Zece predictii despre atacurile cibernetice din 2019

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 15:00
963 citiri
Zece predictii despre atacurile cibernetice din 2019
Foto: CC0 Creative Commons

Dupa ani buni in care a condus clasamentul amenintarilor informatice care tintesc persoane si companii, ransomware a pierdut pozitia de lider in prima jumatate a lui 2018.

Detronat in premiera de minerii de criptomoneda, ransomware a recuperat din decalaj in a doua parte a anului si a demonstrat ca amenintarile care cripteaza fisiere si apoi solicita recompensa nu vor disparea din peisaj nici anul viitor.

Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender observa ca in 2019 vom asista la un peisaj cu amenintari informatice din ce in ce mai agresive, menite sa faca mai multi bani ca oricand.

Iata zece tendinte la care sa ne asteptam anul viitor:

1. Suprematia de altadata a ransomware

Anul 2018 a confirmat, din nou, ca cea mai profitabila forma de malware din istorie raman amenintarile de tip ransomware.

Desi specialistii in securitate informatica semnaleaza numeroase infectii zilnic, vestea buna este ca expansiunea ransomware a incetinit, ajungand chiar sa stagneze in ultimele luni.

La asta a contribuit nu doar tendinta criminalilor informatici de a se orienta spre furtul de putere de calcul pentru minarea de moneda virtuala, ci si aparitia unor solutii de securitate construite special cu scopul combaterii ransomware.

Desi in 2019 vor aparea noi versiuni, unele chiar mai complexe si mai greu de depistat, pagubele cauzate nu vor depasi nivelul inregistrat in acest an.

2. Dispozitive tot mai putin inteligente

Specialistii in securitate informatica anticipeaza mai multe atacuri care exploateaza dispozitivele smart.

Chiar daca legiuitorii lucreaza la o modalitate de reglementare a industriei Internet of Things (IoT), atacatorii vor continua sa faca bani din vulnerabilitatile identificate in diverse gadgeturi, precum monitoare de bebelusi, camere de supraveghere si aparate electrocasnice.

Nici dispozitivele medicale nu sunt ferite, implanturile controlate prin wi-fi ar putea fi tinta primului atac informatic din istorie care sa le opreasca functionarea.

Desi pare un scenariu de film, amintim ca fostul vicepresedinte american Dick Cheney a solicitat in 2013 medicilor sa dezactiveze functia wireless din stimulatorul cardiac ca sa reduca riscul de a-i fi pusa viata in pericol.

Tot in sfera IoT, producatorii vor migra treptat dinspre conexiuni wi-fi catre LTE si dinspre ipv4 spre ipv6. Desi aceasta schimbare promite sporirea securitatii acestora, cel mai probabil va deschide noi cai de atac dat fiind ca e un teren comp ...citeste mai departe despre "Zece predictii despre atacurile cibernetice din 2019" pe Ziare.com

#atac cibernetic, #ransomware, #Malware, #antivirus, #BitDefender , #Stiri Internet