Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Frauda cu fonduri europene: Seful Serviciului Autorizare Plati, trimis in judecata

Frauda cu fonduri europene: Seful Serviciului Autorizare Plati, trimis in judecata


Fostul sef al Serviciului Autorizare Plati de la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud - Est Constanta a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a falsificat o serie de documente pentru a ajuta doua firme din Constanta sa obtina peste 800.000 euro din fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, in luna decembrie 2009, Catalin Gheorghe, in calitate de sef al CRPDRP 2 Sud - Est Constanta a atasat o scrisoare de garantie contrafacuta la dosarul intocmit de o societate comerciala pentru a obtine cu titlu de avans bani proveniti din fonduri europene in cadrul unui proiect de modernizare a unei ferme.

Cu ajutorul scrisorii respective, firma beneficiara a proiectului a obtinut, pe nedrept, de la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud - Est Constanta, suma de 1.927.358 de lei (echivalentul a aproximativ 456.719,90 de euro) cu titlu de avans din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, instrument de finantare creat de Uniunea Europeana pentru implementarea Politicii Agricole Comune.

De asemenea, in luna martie a acestui an, Gheorghe a mai atasat o scrisoare de garantie bancara contrafacuta la dosarul constituit de o alta societate comerciala, ce viza acordarea unui avans din fonduri FEADR, in valoare de 1.507.696 lei (echivalentul a aproximativ 345.801,83 euro), in cadrul unui proiect de infiintare a unei plantatii pomicole.

In acest caz functionarii din cadrul CRPDRP 2 Sud - Est Constanta au constatat ca scrisoarea de garantie bancara este falsa, iar suma solicitata nu a mai fost acordata.

Procurorii anticoruptie au definitivat rechizitoriul si au dispus trimiterea in judecata a lui Catalin Gheorghe sub acuzatiile de participatie improprie in forma complicitatii la obtinere ilegala de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, respectiv, participatie improprie, in forma complicitatii, la tentativa de obtinere ilegala de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, dosarul urmand sa se judece la Judecatoria Constanta.

In acest dosar, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila, cu un prejudiciu total de 4.043.683,54 lei, reprezentand valoarea integrala a finantarii nerambursabile decontate beneficiarului in cadrul primului proiect, la care se adauga dobanzile si penalitatile calculate pana la data platii efective, iar pentru recuperarea prejudiciului procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor lui Catalin Gheorghe.

Catalin Gheorghe este in prezent suspendat din functia de sef al Serviciului Autorizare Plati de la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud - Est Constanta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2583 ori