Compania românească cu care se asociază OMV Petrom pentru o investiție „verde” de 400 de milioane de euro

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 10:00
810 citiri
Compania românească cu care se asociază OMV Petrom pentru o investiție „verde” de 400 de milioane de euro
OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice FOTO Pixabay

OMV Petrom va construi, in parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totala de aproximativ 450 MW, investitiile necesare depasind 400 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei petroliere, transmis luni.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Isalnita, Tismana, Rosia si Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatari miniere operate de CE Oltenia. Conform estimarilor curente, parcurile vor furniza energie electrica sistemului energetic national incepand din anul 2024.

OMV Petrom a fost desemnata ca investitor selectat pentru aceste proiecte in decembrie 2021, la finalul unei proceduri de selectie organizate de CE Oltenia. Din valoarea totala a investitiilor, circa 70% sunt finantate prin Fondul de Modernizare.

"Ne-am propus ca, pana in 2030, sa punem in functiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresam semnificativ spre acest obiectiv si impreuna contribuim la tranzitia energetica a Romaniei. Puterea instalata a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totala instalata la nivel national de energie solara, care in prezent este de aproximativ 1,4 GW", a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze si Energie.

La randul sau, Daniel Burlan, presedinte al Directoratului CE Oltenia, a mentionat ca cele toate patru parcuri fotovoltaice reprezinta un obiectiv important in ceea ce priveste contributia la tranzitia energetica a Romaniei.

"CE Oltenia - cel mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania, trebuie sa isi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinte si cerinte care vizeaza decarbonarea sistemului energetic si diversificarea mixului energetic al Romaniei prin inlocuirea unitatilor pe baza de lignit cu centrale pe baza de gaz si proiecte de energie regenerabila, in vederea mentinerii in siguranta a sistemului energetic National (SEN). Implementarea in parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezinta un obiectiv important pentru societate, atat in ceea ce priveste contributia la tranzitia energetica a Romaniei, cat si pentru implementarea masurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana", a precizat Daniel Burlan.

Potrivit sursei citate, proiectul va f ...citeste mai departe despre "Compania romaneasca cu care se asociaza OMV Petrom pentru o investitie "verde" de 400 de milioane de euro" pe Ziare.com

#fotovoltaic, #parc, #omv petrom, #Complexul Energetic Oltenia , #Stiri Macroeconomie