Aproximativ 1,7 miliarde de euro poate reprezenta valoarea profitului companiilor cu capital strain in 2018 ce ar putea fi injectat in economie in 2019, insa decizia depinde de predictibilitatea fiscala si legislativa, considera Oana Motoi, Managing Partner, Cromwell Evan Global.
Consultantul financiar citeaza informatiile statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei in raportul cu privire la investitiile straine directe in Romania aferent anului 2017, potrivit carora, dupa o perioada de stagnare a investitiilor straine in intervalul 2012 - 2014, incepand cu anul 2015, acestea au crescut in Romania de la an la an cu aproximativ 8%, iar investitori din tari precum Olanda, Germania, Austria, Italia sau Franta gestioneaza 48,387 miliarde de euro, adica aproximativ 64%, din totalul investitiilor straine prezente pe piata din Romania (75,851 miliarde de euro la data de 31 decembrie 2017).
"Insa, toate aceste investitii au fost facute din profiturile perioadei anterioare anului 2017, perioada in care, Romania, intr-o oarecare masura, a prezentat predictibilitate in ceea ce priveste cadrul legislativ. In concret, incepand cu anul 2015 pana la sfarsitul 2017, 3.381 milioane euro a reprezentat profit reinvestit in Romania de catre toate aceste societati cu capital strain. An de an, profitul reinvestit a crescut cu aproximativ 7% fata de valoarea profiturilor reinvestite ale anului precedent. Spre exemplu, 32,9% din profitul total al anului 2017 inregistrat de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 12:44
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti seara, cu prilejul aniversarii a 25 de ani a Camerei de Comert Americane din Romania (AmCham Romania), ca a transmis mesaje guvernelor din ultimul an ca predictibilitatea economica nu este un slogan si nu trebuie sa incurce cu masurile luate.
"Romania a incheiat anul 2017 cu o crestere economica record in Uniunea Europeana, de 7%, care genereaza insa si o serie de contradictii si, bineinteles, foarte multe asteptari. Dincolo de dimensiunea cantitativa a cresterii economice, reperele acesteia in materie de productie si competitivitate va apartin dumneavoastra, mediului de afaceri, in special acolo unde si atunci cand investitiile vizeaza perspective de dezvoltare pe termen lung si sectoare competitive ale economiei noastre. (...)
In calitate de oameni de afaceri, dumneavoastra intelegeti cel mai bine faptul ca performanta mediului de afaceri nu poate fi, pentru prea mult timp, deasupra calitatii politicilor economice pe care Guvernul le promoveaza. De aceea, am atras atentia tuturor guvernelor, dar cu precadere celor trei din ultimul an, ca predictibilitatea economica nu este un slogan la care se apeleaza doar cu ocazia seminariilor. In esenta, lipsa de predictibilitate atrage si lipsa de sustenabilitate a performantelor economice, iar mediul de afaceri stie cel mai bine ca ceea ce se castiga usor de multe ori se pierde la fel de usor", a declarat Klaus Iohannis.
Seful statului a transmis si o avertizare catre clasa... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 20:58
Trendurile anului in materie de muzica, moda, tehnologie si nu numai au fost conturate de editorii unei publicatii britanice.
In materie de moda si fotomodele, ochii vor fi atintiti, anul acesta, pe sora lui Kate Moss, abia intrata in bransa, iar in ceea ce priveste tehnologia, se va vorbi mult despre iPhone 7 si despre jocurile ce implica realitatea virtuala.
In ceea ce priveste muzica, pe val este si va fi Adele, care a revenit spectaculos. Biletele pentru turneul sau se vand ca painea calda.
Taylor Swift isi va continua si ea suprematia, la fel si Kendrick Lamar, cei doi fiind vazuti deja ca marii castigatori de la Grammy. Trupa Foo Fighters va ramane de asemenea preferata multora, mai apreciaza editorii publicatiei The Mirror.
Microsoft si Taylor Swift si-au cumparat domenii porno de Internet
Sunt asteptate concertele unor trupe ca Radiohead si Coldplay. De asemenea, fanii asteapta sa-l vada live pe Prince.
Asteptat este si un nou album de la Elton John, care va ...citeste mai departe despre "Predictiile anului 2016: De la iPhone 7 la Lottie Moss si umerii dezgoliti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 14:04
Bill Gates, co-fondatorul Microsoft si unul dintre cei mai bogati oameni de pe glob, a facut in 1999 o serie de predictii.
Miliardarul american a prezis viitorul tehnologiei, iar jurnalistii de la Business Insider prezinta cele 15 predictii pe care le-a facut Gates in 1999.
Iata predictiile lui Bill Gates:
1. Vor fi dezvoltate sisteme automate de comparatie a preturilor, ce le vor permite oamenilor sa gaseasca fara efort cel mai mic pret din multiple site-uri web.
Ce s-a intamplat: Poti apela direct la Google sau la site-urile special create pentru a vedea o comparatie a preturilor produselor.
2. Oamenii vor purta cu ei dispozitive mici care le vor permite sa stea constant in legatura cu alti oameni sau sa faca afaceri indiferent unde se afla. Vor putea sa verifice stirile, sa vada ce zboruri si-au rezervat, sa obtina informatii de pe piata financiara si sa faca si alte lucruri.
Ce s-a intamplat: Smartphone-urile si, mai nou, ceasurile inteligente fac aceste lucruri ...citeste mai departe despre "Predictiile uimitoare facute de Bill Gates in 1999 - Iata cum vedea viitorul si cate s-au adeverit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Mai 2015, ora 06:50
Sectoarele cu cea mai mare crestere vor fi, in 2015, industria alimentara, auto si IT&C. In plus, schimbarea de leadership de la sfarsitul anului va responsabiliza clasa politica din Romania pe termen mediu si lung, cred oamenii de afaceri.
Mai mult, acestia spun ca anul 2015 va fi anul planificarii dezvoltarii urbane si peste 50.000 de start-up-uri reale vor fi infiintate.
Cei mai pesimisti cred ca in ciuda tuturor discutiilor, "taxa pe stalp" nu va fi redusa, ci va ramane la nivelul din anul 2014 si ca, de asemenea, companiile de transport si logistica vor strange randurile.
Unii antreprenori se gandesc si la schimbari ce ar putea marca urmatoarele generatii: "Sper ca in 2015 se vor pune bazele unei strategii coerente pentru sportul de masa", sustine Ivan Patzaichin.
Acestea sunt doar cateva dintre cele 41 de predictii din 10 industrii diferite de la constructii la IT&C, de la social media la transporturi, formulate in cadrul proiectului ProGnosis - Ziua Predictiilor, aflat la a doua editie:
Dragos Pislaru, Manager General, GEA Strategy & Consulting:
Primele trei sectoare in termeni de crestere a valorii adaugate vor ramane industria alimentara, industria TIC si industria auto.
Romania va ajunge la o rata finala de absorbtie a fondurilor europene 2007-2013 de 70%.
Anul 2015 va fi anul planificarii dezvoltarii urbane - majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori vor elabora strategii de dezvoltare urbana si planuri de mobilitate... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 11:48
Inteligenta artificiala va ajunge la nivelul celei a oamenilor pana in 2029, conferind computerelor caracterisitici umane, precum abilitatea de a spune si intelege glume, de a fi romantice si sexy, a declarat directorul de inginerie al Google, Ray Kurzweil.
"Ma astept ca in 15 ani computerele sa ajunga la nivelul oamenilor, astfel incat sa poti avea o relatie umana cu acestea. Cand vorbesc de nivelul oamenilor, vorbesc de inteligenta emotionala, de abilitatea de a spune o gluma, de a fi amuzant, de a fi romantic, de a iubi, de a fi sexy, care sunt varful inteligentei umane, nu de ceva minor", a spus Kurzweil, prezent la conferinta Exponential Finance din New York, potrivit Mediafax.
Multe dintre predictiile lui Kurzweil privind evolutia inteligentei artificiale au fost infatisate si in filmul "Her", castigator al premiului Oscar, in care un barbat se indragosteste de un sistem de operare, scrie CNBC.
Personalitatile sistemelor de operare ale computerelor vor fi adaptate in functie de utilizator, a spus Kurzweil, situatie similara cu cea din filmul "Her".
Computerele vor oferi oamenilor posibilitatea de a-si extinde capacitatea creierului prin acces la reteaua cloud, a afirmat directorul de inginerie al Google. In viitor, oamenii se vor putea conecta direct la cloud ca sa-si imbunatateasca nivelul de cunoastere si memoria.
Dispozitivele electronice devin tot mai mici, iar eventual vor ajunge chiar la scara unor celule, astfel ca pana in 2030 vor putea fi... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 16:10
In martie 1989, cercetatorul britanic Tim Berners-Lee publica un document in care propunea un sistem de management al informatiilor, menit sa faciliteze schimbul de date intre universitati si oameni de stiinta din intreaga lume, pavand drumul catre World Wide Web-ul pe care il cunoastem in prezent.
De atunci, au fost facute numeroase predictii despre cum Internetul va transforma sau nu va transforma societatea. Nu toate s-au dovedit a fi corecte, noteaza CNN.
Cum va arata Internetul in 2025: omniprezent si intunecat
Spam-ul va disparea in doi ani - Bill Gates, 2004
Optimista afirmatie a fost facuta chiar de fondatorul Microsoft cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos. Filtrele si "provocarile umane" - care obliga expeditorul sa rezolve un puzzle, de exemplu, ar fi trebuit sa ajute la reducerea numarului de e-mail-uri nedorite, afirma Gates.
De asemenea, acesta a imaginat si un sistem prin care expeditorul ar fi platit amenzi daca mesajele lor erau ...citeste mai departe despre "Cinci predictii spectaculoase despre Internet si ce s-a intamplat de fapt" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 10:40
Noile tehnologii avanseaza intr-un ritm debordant si ele ne schimba viata. Ultimele previziuni vorbesc despre tehnologii care ne vor influenta viitorul, dintre acestea fiind mentionate calculatoarele controlate de gandire sau tratamentele avansate impotriva cancerului.
Forumul Mondial Economic (WEF) a intocmit o lista cu cele mai importante tehnologii in curs de dezvoltare in lume, potrivit The Telegraph.
Fiecare inovatie a fost selectata datorita capacitatii sale de a avea un impact real si pozitiv asupra lumii, conform Consiliului Global Agenda din cadrul WEF. Selectia noilor tehnologii a fost realizata cu ajutorul unor personalitati marcante din domeiul industrial si al mediului academic.
Organizatia mondiala a aratat ca "tehnologia a devenit probabil cel mai mare agent al schimbarii din lumea moderna. Descoperirile tehnologice pozitive promit solutii inovatoare pentru cele mai presante provocari globale ale timpului nostru, de la deficitul de resurse pana la schimbarile ...citeste mai departe despre "Predictii uluitoare despre viitor: Top 10 tehnologii care ne vor schimba viata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 08:47
Multe se pot intampla intr-un singur an, in special in aceasta era in care tehnologia accelereaza uimitor. Multe predictii futuriste s-au implinit in 2013, desi multe dintre ele erau doar niste simple povesti SF, in urma cu zeci de ani.
Dintre cele mai spectaculoase previziuni care au impresionat lumea mentionam iesirea sondei spatiale Voyager 1 din sistemul nostru solar si crearea unui 'elixir' care ar putea inceti imbatranirea, potrivit io9.
Va prezentam cele mai interesante realizari din domeniul stiintei si tehnologiei din 2013, care vin mai degraba din viitor, decat din prezent.
Omenirea a devenit o specie interstelara
A fost nevoie de 36 de ani, ca Voyager 1 sa iasa din heliosfera. Sonda se afla acum la o distanta de 19 miliarde de kilometri de Soare. "Voyager a ajuns acolo unde nicio sonda nu a ajuns inainte, marcand una dintre cele mai importante realizari tehnologice din istoria stiintei si adaungand un nou capitol in visele stiintifice ale umanitatii", a declarat ...citeste mai departe despre "Predictii ale viitorului care s-au adeverit in anul 2013 (Video)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 17:00