Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, propune un acord la pachet Parlamentului European, care prevede ca functia de presedinte al Comisiei Europene sa ajunga la un social-democrat, in timp ce Partidul Popular European ar urma sa primeasca alte doua functii de top, au declarat eurodeputati citati de dpa.
Conform declaratiilor unor diplomati si oficiali, cu cateva ore inainte de intalnirea liderilor Uniunii Europene in cadrul careia urmeaza sa se decida cine va detine posturile de top din blocul comunitar, politicianul olandez socialist Frans Timmermans este pe cale sa fie numit presedinte al Comisiei Europene, relateaza Reuters.
Desi Donald Tusk nu a avansat nume, si dpa noteaza ca Timmermans, in prezent prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, a fost candidatul cap de lista al Partidului Socialistilor Europeni (PES) pentru alegerile din mai. Desemnarea sa s-ar confrunta insa cu o opozitie puternica din partea unor state membre central-europene.
In conformitate cu acordul propus de Tusk, centru-dreapta ar urma sa beneficieze de postul de Inalt Reprezentat al UE pentru afaceri externe si politica de securitate si de functia de presedinte al Parlamentului European. La randul lor, liberalii ar urma sa ocupe postul de presedinte al Consiliului European, detinut in prezent de Donald Tusk, un reprezentant al PPE, sustin eurodeputatii citati.
Frans Timmermans, favorit la functia de presedinte al Comisiei Europene
Desi se confrunta cu o rezistenta... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 17:10
Liderii UE analizeaza posibilitatea ca directorul general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, sa fie urmatorul presedinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Aceasta functie este una dintre cele trei pozitii de top din institutiile comunitare care devine vacanta in urmatoarele luni, alaturi de presedintia Consiliului European si a Bancii Centrale Europene (BCE).
In timp ce guvernele sunt angajate in negocieri intense pentru aceste pozitii, liderii au discutat potentialele nominalizari saptamana trecuta la Sibiu, in cadrul summitului consacrat viitorului post-Brexit al UE, iar Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnata ca unul dintre principalii competitori la presedintia Comisiei Europene, sustin sursele. Liderii europeni ar urma sa-si prezinte lista scurta de optiuni la un alt summit, care va avea loc in 28 mai la Bruxelles, dupa alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European.
Kristalina Georgieva a ocupat in trecut functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si in perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE.
Ea a lucrat pentru prima data in 1993 pentru Banca Mondiala si din 2017 este director general al institutiei financiare mondiale. Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale a precizat ca institutia nu comenteaza asupra speculatiilor privind angajatii sai.
Ca si actualul presedinte al Comisiei... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:24
Candidatii sustinuti de principalele patru familii politice europene sa ocupe pozitia de presedinte al viitoarei Comisii Europene s-au confruntat, joi seara, intr-o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene organizata la Florenta, in Italia.
Discutiile au fost atat de aprinse si de controversate, scrie Politico, incat cu greu poti intrevedea ca dupa alegerile din mai aceiasi patru oameni vor sta la masa sa negocieze aliante.
Candidatii - Manfred Weber, sustinut de PPE, Frans Timmermans, sustinut de PES, Guy Verhofstadt, sustinut de ALDE, si Ska Keller, sustinuta de Verzi - au expus viziuni substantial diferite in legatura cu viitorul UE, in special in ceea ce priveste politicile economice si sociale.
Schimburi de replici taioase au aparut in momentul in care dezbaterea a atins zona de politici de securitate si daca UE trebuie sau nu sa infiinteze o armata europeana.
Cei patru candidati au avut si puncte comune - toti s-au plans, de exemplu, ca anumite state membre blocheaza diverse procese de integrare.
Noul centru
Guy Verhofstadt a folosit cuvantul de deschidere pentru a anunta public ca ALDE a luat decizia dizolvarii sale dupa alegerile din mai, urmand ca impreuna cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu candidatii listei sale -"Renasterea"- sa formeze o noua familie politica de centru, pro-europeana.
Liderul ALDE a criticat din nou procedura nominalizarii unui cap de lista - asa-numitul proces Spitzenkandidat, in baza caruia familia care... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 08:51
Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, si-a anuntat oficial candidatura pentru functia de presedinte al executivului european, detinuta acum de Jean-Claude Juncker.
Olandezul sustine ca a luat aceasta hotarare pentru ca urmeaza vremuri grele si vrea sa le poata spune copiilor sai ca a facut tot ce i-a stat in putere pentru Europa.
" (Copiii ma vor intreba: - n.red.) 'Tu unde erai? Ai avut tot felul de idei si ne-ai spus mereu cat de importanta a fost Europa, dar unde erai cand a venit criza?' Va trebui sa le pot raspunde la aceasta intrebare", a declarat Timmermans, pentru Financial Times.
"Sunt multe in joc. Sunt primele alegeri europene in care nu mai este vorba despre a fi un pic mai la stanga sau un pic mai la dreapta, ci despre a mai avea sau nu o Uniune Europeana in viitor", a precizat acesta.
Timmermans a facut anuntul miercuri, intr-o cafenea celebra din Olanda (foto), in mijlocul sustinatorilor sai din Partidul Laburist olandez, afiliat grupului socialistilor din PE, informeaza Politico.
El devine astazi candidatul cu prima sansa al socialistilor europeni (Spitzenkandidat), atat prin prisma functiei si notorietatii sale, dar si multumita sprijinului de care se bucura la nivel european.
Sefa social-democratilor din Germania, Andrea Nahles, a scris deja conducerii PES pentru a-l sustine pe Timmermans.
"Sunt convinsa ca Frans Timmermans va unifica si intari familia europeana a partidelor noastre si ne va conduce spre un... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 22:45
Liderul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, s-a pronuntat in favoarea adoptarii deciziilor in Uniunea Europeana pe baza de majoritate de voturi, nu prin actualul sistem de unanimitate, transmite dpa.
Aceasta va fi o problema-cheie la viitoarele alegeri europarlamentare din mai 2019, a afirmat Weber, cu prilejul unei reuniuni a aripii tinere a conservatorilor germani din CDU/CSU.
Manfred Weber, membru al CSU, si-a anuntat in septembrie candidatura pentru postul de presedinte al Comisiei Europene.
El le-a declarat tinerilor conservatori germani, reuniti la Kiel, in nordul tarii, ca Europa trebuie sa poata actiona mai hotarat atunci cand este vorba despre decizii politice precum procesul de pace pentru Siria.
Trecerea la luarea deciziilor cu majoritate de voturi va fi un "proiect major pentru viitor", a subliniat el.
Tinerii conservatori si-au declarat sprijinul deplin fata de candidatura lui Weber la sefia Comisiei Europene in 2019. ...citeste mai departe despre "Candidatul german la sefia Comisiei Europene spune ca deciziile importante din UE ar trebui luate chiar daca nu sunt toate tarile de acord" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 17:15
Fostul premier al Finlandei, Alexander Stubb, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, si-a anuntat marti candidatura la presedintia Comisiei Europene.
Stubb a afirmat intr-o scrisoare trimisa membrilor Partidului Popular European, din care face parte, ca este "un pro-european declarat" care a decis sa apere valorile europene si sa impinga Europa sa umple un vid de putere lasat de "marginalizarea voluntara" a SUA si a Marii Britanii din politicile globale.
"Este timpul sa ne strangem in jurul cauzei noastre pentru o Europa puternica. Acest lucru inseamna sa oprim diviziunile care nu sunt necesare intre est, vest, nord si sud. Trebuie sa aratam ce ne uneste in loc de ce ne diferentiaza", a precizat el.
Stubb, in varsta de 50 de ani, a fost prim-ministru, ministru al Finantelor si ministru de Externe in Finlanda.
Stubb va participa in alegerile interne ale Partidului Popular European si va concura cu germanul Manfred Weber pentru dreptul de a fi candidatul partidului la presedintia Comisiei Europene.
Partidul isi va alege candidatul la o intalnire de pe 7-8 noiembrie de la Helsinki.
Pana in prezent, doar socialistul slovac Maros Sefcovic, actualul vicepresedinte privind sectorul energetic al Comisiei Europene, si-a mai anuntat candidatura la sefia Comisiei Europene.
Parlamentul European a cerut ca presedintele Comisiei Europene sa fie candidatul partidului cu cele mai multe voturi in alegerile europarlamentare. Viitoarele alegeri vor avea loc... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 23:59
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acceptat o invitatie la un eveniment economic care va avea loc in Rusia, luna viitoare.
Aceasta ar fi prima vizita in Rusia a unui lider al institutiilor europene dupa impunerea sanctiunilor asupra acestei tari de catre UE si SUA, ca raspuns la anexarea Crimeii si razboiul din Ucraina.
Vestea ca Juncker merge in Rusia nu este insa vazuta cu ochi buni nici de catre SUA, nici de unele state europene si chiar de membri ai staff-ului sau, informeaza Politico.eu.
Exista temeri ca vizita lui Juncker nu va face decat sa intareasca pozitia lui Vladimir Putin chiar inainte de o decizie cruciala, aceea de a reinnoi sanctiunile economice impuse Moscovei.
Forumul Economic din Sankt Petersburg, care se desfasoara anual, este versiunea ruseasca a Forumului Economic Mondial de la Davos. Anual la el iau parte politicieni, oameni de afaceri si intelectuali. Juncker este insa primul lider al unei institutii UE care va lua parte la un ...citeste mai departe despre "Presedintele Comisiei Europene a acceptat o invitatie in Rusia: Decizia a starnit critici din SUA si UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 15:14
1Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa compara in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg pentru a fi audiat in legatura cu un mai vechi scandal de lobby care a afectat executivul european in urma cu cativa ani, relateaza vineri site-ul EUObserver.
Barroso va discuta luni in calitate de martor cu judecatorii europeni in legatura cu asa-numita 'Afacere Dalli', al carei protagonist, fostul comisar european maltez John Dalli, a demisionat in 2012 pe fondul unor suspiciuni de coruptie. Marti, avocatii partilor implicate isi vor prezenta argumentele.
Seful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, va fi langa acesta in Luxemburg, alaturi de seful serviciului juridic al Comisiei, Luis Romero Requena. Vor fi de asemenea prezenti fosta sefa de cabinet a lui Dalli, Joanna Darmanin, si fostul sau purtator de cuvant, Frederic Vincent.
Dalli vrea ca instanta sa examineze cererea pe care i-a facut-o Barroso de a-si prezenta demisia din cauza ca ar fi avut contacte secrete cu compania de tutun Swedish Match. De asemenea, el vrea ca executivul european sa ii plateasca o despagubire morala de un euro, precum si compensatii pentru pierderea de venituri in calitate de comisar. Pe de alta parte, tabara Barroso sustine ca nu a existat o cerere pentru demisia lui Dalli si ca acesta ar fi renuntat de buna voie la functie.
'Totul se rezuma practic la circumstantele din jurul plecarii lui Dalli', a declarat o sursa din cadrul instantei... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:10
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intrebat luni despre un eventual al treilea mandat intr-un interviu pentru televiziunea privata franceza LCI, a raspuns ca zece ani la conducerea Comisiei Europene sunt suficienti.
"Zece ani (la conducerea Comisiei Europene) este deja mult. Dar vreau sa lucrez pana in ultimul minut pentru Europa", a afirmat Barroso la televiziunea LCI.
Mandatul actual al lui Barroso ca sef al Executivului european se incheie la sfarsitul lui octombrie 2014, dupa doua mandate succesive de cinci ani.
Actualul presedinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a anuntat deja ca este pregatit sa ii urmeze fostului premier portughez la conducerea CE. mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:46