ANAF a identificat un prejudiciu de 400.000 de euro adus statului de o firma care a facut o tranzactie cu o moneda virtuala.
Astfel, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala anunta ca prejudiciul de 1,94 milioane de lei a fost creat prin nedeclararea impozitului pe profit si a taxei pe valoare adaugata.
Reprezentantii firmei "au incasat, fara a declara, 7,59 milioane de lei din vanzarea in sistem de vanzari de tip piramidal (Multi Level Marketing - MLM) a unor pachete care contin produse 'educationale', dispozitive de 'minare' si investitii pentru o pseudo-moneda virtuala denumita OneCoin", se arata in comunicatul ANAF.
Inspectorii precizeaza ca respectiva moneda este recunoscuta exclusiv pe o platforma online cu acces restrictionat, dedicata tranzactiilor dintre membrii comunitatii OneCoin.
Pentru a pastra aparenta legalitatii, reprezentantii firmei declarau si plateau taxe doar la valoarea comisioanelor percepute, in timp ce sumele incasate erau virate ulterior catre o firma cu sediul in alta tara. Aceasta firma era utilizata doar pentru a transfera sumele de bani incasate urmare activitatii desfasurate pe teritoriul national, fara a avea alte relatii economice cu firma romaneasca.
Pentru asigurarea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifrauda fiscala au instituit masuri asiguratorii asupra activelor financiare identificate si au sesizat organele de urmarire penala specializate.
A.G. ...citeste mai departe despre... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 11:34
Politistii fac, marti, 69 de perchezitii in 12 judete si Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele a 56 de persoane banuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german.
Activitatile se desfasoara impreuna cu investigatori fiscali germani din cadrul Autoritatii Fiscale din Nurnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.
Potrivit Politiei Romane, echipe comune de ancheta compuse din politisti specializati in investigarea criminalitatii economice din cadrul Politiei Judetene Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, impreuna cu investigatori fiscali germani din cadrul Autoritatii Fiscale din Nurnberg Sud - Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, fac, marti, mai multe perchezitii la domiciliile a 56 de persoane banuite de evaziune fiscala.
Perchezitiile se desfasoara in judetele Cluj, Alba, Arad, Arges, Bihor, Constanta, Hunedoara, Iasi, Salaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum si in Bucuresti, la adresele persoanelor banuite si ale societatilor comerciale administrate de acestea.
De asemenea, sunt puse in executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate in cauza, acestea urmand a fi duse la audieri.
"Persoanele respective sunt banuite de savarsirea mai multor infractiuni de evaziune fiscala, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a platii TVA in cadrul caruia ar fi fost utilizate societati comerciale de tip firma fantoma din Romania, Ungaria,... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 13:47
Intrebarea din titlu mi-a fost inspirata de un joc de copii in care castiga cel care este atent si tine minte numerele care au fost eliminate pe parcurs. Sunt reguli clare a caror respectare, asociata cu putina atentie, te poate ajuta sa castigi.
In mod normal, asa ar trebui sa se intample si in cazul proiectelor finantate cu fonduri europene: ti se aduc la cunostinta regulile, le intelegi, le accepti si le respecti, iar in final "castigul" consta in initierea sau dezvoltarea unei afaceri, cu sprijin nerambursabil.
Problema apare atunci cand regulile fie nu sunt cunoscute intru totul nici macar de autoritatile implicate in accesarea fondurilor europene, fie sunt cunoscute dar nu sunt intelese corect pe deplin, fie nu sunt comunicate in mod clar si complet beneficiarilor, acestia din urma ramanand insa raspunzatori de cunoasterea intregii legislatii, nationale si comunitare, care guverneaza programul de finantare la care au aplicat.
In mod ironic, beneficiarii sunt mai raspunzatori pentru cunoasterea legislatiei chiar si decat functionarii din cadrul autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene, din moment ce acestia poarta intreaga raspundere pentru eventualele greseli legate de documentatia aferenta cererii de finantare, a dosarelor de achizitii, a dosarelor de plata si, in general, a tuturor actelor si operatiunilor aferente implementarii si derularii proiectelor.
Desigur ca exista si beneficiari care cunosc si inteleg perfect regulile... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 18:12
Consiliul Judetean Teleorman a decis in sedinta din 15 februarie sa nu se constituie parte civila la DNA in dosarul Tel Drum - Liviu Dragnea, deoarece nu ar exista niciun prejudiciu. Consilierii au mai votat o alta decizie, potrivit careia, daca instantele vor da o sentinta de condamanare, CJ sa deschida un proces in civil pentru recuperarea prejudiciului.
Consilierii judeteni din Teleorman au discutat subiectul pe 15 februarie 2018. Este vorba de dosarul in care liderul PSD e acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de fraude europene si abuz in serviciu, fapte care ar fi fost comise in perioada in care era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (2000-2012).
Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizari a Oficiului European Antifrauda (OLAF) transmisa la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea savarsirii mai multor infractiuni, intre care obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene, pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene, beneficiar fiind CJ Teleorman.
Era vorba de doua contracte castigate de Tel Drum, in perioada 2008-2009, care ar fi fost incredintate ilegal: DJ 701 si DJ 506.
Ministerul s-a constituit parte civila
Dupa inceperea anchetei, in noiembrie 2017, DNA a transmis catre Ministerul Dezvoltarii si CJ Teleorman ca potrivit datelor din ancheta, au fost prejudiciate cu 30 de milioane de euro, respectiv 21 de milioane de lei in acest caz.
La sfarsitul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 12:41
Cinci sefi de la BCR Asigurari sunt anchetati de procurorii DIICOT, fiind suspecti intr-un caz de frauda cu asigurari, cu prejudiciii de peste sase milioane de euro. In acest moment, procurorii fac peste 160 de perchezitii in Bucuresti si 26 de judete din tara.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate, marti, de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.
Sursele citate au precizat pentru Mediafax ca doua dintre filialele la care au fost facute perchezitii sunt din Bucuresti si cate una din Bihor, Cluj, Constanta, Iasi, Maramures, Sibiu si Vaslui.
BCR Asigurari de Viata: Sprijinim actiunea DIICOT
BCR Asigurari de Viata a predat DIICOT Targu Mures inscrisuri si informatii in cadrul investigatiei, sprijina aceasta actiune si coopereaza cu reprezentantii institutiei, a anuntat asiguratorul, care precizeaza ca "niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata".
"In cursul zilei de marti, 9 iulie, BCR Asigurari de Viata a raspuns solicitarilor DIICOT Targu Mures de predare a unor inscrisuri si informatii in cadrul unei actiuni de investigatie pe care aceasta institutie o desfasoara. Din documentele prezentate de DIICOT pana la acest moment, rezulta ca societatii noastre nu i se aduc invinuiri.... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:43
Vasile Crestin, liderul gruparii din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, si alte cinci persoane urmarite penal in acest caz raman in arest, a decis instanta suprema, care a respins recursurile acestora la masura preventiva luata impotriva lor.
Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva.
In 7 martie, Curtea de Apel Bucuresti a decis prelungirea duratei arestarii preventive, pana la 12 aprilie, pentru Vasile Crestin, Sava Tipa, Adrian Martis, Andrei Nanu, Andrei Suditu si Claudia Peter.
Hotararea a fost atacata cu recurs la ICCJ, care a mentinut decizia Curtii de Apel.
Frauda bancara de proportii: Trei directori de banci, retinuti
La 15 si 16 decembrie 2012, in dosarul fraudelor bancare au fost arestate, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv:
Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD,
Andrei Suditu,
Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei doi directori din BRD),
Daniel Sandu,
Diana Mihaela Gireada (evaluator),
Sava Tipa,
Ioan Repede,
Alexandru Ploscaru,
Bogdan Florin Dinu
Livia Bobu.
Volksbank, implicata in frauda bancara: Am sesizat autoritatile inca din 2010 mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:40
BRD precizeaza ca de mai multe luni coopereaza cu autoritatile asupra anchetelor privind frauda bancara si continua sa asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetarilor dispuse in acest caz, a declarat Antonita Pascu, director corporate affairs la BRD, intr-un comunicat transmis Bursei.
Reprezentantii BRD precizeaza ca activitatea bancii nu este afectata de aceasta operatiune.
"BRD - Groupe Societe Generale SA a luat la cunostinta in dimineata zilei de 13 decembrie 2012 de solicitarea DIICOT de a efectua perchezitii la sediile a doua unitati bancare din Bucuresti, in cadrul investigatiilor de mai mare amploare ce vizeaza obtinerea in mod ilegal de credite de la mai multe institutii financiare", se arata in comuncatul bancii.
Oficialii BRD sustin ca, potrivit prevederilor legale, banca a asigurat conditiile necesare efectuarii prechezitiilor, conform mandatelor emise de autoritati si ca in acelasi timp operatiunile cu clientii bancii au continuat in conditii normale.
Nou scandal de frauda bancara: Prejudicii de 85 mil. de euro; 7 directori invinuiti LIVE TEXT
Procurorii DIICOT fac, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, vizand un grup constituit din 58 de persoane, specializat in fraude bancare, care a produs un prejudiciu de 85 de milioane de euro, printre suspecti fiind si sapte directori de unitati bancare. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:22
Un nou scandal de frauda, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania.
Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste tranzactii, ei apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Capii acestei grupari ar fi oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank.
In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
Apar mentionate si numele unor oameni politici importanti precum Oana Mizil si Vasile Blaga.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:40
Cea mai mare frauda din sistemul bancar romanesc, anuntata joi, in care peste 100 de angajati din cadrul BCR, BRD si CEC sunt acuzati ca au acordat credite unor companii fantoma si ca au creat un prejudiu de cel putin 20 de milioane de euro, ridica intrebari cu privire la implicarea BNR.
Intrebat cum a fost posibil ca Directia de Supraveghere din cadrul BNR sa nu remarce actele false, analistul financiar Ilie Serbanescu a declarat, pentru Business24: "Sa speram ca din necontrol si nu din complicitate". In opinia analistului, banca centrala "tine foarte putin cu Romania si mai mult cu bancile straine, carora le-a facut icoana".
Pe de alta parte, fostul director in cadrul BRD, Aurelian Dochia, sustine ca, de fapt, este posibil ca banca centrala sa fie cea care a anuntat procurorii DIICOT si, datorita acestei interventii, ancheta sa se fi declansat.
Dochia: Fraude au existat mereu, dar niciodata de o asemenea amploare
Desi frauda din sistemul bancar este evaluata, momentan, la 20 de milioane de euro, Ilie Serbanescu sustine ca nu este impresionat, pentru ca, "la sutele de mii de furturi din aceasta tara, acest scandal este doar o gainarie".
Analistul compara situatia cu scandalul in care au fost arestati mai multi vamesi, dar atrage atentia ca, in ciuda arestarilor efectuate atunci, furturilor de la vami "nu s-au oprit si nici nu se vor opri".
Serbanescu sustine ca, in Romania, se fura cinci miliarde de euro pe an, nu doar din sectorul bancar. In opinia... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:38