Fost demnitar comunist, implicat in frauda bancara - Surse

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:15
1953 citiri
Fost demnitar comunist, implicat in frauda bancara - Surse

Sava Tipa, care ar fi fost ministru in regimul Ceausescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce una dintre firmele sale ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile cercetate, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani si ar fi condus, inainte de 1989, un minister.

Aceleasi surse au declarat ca, dupa 1990, acesta nu a mai ocupat functii publice si s-a ocupat de afaceri.

In prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firma de consultanta financiara, care ar fi intocmit documentatia ce a stat la baza uneia dintre activitatile vizate de ancheta.

Tipa se afla, joi seara, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) - Structura Centrala, unde urmeaza sa dea declaratii despre potentiala sa implicare sa in fraudele cercetate, au mai spus aceleasi surse.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management, fiind in prezent in insolventa.

Sava Tipa, in varsta de 72 de ani, a fost cercetat, in 1999, pentru inselaciune, dupa ce, in calitate de director general al unei alte societati comerciale, a inselat o firma bucuresteana si una bacauana cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fara acoperire, dupa cum a precizat, la momentul respectiv, Politia Romana.

Marius Locic a fost retinut: Ce s-a intamplat cu ceilalti in dosarul fraudelor bancare

Potrivit DNA, in aprilie 2011, tot el a fost trimis in judecata in dosarul Termoelectrica, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. In acelasi dosar, deschis pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro, au fost deferite justitiei alte opt persoane, printre care Elena Lavinia Roata, asociata cu Sava Tipa la Euroconsult.

Procurorii DIICOT au inceput joi seara, in Capitala, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, dupa ce la sediul institutiei au fost aduse documente, calculatoare si imprimante ridicate la perchezitiile facute in Bucuresti si in judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea.

Pentru audieri, la DIICOT - Structura Centrala a fost adus, printre altii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, ca este absolut nevinovat, are o relatie foarte buna cu bancile si creditarea si ca, in opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor piete.

In acest dosar, in care aproape 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro, mai sunt vizati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti, responsabili ATE Bank, precum si fratii Crestin, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

#frauda bancara Sava Tipa, #frauda bancara 2012, #frauda bancara BRD Tipa , #Frauda bancara