Fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta in al optulea dosar de coruptie "Posta Romana".
Prejudiciul este de 2,2 milioane de lei, anunta DNA. Alaturi de Stefan vor fi judecati de catre magistratii Tribunalul Bucuresti doi fosti directori din compania nationala si doi oameni de afaceri.
Procurorii il acuza pe Gheorghe Stefan ca, in perioada iulie-august 2009, i-a propus omului de afaceri Marian Constantinof, trimis in judecata pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, ca, in schimbul unor bani, sa isi foloseasca influenta pe langa reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana astfel incat sucursala "Fabrica de Timbre" a companiei sa le atribuie unor societati comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte avand ca obiect furnizarea de hartie.
Ei arata ca un prim pas pentru atribuirea contractelor catre firmele controlate de Constantinof a fost numirea, in 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Stefan, a lui Cosmin Dragos Mihailescu la conducerea "Fabricii de Timbre".
Mihailescu, trimis si el in judecata pentru abuz in serviciu, era un apropiat al lui Constantinof si a avut sarcina sa controleze si sa manipuleze procedurile de achizitie publica, mai spun procurorii.
Anchetatorii arata ca "Fabrica de Timbre" este o sucursala fara personalitate juridica a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), aceasta putand achizitiona doar hartie care nu era produs finit, pentru... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:37
Fostul secretar de stat Constantin Ficioru si ceilalti doi functionari ai Postei Romane implicati in dosarul prejudicierii Postei Romane s-au folosit de autoritatea functiei pentru a frauda institutia, iar in cazul in care erau prinsi ar fi dat vina pe subalterni nevinovati, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii au identificat mecanismul prin care fostul secretar de stat, ajutat de Mioara Pribescu, fost director al Directiei economice al Postei Romane, si Olimpiu Constantin, fost director Logistica in cadrul Postei Romane, ar fi fraudat compania cu peste 1,1 milioane de lei.
Astfel, "societatea Terradox Solutions Bucuresti preia electronic, proceseaza si tipareste corespondenta comerciala a mai multor operatori economici, pentru care Terradox Solutions a prestat servicii de procesare a corespondentei in baza unor comenzi si a unui contract de confidentialitate", conform surselor judiciare citate de Mediafax.
"Terradox Solutions Bucuresti s-a ocupat si de distribuirea ...citeste mai departe despre "Cum ar fi fost fraudata Posta Romana de un secretar de stat - surse" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 22:53
Dezbaterile in dosarul Posta Romana, in care sunt judecati pentru fapte de coruptie fostii ministri ai Justitiei si Comunicatiilor Tudor Chiuariu si respectiv Zsolt Nagy, dar si fosti directori ai Postei Romane, au fost finalizate luni, verdictul definitiv urmand a fi pronuntat in 24 ianuarie.
In timpul dezbaterilor, procurorul DNA le-a cerut celor cinci judecatori anularea deciziei de achitare in cazul lui Tudor Chiuariu, dar si a deciziei luate in cazul lui Zsolt Nagy si condamnarea celor doi la pedepse cuprinse intre limitele speciale ale infractiunii de abuz in serviciu, respectiv la o pedeapsa cuprinsa intre 5 si 15 ani de inchisoare.
La randul lor, avocatii celor doi au aratat ca acuzatiile DNA nu sunt probate de actele si dovezile de la dosar si au cerut achitarea tuturor celor implicati in acest dosar.
Judecatorii vor lua o decizie definitiva in 24 ianuarie
Dupa pledoariile finale, dar si dupa ultimul cuvant al celor inculpati in acest caz, completul de cinci judecatori a ramas in pronuntare si a amanat luarea unei decizii definitive in acest caz pentru 24 ianuarie.
In 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat, in acest dosar, pentru abuz in serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, in cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.
Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot la... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 08:16
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, luni, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare a fostilor ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata in dosarul "Posta Romana".
Procurorul de sedinta a solicitat ca cei doi ministri sa fie condamnati in limitele speciale prevazute de legea penala, care sunt in cazul infractiunii de abuz in serviciu intre 5 si 15 ani de inchisoare.
De ce infractiuni sunt acuzati fostii ministri
Reprezentantul DNA a aratat ca fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, a initiat un proiect de hotarare de guvern privind trecerea unui teren situat pe Calea Victoriei din Bucuresti din proprietatea publica in cea privata a statului si apoi trecerea acestui teren la o companie unde actionar era si Posta Romana.
Procurorul sustine ca Zsolt Nagy este cel care a intocmit HG 377/2007, fara ca cineva din Ministerul Comunicatiilor sa fie informat, actul normativ fiind trimis inapoi la Ministerul Justitiei. Aici, Directia de Avizare Legislativa a dat un aviz negativ proiectului, insa ministrul de atunci al Justitiei de atunci a dat dispozitie ca HG sa primeasca aviz pozitiv, cu incalcarea dispozitiilor legale, a mai declarat procurorul.
Procesul continua cu pledoariile avocatilor.
Pe 27 noiembrie 2012, un complet format din trei judecatori l-a achitat pe fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu pentru savarsirea... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 19:00
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Posta Romana SA, in functie la data faptelor, intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.
Alaturi de el au mai fost deferiti justitiei Emanoil Lepadatu, director executiv economic al CN Posta Romana SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategica la data faptelor, si Vasile Barbulet, sef Departament IT la data faptelor, ambii in cadrul aceleiasi institutii.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 2008, cei patru inculpati si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si a derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.
"Ca urmare, produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor. Prin aceasta, a fost adusa patrimoniului CN Posta Romana o paguba de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpati au contribuit la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 12:10
Corpul de control al premierului va inainta DNA un raport privind verificari la Posta Romana in legatura cu unele de contracte de asociere in participatiune si un contract de prestari servicii de transport valori, in care este, invocat, printre altele, un prejudiciu de peste 6,2 milioane lei.
Controlul la Posta Romana a avut la baza solicitari transmise de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in martie si aprilie 2013, se precizeaza in sinteza raportului, citata de Mediafax.
Verificarile au vizat imprejurarile in care au fost incheiate, puse in executare si au incetat un contract de asociere in participatiune din 2006 cu SC Smart Telecom Solutions SRL, un contract de acelasi fel din 2009 cu SC Posh Telecom Solutions SRL si unul de prestari servicii din 2006, incheiat cu SC G4S Cash Solutions SRL, se arata in documentul citat.
Contractul cu Smart Telecom Solutions
Despre primul dintre contracte, in raport se arata ca acesta a fost incheiat "prin invocarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului", cu referire la consemnarea potrivit careia firma beneficiara ar fi beneficiat de echipament tehnic adecvat si de know-how necesar operarii, gestionarii si urmaririi platilor in regim electronic.
Tot legat de contractul cu SC Smart Telecom Solutions SRL, in sinteza raportului se precizeaza ca natura acestuia a fost schimbata nejustificat in aceea de prestari servicii si ca o suma de peste 6,2 milioane lei este "paguba adusa patrimoniului Companiei Nationale... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 13:19
Posta Romana putea fi o companie profitabila daca nu ar fi fost "devalizata si jumulita intr-o maniera oribila" prin incheierea mai multor contracte "paguboase si defavorabile", a afirmat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.
"Cand am plecat de la conducerea ministerului, in 2004, Posta Romana nu stia ce sa faca cu banii. Daca imi aduc bine aminte, avea un profit care depasea cateva zeci de milioane de euro, iar in casa faceau plasamente overnight, ca nu stiau ce sa faca cu banii. La momentul cand am preluat-o, in mai 2012, am primit scrisoare de la fostul director general ca societatea intra in faliment pe 13 iunie 2012, daca tin bine minte. Si am intrebat de ce intra societatea in faliment? Mi s-a raspuns ca nu mai avem ce sa facem, ca societatea primise o amenda de la Consiliul Concurentei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibila, ca datoriile la bugetul de stat, banci si furnizori depasesc 600 milioane de lei", a spus Nica.
El a mentionat ca, in mai 2012, a organizat o conferinta in care a explicat de ce Posta Romana a ajuns in aceasta situatie.
"De-a lungul timpului, societatea a incheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Posta a incheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondentei de mai multe zeci milioane de euro, in conditiile in care compania nu avea bani de benzina pentru propriul parc auto. Contractul a fost incheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 14:24
ANRMAP a transmis DNA date privind existenta unor nereguli in cazul a trei contracte incheiate de Posta Romana in intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, in valoare totala de circa 40 milioane lei, doua fara licitatie.
Controlul a fost initiat in luna august si finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuata la cererea Directiei Nationale de Anticoruptie (DNA), a anuntat Mircea Fechet, vicepresedinte Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice.
Vicepresedintele ANRMAP a aratat ca primul contract verificat, in valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obect repararea si intretinerea masinilor de aplicare si stampilare a timbrelelor pe plic. Posta Romana nu a detaliat modul in care a fost calculat pretul estimat, iar contractul a fost atribuit fara licitatie, respectiv prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pe motiv ca o singura firma, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii.
In 2010, Curtea de Conturi a semnalat. in urma unui audit, atribuirea gresita a acestui contract, iar Posta Romana l-a reziliat, dar in 2011, cu putin inainte de expirarea de drept a intelegerii.
Al doilea contract verificat de ANRMAP, in valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicatii informatice, licente, calculatoare si masini de francat si stampilat, nici in acest caz nefiind insa explicat modul de calcul al pretului estimat si nefiind organizata o licitatie, cu acelasi argument al... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 10:59
Daniel Neagoe, fostul director general al Postei Romane, transmite, printr-un comunicat remis NewsIn, ca ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, si premierul Victor Ponta, "distrug credibilitatea" companiei, "scazand probabil cu buna stiinta valoarea de piata a acesteia".
"Am constatat cu profunda nemultumire faptul ca ministrul Dan Nica, ajutat si de premierul Victor Ponta distrug, in aceste zile, credibilitatea Companiei Posta Romana, scazand probabil cu buna stiinta valoarea de piata a acesteia. Este inadmisibil ca inaintea unei posibile privatizari, ministrul comunicatiilor sa prezinte intr-o lumina extrem de defavorabila Posta Romana, desi cunoaste foarte bine cate eforturi s-au facut in ultimii ani pentru a o readuce la parametri optimi", sustine fostul director al companiei.
In opinia sa, "este aproape de necrezut" ca Dan Nica incearca "sa arunce toate problemele companiei" pe seama managementului din care a facut parte, "desi datele si cifrele arata clar ca abuzurile din Posta Romana au fost produse de conducerea aferenta guvernarii Tariceanu".
"Compania Nationala Posta Romana a avut, incepand din luna august 2011, profit operational si a incheiat pe plus primul trimestru al anului 2012. Pierderile invocate de actualul ministru au fost acumulate incepand cu a doua jumatate a anului 2008 cand au fost incheiate majoritatea contractelor paguboase, care au fost reziliate pe durata mandatului meu.
"Astfel, au fost reziliate contractele cu G4 pentru transport... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 10:10