntat un nou pol de birouri in zona Expozitiei-Piata Presei Libere.... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:34
Cele mai scumpe vile scoase la inchiriere costa chiar si 20.000 de euro pe luna, in Bucuresti, insa in marile orase ale tarii pretul nu trece de 5.000 de euro lunar.
Imobiliare.ro prezinta, intr-un comunicat remis vineri Ziare.com, lista celor mai scumpe vile disponibile spre inchiriere in marile orase ale tarii.
Bucuresti
Cea mai scumpa vila de inchiriat din Capitala este situata in zona Aviatorilor si are un pret cerut de 27.000 de euro pe luna. Cladirea este structurata pe subsol, demisol, parter si patru etaje si dispune de o suprafata utila de 1.470 de metri patrati, inclusiv parcarea subterana de la primele doua nivele.
Vila a fost construita in perioada interbelica, dar a fost renovata, consolidata si modernizata in 2013.
Apoi, in zona Piata Romana, o vila-monument istoric poate fi inchiriata cu 25.000 de euro pe luna. Imobilul are 29 de camere, o suprafata utila de 1.125 de metri patrati utili, in timp ce suprafata terenului aferent ajunge la 1.000 de metri ...citeste mai departe despre "Cat costa sa inchiriezi o vila - in ce zone trece chiria de 25.000 de euro pe luna" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 12:33
Intr-o perioada in care preturile chiriilor erau asteptate sa creasca brusc, realitatea din piata este cat se poate de diferita.
In luna septembrie, preturile cu care s-au inchiriat locuintele din Capitala au stagnat, comparativ cu previziunile initiale, care dadeau preturi cu pana la 10% mai mari, odata cu venirea studentilor in Bucuresti pentru inceperea noului an universitar.
Pretul mediu de inchiriere al garsonierelor a crescut cu doar 2 euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unei analize realizate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul preturile medii ale locuintelor din Bucuresti in perioada septembrie 2014 - septembrie 2015.
In septembrie 2015, pretul mediu de inchiriere al unei garsoniere a fost de 228 de euro, in conditiile in care ofertele noi de inchiriere au scazut de la 1.956 in septembrie 2014, la 1.779 in septembrie 2015.
Singurele proprietati pentru care exista mai multe oferte noi de inchiriere in septembrie 2015 fata de aceeasi perioada a anului trecut sunt apartamentele cu 2 camere.
Astfel, luna trecuta au fost inregistrate 2.106 de noi oferte de inchiriere, fata de doar 2.095, cate erau in urma cu 12 luni. In ceea ce priveste pretul mediu de inchiriere al apartamentelor cu 2 camere, acesta a crescut cu doar 7 euro in ultimele 12 luni, de la 313 euro in septembrie 2014, la 320 de euro in septembrie 2015.
O situatie similara cu cea intalnita la garsoniere se inregistreaza in cazul apartamentelor cu 3 camere.... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 12:14
Daca in 2009, cand criza se manifesta din plin, principalul argument intr-o relocare era chiria cat mai scazuta, ideal de 10 euro/mp luna, incepand cu anul trecut remarcam ca argumentele devin mai complexe, angajatorii avand ca preocupare centrala satisfactia angajatilor la locul de munca.
Criza a adus dupa sine si aplatizarea chiriilor, diferenta dintre Victoriei, centru vest vs. Floreasca, sau intre Dimitrie Pompeiu si vest nu mai era asa de mare.
In 2008 aveam pe masa contracte semnate cu 22-25 euro/mp in Victoriei, 18 euro in Floreasca si 16 euro in Grozavesti. In 2012, in Piata Victoriei (CBD) chiria se situa la nivelul de 16-18 euro/mp, in Floreasca la 14-16 euro/mp, Grozavesti (centru-vest) la 14-15 euro/mp, Dimitrie Pompeiu la 12-14 euro/mp.
Aceasta evolutie este rezultatul presiunii exercitate de chiriasi asupra nivelului chiriei, iar relocarea nu avea ca fundament accesibilitatea angajatilor la birou, ci un nivel minim al chiriei. In perioade de criza, presiunea asupra costurilor este atat de mare, incat acest trend este considerat unul firesc. Astfel, nu numai ca aceste chirii au scazut in fiecare zona, insa si diferenta dintre zone a urmat acelasi trend.
In anii urmatori, revine insa diferentierea mai clara intre zone, chiriile cele mai mari vor fi inregistrate in zonele unde se vor dezvolta proiecte. Din tabelul preluarilor totale de spatii de birouri in 2014 remarcam ca 80% din cerere provine din 3 zone: centru, vest si Floreasca, zone in care... mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 11:40
Pretul chiriilor s-a stabilizat in ultimul an, fluctuatiile de pret fiind minime, potrivit unei analize anunturiparticulari.ro.
Astfel, garsonierele raman sub pragul de 230 euro, proprietarii solicitand o chirie medie de 226 euro in luna aprilie, cu 2% mai putin fata de acelasi interval al anului trecut, dar cu doar 1% mai putin fata de luna martie 2012.
Chiria medie solicitata pentru apartamentele de doua camere a inregistrat si ea o usoara scadere fata de aprilie 2011, de la 328 euro, la 316, dar in stagnare fata de luna martie 2012. In cazul apartamentelor de 3 camere, chiria medie pastreaza tendinta de usoara scadere, de la 464 euro in aprilie 2011, la 457 euro in luna proaspat incheiata.
Apartamentele de 4 camere sunt singurele care au inregistrat o crestere pe interval de un an, avand o variatie de +2%, urcand de la o chirie medie solicitata de 669 euro la 685 euro. Raportat insa la luna martie 2012, observam o scadere de 5%.
Cu toate acestea, analistii de la anunturiparticulari.ro observa o tendinta de crestere a ofertelor, cu 16% mai mare in aprilie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut:
"Luand in considerare acest excedent de oferte, putem trage concluzia ca preturile incep sa se relaxeze, iar piata este in prezent mai dinamica. Pe acest fond, persoanele aflate in chirie se muta mai des si cu o mai mare usurinta", se arata in comunicat.
Cel mai stabil cartier bucurestean: Drumul Taberei
Drumul Taberei se dovedeste a fi cea mai... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 14:00
Pretul chiriilor pentru spatiile imobiliare a atins pragul de jos si urmeaza sa se stabilizeze. Dupa ce chiriile la apartamentele cu doua camere au ajuns in luna martie la cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent, a venit si randul sectorului industrial.
Potrivit unui studiu Regatta, anul 2012 se dovedeste a fi unul prielnic pentru sectorul imobiliar industrial, unde nivelul chiriilor de baza se va mentine la 3-4 euro/mp, iar suprafetele cele mai solicitate fiind cele de pana la 1.000 mp.
"In conditiile unei stabilizari a pietei, care a marcat mai toate segmentele domeniului imobiliar apar si oportunitati (..). Spre exemplu, in prezent, avem in portofoliu un spatiu scos la inchiriere la pretul de 1 euro /mp, localizat in Bucuresti intr-o pozitie foarte buna din punctul de vedere al accesului, constand in 3600 mp hala si 1400 mp birouri si anexe, si care detine toate facilitatile necesare atat pentru depozitare cat si pentru productie".
Criza financiara a determinat cresterea perioadei de negociere, si implicit a deciziei de tranzactionare. Potrivit sursei citate, in prezent durata medie de negociere a unei tranzactii este de circa 30-45 de zile.
In anul 2011, Compania Regatta a inchiriat suprafete ce insumeaza circa 16.000 mp, la care se adauga spatiile de birouri aferente.
Locatiile tranzactionate s-au impartit aproximativ in mod egal intre parcuri logistice si spatii individuale.
Majoritatea clientilor au fost companii multinationale, iar cererea... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:01