BRD a platit 180 de milioane de euro pentru fraudele achetate de DIICOT

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 15:25
2377 citiri
BRD a platit 180 de milioane de euro pentru fraudele achetate de DIICOT

BRD-Groupe Societe Generale a platit 180 de milioane de euro pentru fraudele achetate de DIICOT in ultimul trimestru al anului 2012, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele director general al bancii, Philippe Lhotte.

El a precizat ca BRD a provizionat aceasta suma - 109 milioane de euro in 2011 si 72 milioane euro in 2012, din care 25 milioane euro in ultimul trimestru din 2012, si ca, fata de costul total al riscului care a afectat profitabilitatea bancii in 2012, aceasta suma reprezinta doar o parte marginala, efectele majore fiind provocate de conjunctura economica si de creditarea companiilor.

"Costul asupra bancii al acestor fraude este dificil de evaluat, pentru ca pierderea poate sa evolueze, depinde de valoarea garantiilor, pe care trebuie sa le reevaluam. Pe baza celor mai recente reevaluari, costul total al fraudelor este de 180 milioane euro", a precizat Philippe Lhotte.

BRD, victima acestor fraude

Oficialul BRD a afirmat ca expunerea mediatica a BRD in acest caz a fost nedreapta.

"Banca a fost victima acestor fraude care au fost descoperite de serviciile noastre de control intern si de o inspectie de la Groupe Societe Generale. Sa descifrezi schemele de frauda nu este usor. Am colaborat cu DIICOT, le-am cerut sa faca investigatia, ne-am constituit parti civile in dosarele deschise de DIICOT si continuam sa colaboram cu ei.

Sunt dezamagit sa vad ca BRD a fost expusa in felul in care a fost expusa in media in noiembrie si decembrie 2012, atat timp cat noi suntem cei care au suferit pierderile. Nu suntem noi vinovati, ci cei care am suferit un prejudiciu", a mai spus Lhotte.

Ultimul trimestru al anului 2012 a adus scandaluri privind fraude la mai multe banci. In luna decembrie a anului trecut,BRD a fost implicata intr-un scandal frauda bancara de 85 de milioane de euro. Pe lista invinuitilor se afla Adrian Martis, director executiv BRD Unirea, si Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanti.

#BRD pagube DIICOT, #BRD anchete DIICOT, #BRD frauda bancara 2012 , #Banci Romania